24 İlçede Cemevi İbadethane

CHP’ye ait belediyeler, Genel Merkez’den gelen talimatla cemevlerine ibadethane statüsü vermeye başladı.

CHP’li belediyeler AİHM kararları ile Belediye Kanunu’nun ilgili maddelerini referans alarak cemevlerinin bakım, onarım, elektrik ve su giderlerinin diğer ibadethanelerde olduğu gibi belediyelerce karşılanmasının önünü açtı.

Belediye Meclisi toplantılarına verilen önergelerle şu ana kadar 24 ilçede cemevleri yasal ibadethane statüsü kazandı.

Bu belediyeler şöyle: İzmir’in Narlıdere, Karşıyaka, Bergama, Konak, Karabağlar, bornova, Muğla’nın Bodrum, Aydın’ın Didim, Kuşadası ve Efeler, İstanbul’un Maltepe, Avcılar, Ataşehir, Kadıköy ve Beşiktaş, Ankara’nın Çankaya, Bursa’nın Mudanya, Hatay’ın Defne, Antalya’nın Muratpaşa, Adana’nın Çukurova ve Seyhan, Mersin’in Mezitli, Kırklareli’nin merkez ve Malatya’nın Arguvan ilçe belediyeleri.

CHP, yerel belediyelerinin cemevine ibadethane statüsü verme kararını AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) mahkumiyetine dayandırıyor. AİHM'nin 2 Aralık 2014 tarihinde verdiği kararla, Yenibosna Cemevi’nin elektrik giderlerinin devlet tarafından karşılanması talebi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “Alevilik bir din değil, Cemevleri ibadethane değil” tespitiyle reddedilmiş, AİHM kararı inanç özgürlüğü ihlali ve ayrımcılık olarak tespit edip Türkiye’yi mahkum etmişti.

Agos

Popüler İçerikler

Mide Bırakmadınız! Yalı Çapkını'nda Şimdi de Suna ve Ferit Birlikte Oldu!
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor