21 Adımda 'Çocuk Kral' Firavun Tutankhaton ve Gizemli Kolyesi

1. Firavun Tutankhamon (Amon’un yaşayan resmi) ya da gerçek adıyla Tutankhaton, M.Ö. 1333 ile M.Ö. 1323 yıllarında Mısır’a hükmetti.

2. Mısır’a tek tanrılı dini yaymaya çalışan, Aton dininin kurucusu Akhenaton’dan sonra ülkenin başına geçen Tutankhaton, bir iddaya göre Kraliçe Nefertiti’nin kızı olan Prenses Ankhesenamen ile evlenerek tahta çıkma hakkı elde etti.

3. Ebeveynleri konusunda ciddi tartışmalar halen devam etmektedir. Bazı uzmanlar Tutankhaton’un, Akhenaton’un Nefertiti dışında başka bir kadınla olan ilişkisinden doğan oğlu olduğunu ileri sürmektedir.

4. Tahta çıktığında sadece 10 yaşında olan Tutankhaton, yaşından dolayı ‘Çocuk Kral’ olarakta bilinir.

5. Tutankhaton, babası Akhenaton’un ülkeye yaydığı tek tanrılı din olan Aton dinini kabul etmedi ve eski tanrıları eski ihtişamlı günlerine geri döndürdü.

6. Tutankhaton, ilk iş olarak ülkenin başkentini Amarna’dan, Teb’e taşıdı. Amon dininin kabul gördüğü dönemde başkent olan Teb’in tüm bakımsız tapınaklarını yeniletti.

7. Böylece Tutankhaton döneminde rahipler, eski dini ve siyasi güçlerini tekrar kazandılar ve ‘Eski Rejim’ tekrar canlandı.

8. Tutankhaton’un hükümranlığı 9 yıl sürmüş ve bu dönemde Tutankhaton, Başveziri Horemheb tarafından, yaşının da verdiği dezavantaj yüzünden kullanılmıştır. Yönetim kısmındaki bu zaafiyete rağmen Mısır halkı refah içinde yaşamıştır.

9. 19 yaşına geldiğinde ise ani bir biçimde ölmüştür ya da daha çok kabul gören şekliyle öldürülmüştür.

10. Firavun Tutankhaton’un öldürüldüğünü iddia eden uzmanlar, Tutankhaton’un mezarının oldukça özensiz bir biçimde hazırlanmasını, bu iddialarına kanıt olarak öne sürmektedir.

11. ‘Öldürüldü’ demiştim. Şöyle ki; son dönemde yapılan çalışmalarda dillendirilen iddiaya göre, Tutankhaton’un kafatasının sol arka tarafında ezilme vardır ve kafasına bir cisim ile vurularak öldürülmüştür.

12. Tutankhamon'un generali Horemheb, iktidarı ele geçirmek için Tutankhamon'un kafasının arkasına sert bir cisim ile vurmuş ve ölümüne neden olmuştur.

13. Bir diğer iddia ise Tutankhamon’un bir at arabası çarpması sonucu başını yere vurarak hayatını kaybettiğidir.

14. Tutankhaton’un ölümünden sonra Horemheb’in tahta çıkması, ilk iddiayı bir adım daha öne çıkarmaktadır.

15. Tutankhaton’un mezarı Krallar Vadisi’nde yer almaktadır. Mezarından çıkanlar arasında hayvan mumyaları ve eşi Ankhesenamen ile burun buruna oldukları bir figürün yer aldığı lamba vardır.

16. Fakat mezardan çıkan bir şey vardır ki sırrını halen saklamaya devam eder: Tutankhaton’un kolyesi.

17. Tutankhaton'un kolyesindeki taşların Dünya dışından kaynaklanan bir patlamayla yeryüzünde oluşmuş bir cam olduğu düşünülüyor.

18. 1996 yılında, Mısır Medeniyetler Müzesi’nde araştırma yapan İtalyan arkeolog De Michele, kolyenin Mısır uygarlığından dahi çok daha önce yapıldığını ortaya çıkarmıştır.

19. Avusturyalı astronom Koeberl, kolyenin üretimi için gerekli olan sıcaklığa yeryüzünde ulaşılamayacağını ve kolyenin uzaydan Dünya’ya geldiğini iddia etti.

20. Mısır’ın tartışılmaya halen devam edilen firavunu Tutankhaton’un sırrı halen çözülebilmiş değildir. Mezarın açılması sırasında yaşanan ‘talihsizlikler(!)’ de göstermiştir ki bu sırrı çözebilmek de çok kolay olmayacaktır.

21. Aaa! ‘Tutankhaton’un Laneti‘ ve mezarının açılması sırasındaki ‘talihsizlikleri’ anlatmayı unuttum! Artık o da bir sonraki galeriye..

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Suat Okuyan'dan İş İnsanlarına Çağrı: Ali Erbaş İçin Araba İstedi