23 Bin Aile Aşıyı Reddetti, Bakanlık Uyardı: 'Yılda 14 Bin Çocuk Ölebilir'

Aşıya karşı toplumda gelişen tavır giderek büyüyor. 2016 yılında aşı yaptırmayı reddeden aile sayısı 11 bin iken bu rakam geçtiğimiz yıl 23 bine yükseldi. Sağlık Bakanlığı, aşı ile önlenebilir hastalıklardan yılda 14 bin çocuğun ölebileceğini belirtti ve doğru zannedelilen yanlışlara karşı aileleri uyardı. 

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, aşı konusunda doğru bilinen yanlışlar olduğuna dikkat çeken Bakanlık, vatandaşları bilgilendirmek için ‘asi.saglik.gov.tr’ adlı internet sitesini kurdu. Bakanlık, internet sitesinde özetle şu bilgilere yer verdi:

"En etkili ve ucuz önlem"

'Bağışıklama insan sağlığı açısından günümüzde en etkili ve ucuz halk sağlığı müdahalelerinden biridir. Aşılar sadece aşı olanları korumanın dışında, hastalığın toplumda aşı olmamış bireylere yayılmasını da önler. Yapılan çalışma ile aşılamanın herhangi bir nedenle kesintiye uğraması durumunda, çocuk yaş grubunda, yılda aşı ile önlenebilir hastalıklardan kaynaklanan 14 bin 296 ölüm gerçekleşeceği hesaplandı.

"13 hastalığa karşı aşı hizmeti veriliyor"

Bugün itibarıyla 13 hastalığa karşı rutin aşılama hizmeti veriliyor. Bu kapsamda doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomyelit (çocuk felci), Hepatit-B, Hepatit A, Suçiçeği, Hemofilus Influenza Tip B Menenjiti ile Konjuge Pnömokok (zatüre) aşıları tüm bebeklerimize ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarında uygulanıyor. Bakanlığımızca temin edilip kullanılan aşıların içinde domuz ürünü bulunmuyor.”

Aşı ile ilgili doğru sanılan bazı yanlışlar bulunuyor. İşte o yanlışlar:

  • Yanlış: Bebeklere gereksiz yere çok erken aşı uygulanıyor. Anne sütü onları korur.

  • Yanlış: Bir çocuğa, bir kerede birden fazla aşı verilmesi zararlı olabilir ve çocuğun bağışıklık sistemine aşırı yüklenilmiş olur.

  • Yanlış: Aşıyla önlenebilir çocukluk hastalıkları yaşamın bir parçasıdır.

  • Yanlış: Aşılar güvenli değildir.

  • Yanlış: Aşılar faydalı değildir.

  • Yanlış: Aşılar otizme neden olur.

  • Yanlış: Aşılanan çocuklar aşılanmamış çocuklara kıyasla daha fazla alerjik, otoimmün ve solunum yolu hastalıkları ile karşılaşırlar.

  • Yanlış: Aşıların içerisinde çocuğuma zararlı olabilecek maddeler var.

  • Yanlış: Kızamık aşısı Subakut Sklerozan Panensefalit-SSPE’ye (Kızamık hastalığının neden olduğu bir hastalık) yol açar.

  • Yanlış: Ülkemizde aşı ile önlenebilir hastalıklar neredeyse yok edildi, dolayısıyla aşılamayı desteklemeye veya arttırmaya gerek yok.

  • Yanlış: Aşılarda bulunan alüminyumun Alzheimer’a yol açar.

Popüler İçerikler

Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
09.08.2018

Sağlık ocağında çalışan bir hemşireyim. Ailelerin aşı yaptırmayı istememelerinin nedenlerini bi duysanız gülersiniz. Geçen biri geldi baya tepkili bi şekilde aşı yaptırmak istemediğini söyledi, neden dedim, aşının içine tavuk pisliği bile koyuyolarmış dedi neymiş efendim facebookta bi grupları varmış orda yazıyolarmış. İnanın bu insanlara anlatamazsınız aşının yararını, çünkü komşuyu sağlıkçılardan daha çok dinlerler

09.08.2018

işin acı tarafı aşı reddi yapanların hepsi okumuş insanlar. yarı cahil sınıfı. aşıların faydası hakkında yazılmış tonla makaleye inanmaz, facebook grubundaki safsatalara inanırlar.

Pasif Kullanıcı
09.08.2018

Çocukları ölünce de kader, Allahın takdiri , bi tane daha yaparız derler. Ya da büyüyünce aşı yerine hacamat yaptırırlar. Hocaya giderler, hoca leylek bokundan bir muska yapar falan.

Pasif Kullanıcı
09.08.2018

1 yaş altı çocuğa baş bölgesinden hacamat yaptıran duydum. Sorunca da diyor ki hacamat, suluk, bunlar tibbi nebevi, iste peygamber efendimiz soyle yaparmis boyle yaparmis. Ya arkadasım, peygamber zamaninda modern tıp, tam tesekkullu hastaneler, uzman doktorlar vardı da o mu reddetti? Ilim cinde de olsa gidiniz diyen aynı kisi degil mi? Diye sorunca dine peygambere saygısız, dini degerleri hice sayan biri olarak etiketleyip kavga çıkarttılar.

09.08.2018

aşı reddi bir toplum sağlığı meselesi olmasının yanı sıra aynı zamanda bir çocuk istismarıdır. sağlık hizmetlerini tek başına alamayan bir insanı bu hizmetlerden mahrum bırakmak istismardır. bakanlıkların bu konuda ciddi çalışma yapması gerek.

TÜM YORUMLARI OKU (48)