25 Madde İle 70 Yıllık Efsanenin Yaratıcısı: Enzo Ferrari

Bu yıl 70. yılını kutlayan ve bir otomobil markasından öte bir tutku olan Ferrari'nin yaratıcısı Enzo Ferrari'yi tanıyalım...

Başlangıç...

Enzo Ferrari 18 Şubat 1898'de Modena'da dünyaya gelir. Babası Alfredo'nun Modena'da oldukça yaygın bir iş kolu olan metal işleme atölyesi vardır. Baba Alfredo, oğulları Alfredo ve Enzo'yu 1908 yılında Bologna'daki bir otomobil yarışına götürür.Gördüğü manzara karşısında adeta büyülenen 10 yaşındaki Enzo'nun, hayatını etkileyecek ve ileride yarış pilotu olma kararını almasına sebep olan bu otomobil yarışı olmuştur.

1. Dünya Savaşı

1916 yılında babası ve ağabeyi İtalyan ordusuna katılırlar. İkisi de grip salgını nedeniyle savaş esnasında yaşamlarını yitirir. Sonradan Enzo'da savaşa katılır ve yeryüzünde en çok can alan ve tüm dünyada 100 milyona yakın insanın yaşamını yitirmesine sebep olan Ispanyol gribi olarak da bilinen hastalığa yakalanır. Bu yüzden Enzo'nun askerlikle ilişiği kesilir ve zor da olsa hastalığı atlatır.

1919'da CMN'de pilot koltuğu

Sağlığı toparladıktan sonra Fiat'a başvurur ancak kabul edilmez.Babası ve ağabeyini yitirmiş olan Enzo, çok zor zamanlardan geçmektedir ve acilen para kazanacak bir iş bulmalıdır. O dönem intiharı bile düşünür.Neyseki Torino'da ona test sürücülüğü yaptıracak küçük bir firmayla anlaşır ve ardından CMN (Costruzioni Meccaniche Nazionali) 'de test sürücülüğü yapmak üzere Milano'ya taşınır. Yakın arkadaşı, ileride Alfa Romeo'da da beraber yarışacağı ve aynı zamanda Alfa'nın yarışlarda kullandığı meşhur dört yapraklı yoncasının da (Quadrifoglio) mucidi Ugo Sivocci sayesinde CMN'de yarış koltuğu sahibi olur.

Alfa Corse pilotluğu

CMN'de başarılı sonuçlar alan Enzo Ferrari 1920 yılında Alfa Romeo'nun yarış koltuğuna geçer. Aynı yıl Targa Florio yarışında Alfa Tipo 40/60 Corsa otomobili ile 2.olur ve uzun yıllar sürecek olan Alfa Romeo birlikteliği başlar. Bu kez Enzo Ferrari, arkadaşı Ugo Sivocci'yi Alfa Romeo fabrika takımına aldırır. Diğer önemli pilotlar ise Alberto Ascari ve Giuseppe Campari'dir

Şahlanan at hikayesi...

Herkes tarafından bilinen, bir dönem Alfa Romeo yarış otomobillerini, sonraları Ferrari ismini taşıyan bütün otomobillerin taşıdığı şahlanan at sembolünün hikayesi 1923 yılına dayanır. Aynı yıl Savio pistinde yapılan yarışı kazanan Enzo Ferrari, 1.Dünya savaşı pilotlarından olan ve savaş sırasında hayatını kaybeden Francesco Baracca'nın babası, Kont Baracca ile tanışır. Kont Baracca, Enzo'ya, oğlunun savaş sırasında çekilmiş imzalı bir fotografını vererek, yarıştığı otomobillerin üzerine Baracca'nın uçağının üzerinde de bulunan, şahlanan at (Cavallino Rampante) sembolünü kullanmasını önerir. Fakat o yıllarda Alfa yarış takımı otomobillerinde Ugo Sivocci'nin dört yapraklı yoncasını kullandığından Ferrari'nin bu logoyu kullanması kendi yarış takımı Scuderia Ferrari'yi kurana kadar gerçekleşmez.

Ve kendi takımı Scuderia Ferrari...

1923'te evlendiği eşi Laura'nın baskısı ve 1925'te yakın arkadaşı Alberto Ascari'nin kaza sonucu hayatını kaybetmesi, Enzo Ferrari'yi yarış pilotluğundan bir parça soğutmuş ve onu motor sporlarında takım yöneticiliği tarafına yönlendirmiştir.

1929 yılında aralarında dönemin en iyi pilotları; Tazio Nuvolari, Giuseppe Campari ve 40'ı aşkın pilotun da bulunduğu, çoğunlukla Alfa Romeo otomobillerinden, Bianchi ve Moto Guzzi motorsikletlerden oluşan kendi yarış takımı Scuderia Ferrari'yi oluşturur. Kendisi halen yarışmaya devam etmektedir.

Oğlu Dino dünyaya gelir...

1931'de oğlu Dino dünyaya gelir Enzo oğluna kaybettiği babası ve ağabeyinin de ismi olan Alfredo'yu verir (Dino, Alfredo'nun Italyanlar arasında küçültülmüş ve kısaltılmış şekliyle söylenişidir).

Oğlunun da doğmasıyla artık pilot olarak yarışmayı bırakır ve tamamen yarış takımı yöneticiliğine odaklanır.

1933 Scuderia Ferrari, Alfa Romeo resmi takımı...

1933'de Alfa Romeo finansal sıkıntılarından dolayı kendi yarış takımı faaliyetlerine son verir. Enzo Ferrari bu noktada fırsatçılığını kullanır. En iyi pilot kadrosu ve dönemin en iyi yarış mühendisi Vittorio Jano'nun da takımında bulunmasının avantajlarıyla,aynı zamanda Pirelli sponsorluğunun da etkisiyle Alfa yöneticilerini ikna eder ve Scuderia Ferrari, Alfa Romeo'nun resmi yarış takımı olur.

1935 Akıl almaz Nürburgring zaferi

Hitler hükümetinin Mercedes ve Auto Union (Audi) yarış takımlarına maddi destek vermeye başlamasıyla beraber 1932'ye kadar devam eden Alfa Romeo, Maserati ve Bugatti takımlarının domine ettikleri Grand Prix yarışları, (o yılların Formula 1 statüsü) geride kalmış ve Almanlar iyiden iyiye güçlenmiş ve Hitler Avrupa'yı fethetme planlarını öncelikli olarak yarış pistlerinde uygulamaya başlamıştır.

1935'te koşulacak olan Almanya Grand Prix'si  o yıllarda uzunluğu 23 km'ye yaklaşan Nürburgring diğer adıyla 'Yeşil Cehennem'de 22 tur üzerinden düzenlenmekteydi. Almanlar 315 beygire yakın güce sahip Mercedes ve Auto Union otomobillere, dönemin Rosemeyer, Stuck ve Caracciola gibi çok iyi pilotlarına ve 300.000 kişilik seyirci desteğine sahip olduklarından zafere kesin gözüyle bakmaktadırlar. Diğer yanda ise 215 beygirlik, Almanlara göre mütevazı güce sahip fakat hafif Alfa Romeo P3 otomobilleriyle Tazio Nuvolari ve Renato Balestrero vardır.

Yarışa 2.sıradan başlayan Nuvolari daha start anında 5. sıraya düşer Balestrero ise kaza yapar... Her şeye rağmen Nuvolari dünyanın en tehlikeli pistinde yağmur ve sis altında otomobili kendine has deli cesaretiyle 2. sıraya taşır ve pitstop zamanı gelir. Şanssızlık Scuderia Ferrari takımının yakasını bırakmaz pit anında yakıt doldurma pompası arıza yapar ve takım elemanları yakıtı, huni yardımıyla manuel olarak koyarlar. Bu Nuvolari'ye 6 dakikalık zaman kaybına sebep olur. Her nasılsa Nuvolari akıllara durgunluk verecek şekilde bu zaman farkını da pist üzerinde kapatarak son tura girilmeden yarış liderinin 35 saniye arkasında 2. pozisyona yerleşir. Fakat henüz herşey bitmemiştir. Nuvolari yetişemesin diye aracını fazla zorlayan yarış lideri Von Brauchtisch'in otomobilinin lastikleri aşırı yıpranmadan dolayı yarılır ve Nuvolari 12 numaralı Alfa Romeo P3 otomobiliyle onu da geçerek yarışı kazanır.

Nuvolari'nin, motor sporları tarihinin en üstün ve cesur sürüşünü yaptığı bu yarış, aslında, hiçbir güvenlik önleminin olmadığı yıllarda, tüm şartlar aleyhlerine olsa dahi, Scuderia Ferrari takımının bu işe ne kadar tutkuyla bağlanmış olduğunu ve asla pes etmediklerini kanıtlar niteliktedir. 

Ferrari markasını efsane haline getiren şey, bu yarışma tutkusuna ve savaşçı karaktere sahip, pilot, mühendis ve tasarımcıların eşine az rastlanır bir lider olan Enzo Ferrari önderliğinde bir araya gelmiş olmalarıdır.

Ve kendi otomobillerini üretmeye başlar... "AAC 815"

1938'de Alfa Romeo yeniden kendi yarış takımını oluşturma kararı alır. Enzo Ferrari'yi de bu takımın başına getirirler. Fakat takımın adının artık Scuderia Ferrari olamayacağını iletirler. Enzo bu durumu kabul etmeyerek ayrılır. Alfa, Enzo'nun ayrılması durumunda, en az dört yıl hiç bir firmada Ferrari ismini kullanamayacağını şart koşar. Alfa Romeo'nun bu hamlesi Enzo'yu oldukça sinirlendirir ve onun üzerinde, gereken cezayı sonradan pistlerde verme konusunda motivasyon oluşturur.

1939'da Modena'da ilk firması Auto Avio Costruzioni'yi kurar. Geliştirilmiş Fiat 508C platformu üzerinde iki adet 4 silindirli 508C motor bloğunu birleştirerek 1500cc'lik, sıralı 8 silindirli bir motor elde ederler. O dönem İtalya'daki savaş hazırlıkları sebebiyle gerekli metal ve alaşımlar istenilen miktarlarda elde edilemediğinden bu yönteme başvurmuşlardır. Otomobilin gövde tasarımı ve üretimi için ise o dönem Alfa Romeo'nun da işbirliği yaptığı ve 'Superleggera' (aşırı hafif) gövde üretim teknolojileriyle ünlü Carrozzeria Touring'le anlaşırlar. Otomobilin ismi AAC 815 olarak tescil edilir.('8' rakamı silindir adedi için '15' ise 1500 cc'lik motor hacminin kısaltılmışıdır) 

AAC 815 her ne kadar tecrübeyle hazırlanmış olsa da aceleye gelmesinin kurbanı olmuştur. O yıl katıldıkları Mille Miglia yarışını klasman lideri olarak götürürken mekanik sorun nedeniyle yarış dışı kalmışlardır.

2.Dünya Savaşı

Enzo kendi firmasını kurduktan kısa süre sonra 2.Dünya Savaşı patlak verir ve fabrikasında devletin isteği üzerine savaş için havacılıkla ilgili ekipmanlar üretmeye başlar. Fabrikanın bir kısmını daha sonra Ferrari'nin bugün de üretim merkezi olan Maranello'ya taşır ve 1944'te burası bombalanarak ciddi zarar görür ve işleyemez hale gelir.

İlk "Ferrari" 125S

Fabrikayı, 2 yıllık bir çalışmayla tekrar işler hale getirdikten sonra, Enzo Ferrari kendi adını taşıyan ilk otomobil 125S üzerinde çalışmaya başlar. 125S'te daha sonra bir Ferrari geleneği haline gelecek olan 12 silindirli motor kullanmak istemesinin sebebi, motorun, Grand Prix, Le Mans, GT, gibi birçok yarış otomobili klasmanına uygulanabilme imkanı sunmasıdır.

Ferrari 125S yarışlar kazanmış ve Ferrari markası için iyi bir başlangıç niteliğindedir. Yerini 1948'de 166 serisine bırakmıştır.

166MM ve Luigi Chinetti

Ferrari, 125S modelinden edindiği tecrübelerle, hemen bir yıl sonra 1948'de 166 modelini hazırlamıştır. Motor tasarımı 125S'te olduğu gibi Gioacchino Colombo'ya aittir. Gövde tasarımı ise AAC 815 gibi yine Carrozzeria Touring tarafından gerçekleştirilmiştir. 166MM diğer adıyla 'Barchetta' (İtalyanca küçük kayıklara verilen isim) ilk olarak 1948 Mille Miglia'yı kazanarak kendisini kanıtlamıştır. Sonra,Targa Florio ve 1949'da bu yarışları tekrar kazanarak yerini sağlamlaştırmıştır. Fakat hiç şüphe yok ki 166'nın kazandığı en büyük zafer, sürücü koltuğunda bu yarışı 1932 ve 1934'te iki kez kazanmış Luigi Chinetti'nin, 23 buçuk saat direksiyon başında kalarak kazandığı (30 dakika takım arkadaşı Lord Selsdon direksiyondadır) ve 2. Dünya savaşından sonra düzenlenen ilk Le Mans 24 saat olma özelliğini de taşıyan 1949'daki yarıştır. 

Bu Le Mans 24 galibiyeti o yıllarda kendisini uluslararası arenada tamamen kendi ürettiği otomobillerle kanıtlamaya çalışan Enzo Ferrari ve Ferrari markası için hem dayanıklılık hem de performans açısından büyük önem taşımıştır ve zaferle sonuçlanmıştır.

Ferrari pilotu Luigi Chinetti, bir taraftan da Enzo Ferrari'ye yol otomobilleri yapmasını, onları satarak yarış takımını finanse edebileceği konusunda en büyük baskıyı yapan kişi olma özelliğine de sahiptir. Çünkü Enzo Ferrari bu işe başta hiçte ticari açıdan bakmamaktadır.Tek derdi yarışmak ve kazanmaktır. Luigi Chinetti bu konuda Enzo Ferrari'yi ikna etmekle kalmamış ABD'de ilk Ferrari bayisi açmış, Ferrari NART (North American Racing Team) takımını kurmuş ve markayı tanıtıp pazarlayarak Ferrari'nin Hollywood yıldızlarının ve Playboyların otomobili olmasını sağlayan en önemli kişilerden biri olmuştur.

İlk Formula 1 zaferi

Grand Prix yarışlarının Formula 1 adı altında koşulmaya başlandığı 1950 sezonuyla birlikte, Alfa Romeo, kökenleri 1937 yılına dayanan ve geliştirilmesinde Enzo Ferrari'nin de büyük katkısının bulduğu Alfetta 158 ile 1950 sezonunu domine etmiş ve bir yarış hariç bütün yarışları kazanmıştır.

1951 sezonuna gelindiğinde yine Alfa Romeo bu kez Alfetta 159 ile sezonu domine etmektedir. Ta ki Britanya Grand Prix'sine kadar. Ferrari'nin Arjantinli pilotu José Froilán González zorlu Grand Prix sonrası hem kendisi hem de Ferrari adına ilk Formula 1 zaferini kazanmıştır. 

Enzo Ferrari adına bu zaferin Alfa Romeo'ya karşı alınmış olması farklı bir anlam da ifade etmektedir. Enzo galibiyetten öylesine etkilenmiştir ki bir röportajında sevinç göz yaşlarının içerisinde aslında kederin de bulunduğunu ve o hafta sonu annesini öldürmüş gibi hissettiğini belirtmiştir.

Ferrari bu zaferin ardından arka arkaya 2 kez daha kazanmıştır. Fakat Alfa Romeo'nun sezon başı performansı şampiyonluğu Alfa'ya getirilmiştir ve Alfa Romeo, o sezonun ardından F1'den çekilmiştir.

Ferrari, Formula 1 yarışları düzenlenmeye başladığından itibaren bu organizasyona aralıksız katılan tek markadır.Bugüne kadar kazandığı 226 GranPrix galibiyetiyle birlikte 15 Pilotlar ve 16 Takımlar şampiyonluğuna sahiptir.

Pininfarina işbirliği

Yarış otomobili performansına sahip yol otomobilleri üretme konusunda ikna olan Enzo Ferrari, otomobillerinin mekanik ve performans konusunda en ileri seviyede olmasının yeterli olmayacağını, bunun yanı sıra, dış güzelliklerinin de en üst seviyede olması gerektiğini düşündüğünden 1951'de, eşsiz güzellikteki otomobil tasarımlarıyla ünlü, otomobil dünyasının en önemli karoseri üreticilerinden, Pininfarina'nın kurucusu Battista Pininfarina ile görüşmek ister ve onu Modena'ya davet eder. Battista ise 'ben niye Modena'ya gideyim o Torino'ya gelsin burada görüşelim ' der. Zaman bir süre bu çekişme içerisinde geçer. Egoları son derece yüksek iki yaşlı kurtu bir araya getirmek Battista'nın oğlu Sergio'ya kalır. Torino ve Modena'nın tam ortasında kalan Tortona'da buluşma ayarlanır.

O günden itibaren yol için üretilen bütün Ferrari'lerin gövde tasarımı Dino 208/308 GT4 hariç olmak üzere Pininfarina'ya aittir. Ta ki 2013 LaFerrari'ye kadar.

Dino hayatını kaybeder...

1956'da Enzo, babası ve ağabeyinden sonra hayatındaki Alfredo isimli üçüncü kişiyi de kaybeder. Oğlu Dino, Duchenne muskuler distrofi sebebiyle henüz 24 yaşında hayata gözlerini yumar. Makine mühendisliği eğitimi alan Dino genç yaşına rağmen Ferrari 750 Monza ve 1.5 litrelik V6 motorun geliştirilmesinde önemli rol oynamıştır. 

Her ne kadar Enzo Ferrari'nin yasak ilişkisinden Piero isimli bir oğlu daha olsa da Dino her zaman Enzo için farklı bir konumda olmuştur. O hayatını kaybettikten sonra Enzo ömrünün sonuna kadar günün her anında yasını simgeleyen koyu renk camlı gözlükler kullanmıştır.

Adı "Ferrari" olmayan Ferrariler

Ferrari yarış takımının birçok kulvarda boy göstermesi ve insanlarda yarattığı herzaman kazanma beklentisi onların araç geliştirme masraflarını artırmış ve satılan yol otomobillerinin de kısıtlı bir kesime hitap etmesi sebebiyle marka 60'lı yılların başında finansal sıkıntılara sürüklenmiştir.

Enzo Ferrari, çareyi V12leri ile ünlü Ferrari ismini kullanmadan daha ulaşılabilir araçlar üretmekte bulmuştur. 

Milanolu bir arkadaşının fabrikasında ürettirdiği ASA 1000 GT,  kesilen 3 litrelik V12 Ferrari motor bloğunun üçte birine, yani 1000 cc'lik kısmına ve 4 silindire sahiptir. Aynı zamanda 250 GTO'dan devşirme boru uzay kafes şasiye sahip olan otomobil o yıllarda Bertone için çalışan Genç Giugiaro tarafından tasarlanmıştır.1963-1967 arası 120 adet üretilmiş ve şu an oldukça nadir bulunan çok değerli bir klasiktir.

Ferrari tarafından geliştirilip Ferrari ismi olmadan pazarlanan bir diğer otomobil de Dino'dur. Enzo Ferrari'nin kaybettiği oğlunun ismini verdiği Dino'lar çoğunlukla V6 motora sahiptir. Sonraları 8 silindirli versiyonu da piyasaya sürülen Dino otomobilleri Ferrari'nin en uygun fiyatlı otomobilleri olarak 1980 yılına kadar piyasada kalmıştır. Fakat hiç şüphesiz en çekici versiyonları 206 GT ve 246 GT lerdir.

Ford Ferrari'yi almak istiyor

Yaşanan finansal sıkıntılar ve buna rağmen motor sporlarındaki başarılar ve marka değeri, büyük firmaların Ferrari'ye sahip olma iştahını kabartmaktaydı. 1963 yılında ilk gerçek hamle Ford'dan gelmiştir. 'Pazar kazan Pazartesi sat' stratejisini en iyi uygulayan firmalardan olan Ford için Ferrari çok caziptir. Fakat Enzo'nun stratejisi 'yarışabilmek için sat' olduğu için başlangıçta olumlu giden görüşmeler, yarış takımında ciddi bütçe kesintileri olacağı ve Enzo Ferrari'nin yarış takımı üzerinde söz sahibi olamayacağı yönde ilerleyince Enzo, firmasını satmaktan vazgeçer. 

Bu duruma oldukça sinirlenen Henry Ford II intikam peşine düşer.1964 LeMans'da Ferrari'nin karşısına GT 40'larla çıkan Ford iki yıl daha Ferrari'ye kaybettikten sonra Le Mans 1966'da ilk üç sırayı alarak Ferrari galibiyetlerine son verir. 1966'ya kadar 9 LeMans galibiyeti olan Ferrari o yıldan sonra bu yarışı kazanamamıştır.

Ferrari vs Lamborghini

2.Dünya savaşından döndükten sonra traktör üreticiliğine soyunan Ferruccio Lamborghini işinde başarılı olur ve maddi gücü de oldukça yerindedir. Kendisine bir Ferrari alır. Otomobili bir süre kullandıktan sonra debriyajında problem yaşar. Araç defalarca kez servise gitmesine rağmen problem tekrarlar. Duruma sinirlenen Ferruccio Lamborghini, Enzo Ferrari ile görüşmek ister. Enzo onu kabul eder ve Ferruccio ona yakınmaya başlar. Debriyaj probleminin giderilemediğini, otomobillerinin yol kullanımı için çok sert olduğunu ve konfor yönünden de eksik olduğunu söyler. Enzo duruma sinirlenir ve 'Belki traktör kullanabiliyorsundur ama Ferrari kullanamadığın kesin' diyerek Ferruccio'yu kovar.

Durumu hazmedemeyen Ferruccio otomobilin debriyajını söker ve aracın debriyaj yapısının traktörleriyle benzediğini ve küçük bir müdahale ile sorun çıkarmayacak hale geleceğini tespit eder ve tamir eder.

Bununla da yetinmeyerek, Ferrari otomobillerinden hem performans hem de eksik olduğunu düşündüğü konfor yönünden daha ileride olacak otomobiller üretme kararı alır. Ferrari'den kovulan, 250 GTO'nun da mühendisi Giotto Bizzarrini ile anlaşarak bir V12 tasarlamasını ister. Lamborghini, Ferrari  ile yaşadığı hadiseden 4 ay sonra 1963 Torino fuarında ilk otomobili 350 GTV prototipini tanıtır ve gerisi gelir.

Fiat ortaklığı

FIA'nın 1965 yılında açıkladığı ve 1967'den itibaren geçerli olacak yeni kuralların, Formula 2 yarış otomobillerinde motorların seri üretim otomobillerden olması şartını içermesi, Enzo Ferrari'nin Fiat'ın kapısını çalmasına yol açmıştır. Ferrari'nin 1967 sezonunda mevcut V6 motoruyla yarışabilmesi için 12 ayda en az 500 adetlik üretim adetini yakalaması gereklidir. Bu da küçük ölçekte üretim yapan bir marka için çok zor bir durumdur.

Fiat'ın efsanevi patronu Gianni Agnelli, Enzo'nun isteğini geri çevirmez ve içinde Ferrari'nin Dino V6 motorunun bulunduğu Fiat modelleri üretme kararı alır. 1966'da Fiat Dino Coupe piyasaya çıkar ve istenilen üretim adedi yakalanır. Bu otomobil Ferrari'nin kendi seri üretim Dino otomobilinden de önce piyasaya çıkmıştır.1969'da bir de üstü açık Spider modeli aileye eklenir. Sonraları Fiat'ın sahibi olduğu Lancia markası 1973 yılında Ralli efsanesi Lancia Stratos'a da bu motoru yerleştirir ve 3 kez dünya ralli şampiyonasını kazanır.

Fiat ve Ferrari'yi yakınlaştıran bu işbirliği sonucunda, 1969'da, Fiat, Ferrari'nin %50'lik kısmını satın alır ve yarış takımıyla ilgili bütün kararları da Enzo Ferrari'ye bırakır.

70'ler

Fiat ortaklığı Ferrari'ye büyümesi yönünde çok büyük katkı sağlamıştır. Enzo, onun için en önemli şey olan yarış takımına artık istediği kadar vakit ayırabilmektedir.Finansal sıkıntılar geride kalmıştır. Ferrari Maranello'da hem yarış hem de yol otomobillerini gizli bir şekilde geliştirebileceği Fiorano Pistini inşa eder. Daha sonraları Ferrari'nin başkanlık koltuğuna da oturacak olan Luca Cordero di Montezemolo takım direktörü olur. Pilotlar 'Rush' filmini izleyenlerin de bileceği gibi Niki Lauda ve Clay Regazzoni'dir 1978'de efsanevi pilot, Enzo'nun oğlu gibi sevdiği Gilles Villeneuve de Ferrari'ye katılır. Ferrari 1975. 76, 77.ve 79'da Formula1 takımlar şampiyonasını kazanmıştır.

80'ler

Enzo Ferrari artık 80'li yaşlarını sürmeye başlamıştır ve Gilles Villeneuve'nin 1982'de kaza yaparak hayatını kaybetmesi diğer sürücülerinde olduğu gibi 'ihtiyar adam' ı yine çok üzmüştür. Yarış takımının performansı da düşmeye başlamıştır.Diğer yandan yol otomobilleri çok üst seviyeye çıkmışlardır. Ferrari, ürün gamındakı çoğu otomobil bir zamanlar Enzo'nun 'Atlar arabayı çeker itmez' sözüyle karşı çıktmasına rağmen 70'li yıllardan itibaren ortadan motor konseptiyle üretilmeye başlanmış, 80'lerde bu yaygınlaşmıştır. 288GTO, Testarossa, ve F40 gibi en ikonik Ferrari'ler 80'li yılların ürünleridir.

Son otomobil F40...

Enzo Ferrari'nin kendi onayından geçen son otomobil Ferrari F40'tır. Ferrari'nin 40. yılını kutlamak için ürettiği F40 piyasaya çıktığında en hızlı seri üretim otomobil olma ünvanına da sahiptir. Uzmanlara göre üretilen gelmiş geçmiş en iyi super spor otomobildir.

Enzo Ferrari 14 Ağustos 1988'de, 90 yaşında ardında adını yaşatan bir efsane bırakarak hayata gözlerini kapamıştır.

Fiat, Enzo öldükten sonra Ferrari hisselerinin %90'ını satın almıştır. Geri kalan %10 ise oğlu Piero Ferrari'nin elindedir.

En değerli klasikler

Şu ana kadar açık artırmalarda satılan en pahalı 10 otomobilden 9'u Ferrari'dir. 50'li ve 60'lı yıllarda üretilen, gövdesi Pininfarina ve Scaglietti gibi ustaların elinden çıkma el yapımı ve özellikle yarış kazanma geçmişi olan Ferrarilere paha biçilememektedir. 

Bir otomobile ödenmiş rekor miktar olan 38 milyon dolar ise 2014'te bir Ferrari 250 GTO'ya ödenmiştir.

70. Yıl

Enzo Ferrari'nin mirası ve güçlenerek büyüyen Ferrari bu yıl 70 yaşına girdi.

Formula 1 2017 sezonuna da oldukça iyi başlayan Ferrari'ye 70. yılında başarılar dileriz.

Nice 70 yıllara! Forza Ferrari!

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
22.05.2017

Enzo Ferrari 1988 yilinda olmustur ve Mesut Ozil 1988 yilinda dogmustur. Rearkarnasyonun varligina delalettir!

22.05.2017

Sana da merhaba Mesut Özil

ya bırak allahsen 40 yıllık mesut özil'i bize enzo ferrari diye yedirmeye çalışıyorsun

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ