21. Yüzyılda Yazılmış En İyi 21 Türk Romanı

1. Kinyas ve Kayra - Hakan Günday (2000)

Ağır, yakıcı ve çarpıcı bir eser Kinyas ve Kayra. Günday'ı bize tanıtmasının yanı sıra Günday'ı Günday yapan tüm alameti farikaları barındırması bu listenin açılışını yapmasını meşru kılıyor.

2. İsyan Günlerinde Aşk - Ahmet Altan (2001)

Ahmet Altan'ın 1998 yılında çıkardığı fırtınalar kopartan romanı Kılıç Yarası Gibi'nin devamı niteliğinde olan bu roman sizi tarihin yatak odasına sürükleyen kurgusu ve nakış gibi işlenen anlatımıyla son 15 yılın en önemli eserlerinden biri oluyor. Bakmayın siz sözlükçülerin acımasız eleştirilerine, okunması gereken bir kitap.

3. Tol - Murat Uyurkulak (2002)

'Devrim vaktiyle bir ihtimaldi ve çok güzeldi' diye başlar Tol. Ağır bir vurgun gibi başlayıp hızla ilerleyen bu romanı bitirdiğinizde tadı damağınızda kalacak eminim. Son romanı 'Har' ile yazım hayatına devam eden Uyurkulak edebiyatımızın göz bebeklerinden biridir.

4. Yüksek Topuklar - Murathan Mungan (2002)

Murathan Mungan'ın ilk romanı olma özelliği taşıyan bu roman sırf bu sebeple bile bu listeye girmeyi fazlasıyla hakediyor.

5. Beyoğlu Rapsodisi - Ahmet Ümit (2003)

Polisiye türünü modern edebiyatla harmanlayan gerek dili, gerek anlatımı, gerekse nakış gibi işlediği olay örgüsüyle harikalar yaratan Ahmet Ümit'in epik bir İstanbul şiiri yazarcasına kurguladığı bu roman hem polisiye türünün hem de Türk romanının önemli eserlerinden.

6. Mor - İnci Aral (2003)

İnci Aral'ın Yeni Yalan Zamanlar Üçlemesi'nin ikinci parçasıdır Mor. Anglosakson edebiyatında Mrs Dalloway neyse bizde de Mor odur kanımca. 24 saat içinde yaşanan bir cinayetle sonlanan roman Adalet Ağaoğlu'na da selam çakmaktadır.

7. Sinek Isırıklarının Müellifi - Barış Bıçakçı (2014)

Gereksiz cümlelerden uzak, yalın ve sürükleyici anlatımı ile kendine has bir üslup sahibi Barış Bıçakçı'nın son kitabı Sinek Isırıklarının Müellifi, tek tipleşen, olaya dayalı roman anlatılarının arasında hızlıca sivriliyor.

8. Şu Çılgın Türkler - Turgut Özakman (2005)

Kurtuluş mücadelesini satırlara işleyen Turgut Özakman'ın epik romanı. Okunmalıdır.

9. Baba ve Piç - Elif Şafak (2006)

Genç kadın yazarların en çok okunanı Elif Şafak Baba ve Piç ile suya sabuna dokunmadan edebiyat yapılamayacağını mevcut kadın yazarların yüzlerine itinayla vuruyordu. Bu diyardan gitmek yerine bu deveyi gütmeye karar verdiği dönemin bi adım öncesiydi.

10. Suskunlar - İhsan Oktay Anar (2007)

Bir Puslu Kıtalar Atlası kadar popüler olmasa da İhsan Oktay Anar'ın kaleminde ustalaştığı en güzel eserlerinden biri.

11. Bora'nın Kitabı - Ayşe Kulin (2012)

Ayşe Kulin'in bu eseri, 'kabuğundan sıyrılmaya ant içmiş insanların büyük mücadelesinin romanı' olarak adlandırılıyor. Kendi çizgisinin biraz dışında kalan bu eserle, Ayşe Kulin hayat hikayelerindeki başarısını bir kez daha gözler önüne seriyor.

12. Masumiyet Müzesi - Orhan Pamuk (2008)

Bir Orhan Pamuk şaheseri. (nokta)

13. Bin Hüzünlü Haz - Hasan Ali Toptaş (2000)

Kahramanımız Alaaddin, aslında anlatıyı simgeliyor. Bir bakıma anlatı tarihinin bir çeşit özeti, bir bakıma da arayışın romanı Bin Hüzünlü Haz. Hasan Ali Toptaş'ın ödüllü eseri, çok belirgin bir edebiyat özelliği olarak karşımıza çıkıyor.

14. Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi - Ayfer Tunç (2009)

Son dönemin tartışılmaz en iyi kadın yazarlarından biri olan Ayfer Tunç'tan Türk edebiyat tarihinin en akıcı ama en kalıcı romanı. Panaromik bir Türkiye manzarası için ivedilikle okunması gereken muhteşem bir roman.

15. Ali ile Ramazan - Perihan Mağden (2010)

Çok gerçek olduğu için çok delici. Ali ile Ramazan'ın hikayesi. Hem de Perihan Mağden'in kalemi.

16. İstanbul Hatırası - Ahmet Ümit (2010)

İstanbul'u en iyi bilen yazarın İstanbul'a bir hatırası. Ahmet Ümit dehasının coştuğu muazzam bi eser.

17. Yeşil Peri - Ayfer Tunç (2010)

Sanırım hiç bir kitap beni bu kadar heyecanlandırmamıştı. Ayfer Tunç'ü mürşid bilmemizin yegane sebebidir.

18. Muz Sesleri - Ece Temelkuran (2010)

Ece Temelkuran mutluluğun bombalandığı, umutların karartıldığı Ortadoğu2dan duyuruyor Muz Seslerini.

19. Oğullar ve Rencide Ruhlar - Alper Canıgüz (2004)

Tatlı Rüyalar kitabı ile tanıştığımız Alper Canıgüz, 5 yaşındaki muhteşem kahramanı ile gönüllerimizi fethediyor. Polisiye, fantastik ve mizahi edebiyatın tadlarını ustaca kaynaştıran, olağanüstü özgün, çok iddialı bir kitap.

20. Kardeşimin Hikayesi - Zülfü Livaneli (2013)

40 yılı aşkın bir süredir yaptığı müzikle kitlelerce tanınan, Yunanistan'dan Küba'ya tüm dünyada şarkıları söylenen bir müzisyenin en iyi yaptığı işin kitap yazmak olduğuna karar verdiğimiz biricik eser. İştahla okunası.

21. Deliduman - Emrah Serbes (2014)

Behzat Ç. serileriyle ün kazanan edebiyatın taze kanı, kıvrak zekası Emrah Serbes'in gezi olaylarını anlattığı bu eser, hem konusuyla hem de edebiyatımızda oluşmaya başlayan Emrah Serbes farkıyla diğer romanlardan sıyrılıyor.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"