Konya'nın Seydişehir ilçesinde bulunan 230 milyon yıllık Tınaztepe Mağaraları, jeolojik yapısı ve Türkiye'nin en uzun mağarası olması yönüyle görenleri büyülüyor.
Konya'nın Seydişehir ilçesinde bulunan 230 milyon yıllık Tınaztepe Mağaraları, jeolojik yapısı ve Türkiye'nin en uzun mağarası olması yönüyle görenleri büyülüyor.
1968 yılında Fransız bilim adamı Michel Bakalowichz tarafından keşfedilen mağara görenleri büyülüyor. Dr. Michel Bakalowichz, bu bölgede mağarayı keşfetmesinin mekanın jeolojik yapısının özgünlüğünü fark ediyor ve alanın krokisini çıkarıyor. Mağara üzerinde tıbbi araştırmalar da yapan doktor, hazırladığı raporda, Tınaztepe Mağaraları'nın astım hastaları için doğal bir tedavi yöntemi olabileceğini belirtmiş.
Michel Bakalowichz'nin yaptığı araştırmaların ardından yayınlanan makalelerle ünlenen mağara, sonraki dönemlerde farklı araştırmacı guruplarını da misafir ediyor. Keşfedilmesinden hemen iki yıl sonra bu doğal oluşumdaki su kaynaklarını araştırmak için başka bir grup geliyor. Yapılan çalışmalarla, mağaranın 22 km'lik uzunluğuyla ülkemizdeki en uzun mağara olduğu da tespit edilmiş. Ülkemizde birinci sırada yer alan Tınaztepe, dünyada da üçüncü en uzun mağara.
Mağara'nın turizme açılmış bölümü 1580 km. Mağara, ziyaretçilere açılan kısım haricinde yeraltı gölü olarak devam eden alanla birlikte 22 km'ye ulaşıyor. Yeraltı gölünden mağara içerisine hareket eden sular kalker tüfleri oluştururken tavan ve yan yüzeylerden sızan sular ise travertenler, sarkıt ve dikitleri oluşturuyor.
Mağaranın yer aldığı bölgede ise Akdeniz iklimi ile Karasal iklim arası geçiş ilkimi hakim. Tınaztepe Mağaraları'nun bulunduğu bölge, tarih öncesi dönemlerde okyanus suları altında yer alırken suların çekilmesiyle birlikte meydana gelmiş.
Ziyaretçilere açılan kısmın 1580 metre uzunluğa sahip olduğu mağarada 30 metrelik bir iniş haricinde Tınaztepe tamamen yatay özellikli bir mağara. Mağara içerisinde genel taban-tavan yüksekliği ortalama 5-7 metre iken bazı bölgelerde bu mesafe 65 metreyi buluyor.
Mağara büyük oranda kiltaşı, kumtaşı, marn ve konglomeradan oluşuyor. Oligosen ve Miyosen Dönemleri'ndeki morfolojik değişimler mağaranın ana hatlarını belirlemiş ve mağaranın son kısmındaki büyük alan zemindeki ana faya bağlı olarak içerisinde bir göl oluşturmuş.
Mağarayla ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Peki sizin Tınaztepe Mağaraları'nı görme imkanınız oldu mu? Yorumlarda buluşalım...
atiye de mağarayı yanlış yerde arıyorlarmış
Editör bize böyle güzel içerikler ile gel :) Teşekkürler güzel paylaşım için
2 sene önce gitmiştik. 1580mt'lik mesafeyi yürümek her babayiğitin harcı değil, çoğu merdivenler çok dik ve eğiimli :)))