2025'te En Çok Okuyacağımız Yazarlar Belli Oldu: Telif Hakları Artık Bitiyor

Yayınevleri, telif haklarını satın aldıkları veya devraldıkları yazarların eserlerini basabilirler. Fakat bir eserin telif hakkı, başka bir yayınevine ait olabilir. Bu durumda eserin basım hakkı da o yayınevine aittir. Neyse ki 2025 yılında bu detaylarla fazla boğuşmak zorunda kalmayacağız. 2025 yılı itibariyle, ölümü üzerinden 70 yıl geçen yazarların telif hakları sona eriyor. Buna göre, 1954 yılında hayatını kaybeden yazarların eserleri artık bütün yayınevleri tarafından basılabilecek. 

Bakalım bu sene en çok hangi kitapları raflarda göreceğiz?

1. James Hilton

1954 yılında hayatını kaybedenler arasında James Hilton da yer alıyor. Ünlü yazar, yaşamı boyunca 20'den fazla kitap kaleme kaldı. Türkçeye de birçok eseri çevrildi. Aynı zamanda senarist olan Hilton, kaleme aldığı Mrs. Miniver senaryosuyla Oscar Ödülü'nün de sahibi oldu!

2. Sait Faik Abasıyanık

Sait Faik'in Abasıyanık kitabı demeyeceğiz, sakin olun :) 11 Mayıs 1954 yılında hayatını kaybeden ünlü hikayeci Sait Faik Abasıyanık'ın eserleri üzerindeki telif hakları artık bitiyor. Bu da demek oluyor ki Abasıyanık'ın kitapları, artık pek çok yayınevi tarafından basılabilecek.

3. İsmail Habip Sevük

Yazar, edebiyat tarihçisi, gazeteci, siyasetçi...Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihi adlı eseriyle tanıdığımız Sevük, Türk edebiyatının derinliklerine inmeyi başarmış, aynı zamanda Atatürk ile ilgili anılarını da kaleme almıştı.

Değerli yazarımızın eserleri, artık çok daha kolay ulaşılabilir bir hale geliyor.

4. Colette

Fransız yazar Colette, özellikle kaleme aldığı kadın bedeniyle ilgili eserleriyle tanındı. Ülkesinde çok sevilen yazar,  Fransa’nın en prestijli edebiyat kurumlarından birinin ilk kadın üyesi olmayı da başardı.

5. Stig Dagerman

İsveçli yazar ve gazeteci Dagerman'ın Türkçeye iki adet kitabı çevrildi: Yılan ve Alman Sonbaharı. Ahlak, felsefe, sevgi, şefkat gibi toplumsal konuları kaleme alan Dagerman'ın tartışma yaratan eserlerini bu sene çok konuşacağız gibi duruyor!

6. Hella Wuolijoki

'Niskavuori' eseriyle tanınan Finlandiyalı yazar, takma isim kullanarak güçlü kadın karakterlerin yer aldığı eserler kaleme almıştı. Bugüne kadar yazdığı eserler beyaz perdeye de uyarlandı.

7. Remzi Oğuz Arık

Arkeoloji alanında önemli eserler veren Arık 'Türk Sanatı' ve 'Truva Klavuzu' gibi eserleri kaleme aldı. Makale, bilimsel rapor, kitap yayımlayan Arık'ın kitapları, okuyucularıyla buluşmaya hazırlanıyor.

8. Charles – Albert Cingria

Charles – Albert Cingria'nın Türkçeye çevrilen eserleri de bulunuyor. Osmanlı topraklarından esinlenerek Doğu'nun kültürlerine eserlerinde yer veren Charles – Albert Cingria'nın en önemli eseri olarak 'Cenevre’de Levanten Bir Ruh' olarak gösterebiliriz.

Popüler İçerikler

Abdullah Öcalan’ın İsteği Belli Oldu: Saygı Öztürk, Abdullah Öcalan’ın Talebini Yazdı
Antalya'da Tedavi Gören Ferdi Tayfur'dan Acı Haber: Hayatını Kaybetti!
Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!
YORUMLAR
30.12.2024

Yayın evleri ile akbabalar arasındaki fark: biri ölümünüzü bekler, diğeri ölümünüzün 70. yılını.

30.12.2024

Elimizde hiçbir kanıt olmaksızın inanmak konusunda sanırım hepimizin eğilimi en çekici bulduğumuz şeye inanmaktır." James Hilton

Pasif Kullanıcı
30.12.2024

Gözlerimde senin gözlerin kaldı. Ellerimde senin ellerin kaldı. Güllü :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ