21 Madde ile Fenomen Diziler Arasına Girmenin En Büyük Adayı: Mr. Robot

Breaking Bad gibi tüm dünyada nam salmış dizilerin ilk bölümlerinde henüz izleyicisi azken zamanla çok daha iyi bir diziye dönüşeceği söylenir ve öyle de olur. İşte bu kez ileriki bölümlerinde daha da konuşulacağı iddia edilen yeni bir dizi var: Mr. Robot.

Not: İçerik minimum düzeyde spoiler içerir, diziyi izlemeseniz de rahatlıkla okuyabilirsiniz.

1. Henüz ilk sezonunun 9 bölümü yayınlandı ve 10. bölümüyle ilk sezonu sona erecek. 9.1'lik IMDb puanıyla şimdiden tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

2. Dizi, gündüzleri siber güvenlik mühendisi olarak çalışırken geceleri kanunsuz bir hacker olan Elliot adındaki genç bir programcıyı merkezine koyuyor.

3. Elliot Alderson'ın insanlara güveni kalmamış, çünkü hackerlık becerisiyle kişilerin e-kayıtlarını kontrol ediyor ve gerçek yüzlerini biliyor.

4. Bu durum da beraberinde yalnızlığı getiriyor ve Elliot psikolojik sorunlarıyla mücadele etmeye çalışıyor.

5. Elliot, fazlasıyla toplumdan nefret eden, olabildiğince sistem karşıtı ve herkesin kendinden bir parça bulabileceği bir karakter.

6. Karakteri canlandıran Rami Malek adeta karakteri yaşıyor. Mimikleri, jestleri, ses tonuyla izleyicinin kanına girmeyi ilk bölümle başarıyor.

7. Gerek karakter yapısı gerek teknik içeriğiyle Fight Club ve Breaking Bad atmosferinden izler taşıdığı izleyenlerin gözünden kaçmıyor.

8. Dizinin yaratıcısı Sam Esmail, Mr. Robot’un çekimi ve esin kaynaklarını söylediğinde bu fikrimizde yanılmadığımızı bize göstermiş:

1- Taxi Driver (1976) - Dış ses ve sinematografi

2- American Psycho (2000) - Hikaye

3- Fight Club (1999) - Ruh ve kamera hareketi

4- Stanley Kubrick’in sanatı - Ruh, sinematografi, senaryo detayları, sahneleri çerçeveleme

5- Darren Aronofsky - Anlatım ve gerçek hayat tasviri

6- Risky Business - Müzik

7- Breaking Bad - Hikaye Örgüsü

8- Girls – Sinematografi

9- Blade Runner - Karakter gelişimi

9. Metro sahnesinde Elliot'a bakan sağdaki gözlüklü adam dizinin yaratıcı Sam Esmail'dir. Böyle ayrıntılara yer vermesi dizinin önemli bir parçası.

10. Her bölümde ayrı bir sürprizle karşılaşırsınız ancak bu sürprizler abartılı bir şekilde verilmez. Bu da dizinin her anında aklınızda soru işaretleri olmasını sağlıyor.

11. Sık sık belli filmlere, kitaplara, markalara göndermeleri oluyor. Çoğu olumsuz olsa da övmeden de geçemiyor.

12. Diziden başka bir saygı duruşu daha:

Babası, çocuk Elliot'tan Timecop ve Stargate filmleri arasında seçim yapmasını istiyor, Elliot ise Pulp Fiction'ı seçiyor. Günümüzdeki Elliot ise Angela'nın 'İyi olacak mısın?' sorusuna Pulp Fiction'dan alıntı yaparak 'i'm pretty fucking far from okay' şeklinde cevap veriyor. Bu üç filmin yapım yılları 1994 bu arada. Diğer filmler Pulp Fiction karşısında çekinmeden yerin dibinde sokulmuş.

13. Türk izleyiciler için de ayrıntılar barındırıyor. Tercih edilen mekanlarda Güllüoğlu Baklavaları, Pierre Loti'nin olması'nı kaçırmadık.

14. Özellikle de dünyanın yüzde birinin yüzde biri kadar olan ama çevirdiği gizli işlerle dünyayı etkileyenlerden bahsediliyor. Bu unsurun Wall Street olduğunu anlamak zor değil.

15. E Corp adındaki büyük çaplı teknoloji şirketinin dünya piyasasındaki payı çok büyük. Bankası da olan şirketin Apple'a gönderme olduğu söyleniyor.

Aslında Dell markasının E'sine de benzemiyor değil.

16. E Corp yöneticisi Tyrell Wellick başrolden de iyi bir performansla keskin bir kötü adam imajını oluşturuyor.

17. Hikaye ilerledikçe Elliot'un bu büyük güçlere karşı bir kahramana dönüşeceği ortada. Gelecek sezonlarda neler olacağı iple çekiliyor.

18. Her bölümde katılmamanın elde olmadığı etkileyici replik fırtınalarına sahne oluyoruz.

19. Diziye başladığınızda Mr. Robot'un kim olduğu sorunsalını ve fsociety kavramının dizi için önemli yer kapladığını göreceksiniz.

20. Elliot Alderson bir yandan düşmanlarıyla mücadele ederken bir yandan da psikolojik durumuyla mücadele içerisinde.

Şizofreniye giden bu durumunda Elliot'un hayallerini gerçek sanıp onun aslında düşündüğünüzden daha öte bir karakter olduğunu görebilirsiniz.

21. Kesin olan bir şey var ki zamanla nereden nereye geldi diyeceğimiz bir dizi olup daha da konuşulacaktır.

BONUS: Diziden etkileyici bir kesit. Bazen sizin de söylemek istediğiniz çok şey olur ancak sadece kafanızdan geçirip susmaktan başka bir şey yapamazsınız.

BONUS 2: Yayınlanan 9. bölüm finalinde çalan müzikle Fight Club'a da bir selam çaktığını da atlamayalım. Maxence Cyrin - Where Is My Mind (Pixies Piano Cover)

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!