2023 Yılında Binlerce İnsanın Hayatını Kaybetmesine Sebep Olarak Kapanmayacak Yaralar Açan Doğa Olayları

2023 yılında yaşanan iklim felaketlerine ait bu fotoğraflar İklim değişikliği konusunda hala şüpheye düşenler için adeta kesin bir kanıt gibi. Bu görseller, iklim değişikliğinin dünyamız üzerindeki tahrip edici etkisini gözler önüne seriyor ve iklim değişikliğinin gerçekliğini ve ciddiyetini tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. 👇

1. Bu yıl dünyamız adeta acımasız bir saldırı altında gibiydi.

Bu yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde, New York ve Kaliforniya'da yaşanan tarihi sel felaketlerine, güney ve orta batı bölgelerindeki ağır kuraklıklara ve Haziran ayında Colorado'da meydana gelen dolu fırtınasına tanıklık ettik.

2. Sadece ABD sınırları içinde, bir milyar doları aşkın maddi hasarla sonuçlanan 25 iklim felaketi yaşandı.

20 Ağustos'ta, Kasırga Hilary, Meksika'nın Baja California Yarımadası'nın kuzey kısmına karaya oturmadan önce tropikal bir fırtınaya dönüştü.

3. Yollar ve şehrin her tarafı tıpkı sahilmiş gibi neredeyse 1 metre kumla doldu.

Sokaklar, evler ve otoyollar çamur, sel suları ve enkazla doluydu. Güney Kaliforniya, on yıllardır böyle bir tropikal fırtına görmemişti.

4. Kanada'da büyük orman yangınları meydana geldi.

Haziran'ın başlarında, New York'tan Washington, D.C.'ye, Minnesota'ya kadar birçok yer, Kanada'nın rekor kıran orman yangını sezonunun etkilerini hissetmekteydi.

5. Bu gördüğünüz fotoğraftaki maalesef sis değil, zehirli duman.

Bu durum, Kanada'da binlerce kişinin evlerini tahliye etmesine ve haftalar boyunca ABD genelinde hava kalitesi uyarıları yapılmasına neden oldu. İnsanlar sonunda doğu kıyısından Montana'ya, Georgia'ya kadar uzanan bölgelerde duman görmeye başladılar.

6. Kanada'nın aylar süren orman yangını mevsiminde binlerce alev yayıldı ve tahmini olarak 18 milyon hektarlık bir alanı yaktı.

2023 yılından önce, her yıl ortalama olarak 2.5 milyon hektarlık bir alan orman yangınları tarafından tahrip ediliyordu. Bu durum, ülkenin alevler altında kalan alanının ne denli genişlediğinin çarpıcı bir göstergesidir.

7. Haziran ayının ortalarında, Teksas, Florida, Louisiana ve Mississippi gibi güney eyaletlerini şiddetli fırtınalar yerle bir etmekteydi.

Şiddetli ve ölümcül fırtınaların ve hortumların ardından, güney eyaletlerinde binlerce insan elektriksiz kaldı. En az beş kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi daha yaralandı.

8. Filistin'de meydana gelen tren yangınının büyüyerek ülkeyi etkisi altına alması.

Bu olaylar, insanın doğa üzerinde ne kadar tahrip edici olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi ve insanların bu tür durumlara ne kadar hazırlıksız yakalandıklarını ortaya koydu.

9. Türkiye'de 6 Şubat tarihinde 'asrın depremi' olarak nitelendirilen büyük bir deprem meydana geldi.

Binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem kalplerimizde unutulmayacak büyük yaralar açtı.

10. Yangınlar sadece Ohio'da değil Hawaii, Türkiye gibi bölgelerde de görüldü.

Geçtiğimiz yıllarda da oldukça fazla sayıda meydana gelen orman yangınlarının ardından dünyanın ısısı gittikçe arttı.

11. 6 Şubat'ta, Ohio'da "kontrollü bir salınım" başlatılmıştı.

Ohio Valisi Mike DeWine, kontrollü yakmanın ve tahliye edilen kişilerin evlerine dönebileceklerinin bilgisini veren bir açıklama yayınladı. DeWine ayrıca, kontrollü yakmanın havaya 'toksik ve potansiyel olarak ölümcül' gazlar saldığını açıklamasına rahat bir şekilde ekledi.

12. Lahaina, Maui'nin turistik bölgesi ve ekonomik merkezi tamamen küle döndü.

100'den fazla hayat kaybedildi. Sadece bu bölgede 2200'den fazla bina yok oldu. İnsanlar, yangından kaçmak için bile Pasifik Okyanusu'na sığınıyordu. Sahilde bulunan 40 kişiye yardım eden ve sudan en az 17 kişiyi kurtaran Sahil Güvenlik oldu. Vali Josh Green, bunun muhtemelen 'Hawaii eyalet tarihinin en büyük doğal felaketi.' olduğunu belirtti.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Otel Odasında Gizli Bir Geçit Olduğunu Fark Eden Kadın Ürpertici Keşif Anını TikTok'ta Paylaştı
Yıllar Sonra Maaşınız Elinizden Alınabilir: Emekliliğin İptal Olmasına Neden Olan 12 Sebep
Dünyanın En İyi 100 Şehri Listesi Açıklandı: Türkiye'den Üç Şehir Sıralamada Kendine Yer Buldu

Popüler İçerikler

Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
Ruhi Çenet'in Kurtardığı Hesabının Yine Yeniden Çalınmasına Tepkisiz Kalamayan Kişiler
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
29.12.2023

2001 yılında okudugum akademik bir makalede,2020 den sonra güneş patlamalarının dünyaya etkisinden bahsediyordu,her satırı ezbere aklımda çünkü çok ilgimi çeken olaylar bunlar,dört gözle yılların geçmesini bekledim.Bahsedilen o yıllar geldi,patlamarın etkisi net olarak 2024 de gözlemlenmeye başlanacakmış.Bu gördüklerimiz öncü etkiler,bunlar zaten yıllar öncesinden biliniyordu engelmemenin imkanı yok, insan gücü yeterli degil.Aya marsa gidip üs kurma çabaları bu olaylarla baglantılı.Dünyanın döngüsünü engelleyemiyoruz,buz çagı, çözülme çagı,tekrar buz yada başka bir şey, bu döngüler milyon yıllardır devam ediyor. Dünyanın her yerinde yeraltı şehirleri var, bize savaşan insanların canlarını korumak için yaptıkları söylendi. Dogru degil gibi, savaşan insanlar ölmemek için buraları kullanmışlar bu dogru ama bu tür olaylardan kurtulmak için yapıldıgını düşünüyorum.

Pasif Kullanıcı
29.12.2023

Kapadokya civarında yaşayanlar savaştan kurtulmak saklanmak için yaptıysa,irlanda da yaşayan insanlar neden yaptı ? Yada çin civarında yaşayan insanlar neden yeraltı şehirleri inşaa etti ? Bu şehirlerin hepsinin olmasada, bazılarının birbirleri ile baglantısı var. Ürgüpten girip irlandadan çıkabiliyorsun. Uydurmuyorum araştırdıgınızda dogruluğunu göreceksiniz. küçük alanlarda max. bitki yetiştirmek için geliştirilen teknolojiler,enerjiyi depolayan teknolojilere verilen hızlar, bizi ciddi şeylerin beklediğini kanıtlar nitelikte.Bu olaylar yaşanmaya başlandiğinda, yeraltı şehirleri inşaa etmek zorundaydık, ama birileri daha önce yaptıgı için bu dertten kurtulduk,burada ki tek problem kapasite şuan ki nufusa göre çok düşük. Eğer gerçekten bir gün ihtiyacımız olursa kimler arkada kalacak ?Bence şimdi insanların derdi bu olmalı...

TÜM YORUMLARI OKU (9)