Suudi Arabistan, henüz var olmayan çöl megakenti Trojena’da 2029 Asya Kış Oyunları’na ev sahipliği yapacak.
Suudi Arabistan, henüz var olmayan çöl megakenti Trojena’da 2029 Asya Kış Oyunları’na ev sahipliği yapacak.
Kısa bir süre önce Neom’da inşa edileceği açıklanan The Line'a benzer şekilde Trojena, Suudi Arabistan'ın kuzeybatısındaki Tabuk eyaletinde inşa edilen Neom mega kentinin bir parçası olacak.
Yukarıda belirtildiği gibi, Oyunlar, Neom'un resmi web sitesine göre, yaklaşık 60 kilometrekarelik bir alanı kaplayan ve megakentin doğal bölgesinin kalbinde, Akabe Körfezi kıyısından 50 km uzaklıkta bulunan Trojena'da gerçekleştirilecek.
Tamamlandığında, olimpiyat şehrinde çeşitli konaklama binaları, dağ evleri ve lüks mülkler dahil olmak üzere çok çeşitli konutların yanı sıra sağlık ve aile tatil yerleri, ultra lüks deneyim alanları içeren oteller bulunacak. Bölge, ayrıca çeşitli perakende, eğlence ve yemek olanaklarıyla da donanacak. Bu arada, interaktif bir doğa ortamında yıl boyunca kayak, su aktiviteleri, yürüyüş ve dağ bisikleti yapılabilecek.
Neom Company Yönetim Kurulu Başkanı Veliaht Prens Muhammed bin Salman, 'Trojena, ekoturizm ilkelerine dayalı bir yer yaratarak, doğayı koruma ve toplumun yaşam kalitesini artırma çabalarımızı vurgulayarak dağ turizmine yepyeni bir soluk getirecek.' diyor. Proje yöneticileri Trojena’nın, bölgedeki turizme önemli katkılar sağlayacağını, Suudi Arabistan'ın coğrafi ve çevresel zorluklara rağmen nasıl destinasyonlar yaratabileceğini göstermek açısından da eşsiz bir örnek olacağını belirtiyorlar.
Bokunu çıkardılar ha bi de bu arap ülkelerinde organizasyon düzenleme modası çıktı
Başta mantıklı geliyor. Dubai modeli petrol sonrası ekonomide turizm için cazibe merkezleri kurmak istiyorlar ama harcanan para kaynak akıl alır gibi değil. Petrolün sağladığı kapital güç olmadan bunların bakımını işletmesini ne kadar sürdürebilir, devamlılık için yeni cazibe merkezleri ne kadar yapılabilir. Bu kadar kaynakla yaratılabilecek kaç tane yeni sektör iş alanı var, oda ayrı nokta. En önemli nokta ise suudi arabistan dubai gibi şehir devleti değil, çok daha büyük ülke, 3-4 turizm merkezi ile ekonomisini ayakda tutmak mümkün değil. Mümkün olsa mısır ihya olurdu, adamlarda piramitler var, iskenderiye var, kızıldeniz var, plajın kıyısından yüzerek mercan resiflerinin içine girebiliyorsun, buna rağmen fakirlikden can çekişiyorlar. Ve tabi petrol sonrasi gelecek fakirlikle terrör ve iç savaş hortlayacaktır, turizm en büyük düşmanları. Zamanında kabenin silahlı baskınla rehin alındığı, al kaidenin çıktığı ülke burası, bugün istikrarlı duruyorsa petrolün sağladığı zenginlikdendir.