Batman Günü Özel: 25 Maddede Batman Hakkındaki İlginç Gerçekler

İster Dark Knight üçlemesinden sonra, ister çocukluğumuzdan beri Batman hayranı olalım, değişmeyen tek şey hepimizin içinde bir Batman hayranlığının varlığıdır. Batman hakkındaki bilginiz filmler ile sınırlı ise devasa bir çizgi roman geçmişini kaçırıyorsunuz demektir. Bu listede geneli çizgi roman dünyasından Batman hakkında 25 ilginç bilgiyi derledik.

1-Bob Kane-Bill Finger ve Bir Efsanenin Doğuşu

Batman'in fikir babası Bob Kane, esinlendiği 3 kaynağı şöyle sıralar: Aktör Douglas Fairbank'in Zorro tiplemesi, Leonardo Da Vinci'nin icatlarından biri ve 1930 yapımı Bat Whispers adlı bir film. Kane'in kafasındaki ilk Batman imajı resimdeki kırmızılı arkadaş idi. 'Batman' fikrini paylaştığı çizer Bill Finger, bu görünümü değiştirmeyi teklif eder ve bildiğimiz Batman imajı (ufak farklarla) ortaya çıkar.

2- Silah yoktu hani Bruce?

Batman ilk maceralarında (evet, mor bir eldiveni vardı) silah kullanmaktan ve düşmanlarını öldürmekten çekinmiyordu. Bir süre sonra silahlar kayboldu ve Batman'in meşhur öldürmeme kuralı ortaya çıktı.

3-Batman olmak o kadar da kolay değil!

İşin ekonomik boyutu bir yana, Bruce Wayne'in eğitim hayatı da oldukça yoğundur. Kriminal bilimler, adli tıp, bilgisayar, kimya, biyoloji, mühendislik dallarında çeşitli üniversitelerden derecelere sahiptir. İspanyolca, Fransızca, Rusça, Japonca, Çince, Arapça (büyük ihtimalle Türkçe de) bilir. Ayrıca 127 (yüz yirmi yedi evet.) farklı dövüş sanatında da ustadır.

4-Batman Harikalar Diyarında!

Batman dünyasında 'Alice Harikalar Diyarı' hikayesinden esinlenilmiş bir çok karakter vardır. Gönlündeki Alice'i bulmak için genç kızları kaçıran Mad Hatter'ın zihinsel olarak kontrol ettiği bu 'Harikalar Diyarı' çetesi Tweedledum & Tweedledee, March Hare, Lion, Unicorn, Walrus ve Carpenter adlı karakterlerden oluşur.

5-Robin mi? Hangi Robin?

Batman tarihi boyunca bir çok Robin gelip geçmiştir. Ne kadar ilk Robin olan Dick Grayson ön planda olsa da her Robin'in ilginç hikayeleri vardır. Robinlerin sayısı 4'ten fazla da olsa en ünlüleri şunlardır: (Listeception oldu biraz)

1- Dick Grayson:İlk Robin, Harika Çocuk.  Sonradan bağımsızlığını ilan edip Nightwing olur.

 2-Jason Todd : Tarafımızca öldürülür, (ileride anlatılacak),öteki taraftan geri gelir ve Red Hood ismini alır. 

3- Tim Drake: Bu Robin'in başına öyle çok büyük şeyler gelmez, büyüyünce Red Robin ismini kullanır.

4-Damian Wayne: Evet Wayne, Batman'in öz oğlu. İleride kendisinden bahsedilecek.

6-Batman, düşük çizgiroman satışları yüzünden ölecekti.

Evet, DC Comics, Batman'in ilk yıllarında düşük satışlar sebebiyle Batman'i öldürmeyi düşünüyordu. Tabi sonradan farklı hikayelerde öldü, ama sonradan ölmediği anlaşıldı, yani biraz karışık hikaye. Çizgiromanlarda genellikle ölenler bir yolunu bulup illa ki geri gelirler, ama Batman gibi bir kahramanı ekonomik sebeplerden dolayı hiç bilmiyor da olabilirdik.

7- Zaten öldü de.

Bahsettiğimiz gibi Batman bir ara çizgiroman dünyasında ölü olarak kaldı. Tüm kahramanların toplanarak başa çıkmaya çalıştığı büyük kötü Darkseid'ın omega ışınına maruz kalan Batman, görünürde öldü. O zamana kadar etkisi bilinmeyen bu ışının aslında kişiyi zihinsel olarak geçmişe gönderdiği sonradan anlaşıldı. Kurtulmak için zaman çizgisinde yolunu bulmaya çalışan Batman, mağara adamı, korsan, kovboy gibi tarihi figürlere dönüşerek günümüze gelmeyi başardı, yani bir nevi ölümden döndü.

8- Alternatif Batman'ler

Çizgiroman dünyasında birçok alternatif dünya var. Bunlarda her karakter farklı şekilde ele alınıyor. Batman'in bazı alternatif versiyonunlarını sıralarsak: Nazi, Sovyet, vampir, korsan, steampunk,...

9-Jason Todd'u kim öldürdü?

Çizgiroman takip ediyorsanız cevabınız 'Joker' olur, ve haklısınız da. Ama 2. Robin'in asıl katili Joker değil, biziz ,yani okurlar. Jason Todd'un akibeti okurların telefonla katılacağı bir ankete bağlandı, ve okurlar oy birliğiyle Robin'in ölümüne karar verdi. Bir söylentiye göre, ölüm oylarının çoğunluğu programlanmış bir telefondan geldi, yani bir Jason Todd düşmanı okur da asıl katil olabilir. Ama kendinizi o kadar da suçlamayın, zira Jason sonradan Red Hood olarak geri geldi çizgiromanlara.

10-Luke Skywalker=Joker?

Heath Ledger Joker'inin hayranı mısınız? Luke Skywalker ondan çok daha önce 'orijinal' Joker'di.'Nooooooooo!' diyenleri duyar gibiyim, ama efsanevi çizgi dizi 'Batman The Animated Series' başta olmak üzere tüm animasyon dizi-filmlerde ve meşhur Arkham oyunlarında Joker'i Mark Hamill seslendiriyor.

11-Batman DC ile sınırlı değil!

Çizgiroman firmaları ortak yapımları sever, DC de buna istisna değil. Batman'in şimdiye kadar aynı eserde yer aldığı (crossover) karakterlerden bazıları: Alien&Predator, Hellboy, Punisher, Daredevil, Judge Dredd ,Spiderman, Maske (evet o yeşil olan), Sherlock Holmes, Spawn... Bir tek Gazman eksik herhalde.

12-Bruce mu Wayne? Zengin bebe mi?

Batman'in 'gizli' kimliği o kadar da gizli değil aslında. Gerçek ismini bilenlerin kısa bir listesini yaparsak; tüm Bat-family (Robinler ,Batgirl'ler, Alfred...), tüm Justice League (Superman ,Wonder Woman, Flash, Green Lantern...), birçok düşmanı (Bane, Ra's Al Ghul, Hugo Strange, Riddler...). Joker de birçok defa bunu öğrenme imkanına sahip olsa da hiç umrunda olmamıştır, çünkü onun için maskenin arkasındaki değil Batman asıl gerçektir.

13-Batman'e sesini veren efsane: Kevin Conroy

14- Batman Bilimi!

Okulda Batman bilimi öğrenmek ister miydiniz? O zaman Victoria Üniversitesi tam size göre. 'The Science of Batman' adındaki ders,  Batman'den örnekler ile bir insan vücudunun maksimum kapasitesi, en iyi egzersiz metodları ve iyileşme sürecinden bahsediyor.

15-Babası da Batman'di!

Tabi böyle deyince kulağa saçma geliyor ama durum şu: 'Flashpoint' adlı hikayede Flash geçmişe gidip istemeden tarihin ayarlarıyla oynar.Bu gerçeklikte Batman'in anne-babasının öldüğü gecede onların yerine minik Bruce ölür, babası Thomas Wayne intikam yemini içerek Batman olur. Bu Batman versiyonu şiddeti sever, silah ve el bombaları yanından eksik olmaz. Anne Martha Wayne ise şok sonucu aklını kaybeder ve... resimdeki gibi işte. Yani bu farklı realitelerde çok ilginç şeyler olabiliyor.

16-Dark Claw: Batman + Wolverine!

Hem Batman hem de Wolverine hayranıysanız bu haber sizin için geliyor. Yukarıda DC ile diğer firmaların ortak yapımlarından bahsettik. Marvel ile olan bir ortaklık fazla ilerleyince ortaya Amalgam evreni çıkıyor. DC ve Marvel'dan birer karakterin birleşimiyle ortaya çıkan karakterlerden biri de Dark Claw (Kara Pençe). Joker'e kolay gelsin artık.

17-New York'un kahramanı Batman!

Çizgiromanların en meşhur şehri Gotham, ilk çizgiromanlarda yoktu. Batman, bildiğimiz New York şehrinde suça karşı savaşıyordu. Sonradan Gotham ismi verilen şehirden, Batman yazarı Frank Miller şöyle bahsediyor: 'New York'un gündüz hali Metropolis (Superman'in şehri) ,gece hali de Gotham'dır.' Aslında Gotham ismi, Batman dünyasında kullanılmadan çok  önce New York'un bilinen diğer isimlerinden de biridir.

18-En geniş aile Bat-family!

Batman ne kadar 'Ben yalnız çalışırım' havalarında olsa da, çizgiromanlardaki en kalabalık süperkahraman topluluğuna sahip. Resimdekileri sol baştan sayarsak: Barbara Gordon (Oracle, ilk Batgirl), Helena Wayne/Bertinelli (Huntress), Stephanie Brown (2. Batgirl), Cassandra Cain (3. Batgirl), Selina Kyle (Catwoman), Bruce Wayne (Batman) Dick Grayson (ilk Robin, sonradan Nightwing, bir süreliğine de Batman), Tim Drake (3. Robin, sonradan Red Robin), Damian Wayne (4. Robin), Jason Todd (2. Robin, sonradan Red Hood) Batman Beyond (Terry McGinnis), Alfred Pennyworth.

19-Batman'in çocukları ile imtihanı

Batman'in en çok bilinen (başka da yok sanki) çocukları Damien Wayne ve Helena Wayne. Huntress'i Arrow dizisinden bilenler vardır, ama bu versiyonu ordaki ile aynı kişi değil. Earth-2 adlı realitede Catwoman ve Batman'in kızı olan Helena, Huntress kimliği ile kötülere karşı savaşır. Batman'in Talia Al Ghul (Ra's Al Ghul'un kızı) ile olan birlikteliğinden de Damian doğar, o da Robin olarak babasına yardımcı olur. Tabii bu ikisi de problemli karakterlerdir, genelde bulundukları yerde şiddetli kavgalara sebep olurlar.

20-Batman de yüzük modasına uymuştur.

Batman hayranıysanız ve bu listeyi buraya kadar okuduysanız Green Lantern'i (Yeşil Fener) de duymuşsunuzdur. İradeyle çalışan bir yüzük, Batman gibi bir irade abidesini görmezden gelemezdi herhalde. Ayrıca Batman korkunun gücüyle çalışan sarı yüzüğün de (Sinestro birliği yüzüğü) hedefi olmuştur, ama iki yüzüğü de kısa süreli kullanmayı tercih etmiştir.

21-Matches Malone: Mafyanın yeni yüzü

Bruce Wayne'in Batman dışındaki bir diğer kimliği de 'Matches Malone'. Gotham'ın derin suç örgütünü kökten çözmek isteyen Batman, Matches Malone adındaki ölmüş bir sokak serserisinin kılığına girerek uzun süre mafyada takılır. Bu sırada üstün taklit ve kılık değiştirme yeteneklerini de göstermiş olur.

22-Anti-Batman veya zıt Batman: Owlman

Her kahramanın tam karşıtı olan bir düşmanı vardır. Batman için bu anti-Batman makamı birçok kötüye verilebilir, Joker, Bane, Hush, Prometheus.. Ama bu ismi asıl hakeden Owlman'dir. Tüm Justice League'in kötü versiyonunu barındıran Earth-3'ün Batman'i olan Owlman, üstün zekasını, dövüş yeteneklerini ve intikam duygusunu dünyayı, hatta evreni yok etmek için kullanır.

23-Batman'in beşinci boyuttan gelen hayranı: Bat-mite!

Batman mitolojisindeki en ilginç varlıklardan biri de Bat-mite. Beşinci boyut denen (Salih ile bir ilgisi yoktur herhalde) bir alemden gelen bu cin benzeri yaratık, Batman'in en büyük hayranıdır. Superman'in aynı boyuttan gelen Mr. Mxyztplk adlı bir düşmanı vardır, ikisi de arada bir takıntılı oldukları kahramanın başına garip işler açarlar.

24-Batman Batman'da!

Batman ve diğer Justice League üyelerinin Türkiye'de geçen macerasını duydunuz mu? Duymadıysanız, bir generalin büyü kullanarak darbe yapmaya çalışması ve bunu engellemeye çalışan Türk kahraman Janissary (Yeniçeri, ne kadar bayan da olsa) ile JL arasındaki ortaklığı anlatıyor. Hikayenin sonu Batman'da geçiyor, ve bunun muhabbetini Batman bizzat kendisi de yapıyor.

25-Batman: Belediyenin Yükselişi

Batman demişken (şehir olan), 2008 yılında gişeleri dağıtan The Dark Knight filminden sonra Batman Belediyesi yönetmen Christopher Nolan'a şehrin ismini izinsiz kullandığı için dava açmaya kalkışmış. O zamana kadar nasıl dayanmışlar acaba? Sonuçta Batman bu ismi 75 yıldır kullanıyor.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"