2026'ya Kadar Geçerli Olacak: Türk Midyelerine Yasak Kararı

 Avrupa Komisyonu, Türkiye'den çift kabuklu yumuşakça ithalatına yönelik kısıtlamalarını uzattığını duyurdu. Alınan tedbirlerin Aralık 2026'ya kadar geçerli olacağı kaydedildi.

Gıda güvenliğine ilişkin zaafiyetlerin meydana gelmesi Avrupa Birliği ülkelerini harekete geçirmişti.

Sözcü'nün haberine göre, Avrupa Komisyonu, Türkiye'den istiridye ve midye gibi çift kabuklu yumuşakça ithalatına yönelik kısıtlamaları uzatma kararı aldı.

Alınan tedbirlerin Aralık 2026'ya kadar geçerli olacağı kaydedilirken, canlı ve soğutulmuş çift kabuklu yumuşakçaların raf ömrünün kısa olması sebebiyle sınırda test yapılamadığına dikkat çekildi. Bu yüzden de ithalatın yasaklandığı vurgulandı.

Dondurulmuş ve işlenmiş çift kabuklu yumuşakça sevkiyatları deniz biyotoksinleri açısından, dondurulmuş yumuşakça sevkiyatları ise E. coli (kolibasili) açısından testlerden geçiriliyor.

Tedbirler, Avrupa'ya gönderilen çift kabuklu yumuşakçaların üretiminde Türk yetkililer tarafından resmi kontrollerin uygulanmasında sorunlar tespit eden ve üye devletlerin mikrobiyolojik kaygılar nedeniyle Türkiye'den uygun olmayan sevkiyatları rapor ettiği DG Sante denetimlerinin ardından uygulamaya kondu.

2022 ve 2023 yıllarında yapılan denetimlerde çift kabuklu yumuşakçalara yönelik kontrol sisteminde bazı sorunlar tespit edildi. Meydana gelen gıda güvenliği zaafiyetleri Avrupa Birliği ülkelerini harekete geçirmişti.

Seçim Öncesi Büyük İddia: HÜDA PAR, Hizbullah'ın İmamı Cemal Çınar'ı Aday Gösterdi
İstanbul Seçim Anketi! Yaptırdığı Anketin Sonucunu Açıkladı: Ekrem İmamoğlu mu Murat Kurum mu Önde?
Feci Olay! Şanlıurfa'da Misafirliğe Gittikleri Ev Çöktü: 2 Ölü, 8 Yaralı
Kendi Ağzıyla İtiraf Etti: 'Simit Zammını Seçimden Sonra Yapacağız'

Popüler İçerikler

Ekrem İmamoğlu’nun Roma Çıkarması: 73 Kişilik Kafile Lüks Otelde Konaklamış
TikTok Akımı Facia İle Bitti: 15 Yaşındaki Çocuk Cinsel Organını Yaktı!
Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!