22 Milyon Basamaklı Asal Sayı Bulundu

ABD'li matematikçi Cooper, 22 milyon 338 bin 618 basamaktan oluşan yeni asal sayıyı, 31 gün aralıksız süren çalışmalar sonucu hesapladı.

Central Missouri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Curtis Cooper liderliğinde yapılan çalışmada, 2 rakamının kendisiyle 74 milyon 207 bin 281 kere çarpılıp 1 eksiltildiği, böylece en büyük asal sayının keşfedildiği bildirildi.

En büyük Mersenne asallarının bulunması için örgütlenen 'Great Internet Mersenne Prime Search' (GIMPS) projesi kapsamında hesaplanan asal sayının, 2013 yılında keşfedilen 17 milyon basamaklı sayıdan 5 milyon basamak uzun olduğu kaydedildi.

ABD'li matematikçi Cooper'ın, 22 milyon 338 bin 618 basamaktan oluşan yeni asal sayıyı, 31 gün aralıksız süren çalışmalar sonucu hesapladığı belirtildi. Cooper, 2013'te hesaplanan asal sayının da mucidi.

'Mersenne asalları'nın 49'uncusu

Sayının doğruluğunu teyit eden Squirrels yazılım firmasının müdürü David Stanfill, keşfedilen asal sayının, 550 yılı aşkın sürede bulunan 'Mersenne Asalları'nın 49'uncusu olduğunu söyledi.

Bu tür uzun rakamların dijital güvenlik alanlarında önem arz ettiğini kaydeden Stanfill, asal sayının kağıda dökülmesi halinde takriben 7 milyondan fazla virgülle yazılacağını ve 109 kilometre uzunluğunda olacağını sözlerine ekledi.

Sadece kendisine ve 1'e bölünebilen doğal sayılara asal sayı adı veriliyor.

İlk olarak 17. yüzyılda Fransız keşiş Marin Mersenne tarafından keşfedilen ve keşişin adıyla anılan Mersenne Sayıları (2^n)-1 formülü ile hesaplanıyor.

Şimdiye kadar bilinen en büyük 10 asıl sayı da GIMPS grubu tarafından hesaplanmıştı.

GIMPS, şu anda 100 milyon basamaklı asal sayıyı bulmaya çalışıyor.

  • AA

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Magazin ve Dizi Sektörünü Ayağa Kaldıran Olayların Aslı Ne? Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya Bu İşin Neresinde?
Ferdi Tayfur'un Serdar Ortaç'ı Tokatlamasıyla İlgili Olayın Detaylı Anatomisi
YORUMLAR
21.01.2016

Cahil toplumların insanları bu tür araştırmaların sonucunu anlamaması normal. Peki bu gibi matematik çözümleri ne işe yarıyor. En basidinden şifreleme ve bilgi güvenliğinde kullanılıyor. Yada mesela bazı meterloji alışımlarının karıştırılmasında oranların denk gelmemesi için kullanılıyor, sonra sen o metalden yapılmış bir iphone alıyorsun , sonra bunu biz niye yapamıyoruz diye soruyorsun , adamlarda sana bu kalınlığı hiç bozma biz yapar sana veririz diyorlar, sonra sende cahil mutluluğu içinde yaşıyorsun, sonra bu gibi haberlere bakıp adamlar boş boş işlerlere uğraşıyor diyorsun sonra bir üst model için para biriktirmeye başlıyorsun .... :) asfjksgff

22.01.2016

Daha asal sayı ne yeni öğrenen insanlar buna amaçsız diyor.

21.01.2016

İşzizlik değil lan, kriptolojide önemli yeri var mersenne asallarının, cahil cahil konuşmayın.

TÜM YORUMLARI OKU (19)