21. Gezici Festival Yola Çıktı, Bu Yılki Tema 'Güvencesiz Hayatlar'

Sinemaseverlerin vazgeçilmezi Gezici Film Festivali bugün başladı!

Ankara Sinema Derneği’nin düzenlediği 21. Gezici Film Festivali 26 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşuyor. Ankara, Bursa ve Kastamonu'da gerçekleşecek festivalde bu yıl da keyifli dakikalar bizleri bekliyor.

Festival’in Ankara biletleri; Biletix yoluyla; Bilkent, Çayyolu, Kızılay ve Tunalı Dost Kitabevlerinden ve 26 Kasım'dan itibaren ise Çağdaş Sanatlar Merkezi’nden alınabiliyor. Bursa biletleri Sanat Mahal gişelerinden temin edilebilir. Kastamonu Üniversitesi’nde yapılacak gösterimler ise ücretsiz gerçekleşecek.

Festivalin bu yılki teması "Güvencesiz Hayatlar"

Vincent Lindon’a Cannes'da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getiren 'İnsanın Değeri' ve Emine Emel Balcı’nın 'Nefesim Kesilene Kadar' adlı enfes filmi, bu bölümde izlenebilecek filmlerden yalnızca ikisi.

Ana temanın altında, geçilmemesi gereken 2 güçlü belgesel var!

Güvencesiz Hayatlar bölümünde seyirciyle buluşacak iki güçlü belgeselden biri, en önemli düşünür Noam Chomsky’yi kendine rehber edinen 'Amerikan Rüyasına Ağıt'. Diğeri ise, Michael Winterbottom’ın yönettiği 'Kralın Yeni Giysileri'.

Yönetmen ve oyuncular, festivali bu yıl da yalnız bırakmıyorlar...

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye 2015 Bölümü'nde yapılan gösterimler, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşecek. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da bolca ödül almış en yeni filmleri izleme fırsatınız var. Festivalde seyircilerle buluşacak yönetmenler ise Zeki Demirkubuz, Emine Emel Balcı, Tolga Karaçelik, Emin Alper ve Senem Tüzen.

Türkiye 2015 bölümünde Ben Hopkins imzalı 'Hasret' filminin de ilk gösterimi yapılacak.

Emin Alper'in ödüllü filmi 'Abluka', Ben Hopkins'in olay yaratan filmi 'Hasret', Tolga Karaçelik’in ikinci uzun metrajlı filmi 'Sarmaşık', Zeki Demirkubuz'un 'Bulantı'sı ve Senem Tüzen’in ilk uzun metrajlı filmi 'Ana Yurdu', festivalde gösterilecek filmler arasındalar.

Dünya sinemasının en iyileri bu yıl da Gezici Festival'de.

Gezici Festival’in klasikleşen Dünya Sineması bölümünde; 'Olağanüstü Öyküler', 'Gündelik Yaşantımız', 'Koza', 'Annemle Geçen Yaz', 'Paulina', 'Tikkun', 'Gençlik' ve 'Saltanatın Mezarlığı' gibi festivallerde ve ödül gecelerinde kıyasıya yarışmış birbirinden harika filmler yer alıyor.

Özel gösterim: Varyete ve Toplumsal Hafıza

Gezici Festival ve Goethe Institut Ankara işbirliğiyle bu yıl restore edilen, Alman yönetmen Ewald André Dupont imzalı 1925 yapımı sessiz film Varyete, İngiliz müzisyen Stephen Horne ve Alman müzisyen Frank Bockius’un performanslarıyla canlı müzik eşliğinde gösterilecek. Festival, Toplumsal Hafıza konusuna ise özel bir filmle, Askıya Alınmış Zaman’la dikkat çekecek.

Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri bölümleri, her yıl olduğu gibi bu festivalde de yerini alıyor.

Kısa İyidir bölümü için dünyanın çeşitli ülkelerinden festivale başvuran filmler arasından kısa filmler seçildi. Amaç, izleyicileri farklı ülkelerin yenilikçi sinemasıyla tanıştırmak. Üstelik, gösterimleri her yıl olduğu gibi ücretsiz gerçekleşecek.

Yıllardır minik seyircileri için film gösterimleri düzenleyen Gezici Festival, bu yılki çocuk filmlerini Norveç’ten seçti.

Bu yıl çocukları bir de Canlandırma Atölyesi bekliyor. Avusturya Büyükelçiliği’nin katkılarıyla Roland Schu¨tz’ün düzenleyeceği atölyede, katılımcı çocuklar ilk filmlerini üretmiş olacaklar. Çocuk Filmleri de ücretsiz gösterimler arasında elbette...

Gezici Festival'in bu yılki sürprizi: "Sinemada Caz"

Gezici Festival'in bu yılki sürprizi ABD Büyükelçiliği’nin katkısıyla hazırlanan ve ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak Sinemada Caz Bölümü. Bu bölümde, canlı performans ve turne kayıtları içeren kısa filmlerin yanında, dinlemeye doyamadığınız müzisyen karakterlere odaklanan önemli filmler de yer alıyor.

Seçkinin aynı zamanda küratörlüğünü üstlenen Jonathan Rosenbaum ve Ekhsan Khoshbakht’ın sunumu eşliğinde "Geç Kalan Hüzün" sinema ve müzikseverlerle buluşuyor.

Bu bölümde hem sinema hem de müzikseverlerin beğenisine sunulacak eserler şöyle: Geç Kalan Hüzün (John Cassavates, 1961), Pete Kelly’nin Şarkıları (Jack Webb, 1955), Cab Calloway Söylüyor (Fred Waller, 1934), Black and Tan Fantasy (Dudley Murphy, 1929), Ben Webster Avrupa’da (Johan van der Keuken, 1966), Begone Dull Care (Norman McLaren, 1949), Yağmur Yağınca (Charles Burnett,1995) ve Canlı Blues (Gjon Mili, 1944).

'Çizgi Roman: Sinemada Caz'

Sürpriz bölümün bir de sürpriz sergisi var. “Çizgi Roman: Sinemada Caz” sergisi 26 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında Çağdaş Sanatlar Merkezi, Aliye Berger Sergi Salonu’nda görücüye çıkacak. Naiel Ibarrola’nın illüstrasyonları ve Ekhsan Khoshbakht’ın yazımıyla sergilenen eserler, sinema tarihinin çizimlerle aktarımına dair bir projenin parçası olacak.

Gezici Festival'in "İhtilaf Sanatı" ile bu yılki konuğu Işıl Eğrikavuk olacak.

İhtilaf Sanatı adlı bölümde, sanatçının yer verilen sahte-belgesel formuna yakın beş işi şöyle: Karanlık Kütüphane (2006), Gül (2007), Röportaj (2008), Anı Müzesi (2010) ve Ters Köşe (2013). Sanatçı ayrıca, Gezici Festival ve SALT Ulus işbirliğiyle 28 Kasım ve 5 Aralık'ta, Ankaralı katılımcılara özel iki performans gerçekleştirecek.

Son olarak, festival katılımcıları MUBI için yarışacak!

Bu yıl ayrıca Gezici Festival ve MUBI Türkiye işbirliğiyle sürpriz hediyeler festival izleyicisini bekliyor...

Bu yıl, çok keyifli geçeceğe benziyor... Bu sene yan yana bir film izleriz belki?

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?