2023 İçin Tüm İşaretler Tamam: Dünya'nın Çekirdeği 'Ters' Yöne Dönmeye Başladı!

Bilim insanları Dünya'nın iç çekirdeğinin dönüşünün durduğunu aktardı. Araştırmacıların iddiasına göre iç çekirdek sadece durmadı gezegenimizin dönüş yönünün aksine hareket etmeye başladı. 

Araştırma 'Nature Geoscience' isimli dergide yayımlandı.

Euronews'te yer alan habere göre Plüton büyüklüğünde sıcak bir demir topu andıran 'Dünya'nın iç çekirdeği, artık gezegenle aynı yönde dönmüyor ve hatta tam tersi yönde dönüyor' olabilir.

Yüzeyin yaklaşık 5 bin km altında 'gezegen içindeki gezegen', sıvı metal dış çekirdeğin içinde yüzdüğü için bağımsız olarak dönebiliyor. İç çekirdeğin dönüş şekli bilim insanları arasında tartışma konusu olduğundan son araştırmanın da yine bilim dünyasında tartışma yaratması bekleniyor. 

Zira iç çekirdekle ilgili bilinenler oldukça sınırlı.

Ancak depremlerin ya da bazen nükleer patlamaların yarattığı sismik dalgalardaki küçük farklılıkların Dünya'nın ortasından geçerken ölçülmesiyle elde ediliyor.

Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında, iç çekirdeğin hareketlerini takip amacıyla son altmış yıldaki depremlerden gelen sismik dalgalar analiz edildi.

Araştırmanın yazarları, Pekin Üniversitesi'nden Xiaodong Song ve Yi Yang, iç çekirdeğin dönüşünün '2009 yılında neredeyse durma noktasına geldiğini, ardından da ters yöne doğru döndüğünü' tespit ettiklerini dile getirdi. 

AFP'ye konuşan araştırmacılar, 'İç çekirdeğin, Dünya'nın yüzeyine göre 'salıncak' gibi ileri geri döndüğüne inanıyoruz. Salıncağın bir döngüsü yaklaşık 70 yıl, yani ortalama her 35 yılda bir yön değiştiriyor.' ifadesini kullandı. 

Çinli bilim insanları iç çekirdeğin 1970'lerin başında yön değiştirdiğini ve bir sonraki değişimin 2040'ların ortasında olacağını tahmin ettiklerini kaydetti. 

Araştırmacılar, söz konusu dönüşün kabaca 'gün uzunluğu' olarak adlandırılan ve Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi için geçen süredeki küçük değişimlerle aynı çizgide olduğunu aktardı. 

Şu ana kadar iç çekirdeğin yüzey sakinleri üzerinde etkisi olduğuna dair pek kanıt bulunabilmiş değil.

Ancak araştırmacılar, iç çekirdekten yüzeye kadar Dünya'nın tüm katmanları arasında fiziksel bağlantılar olduğuna inandıklarını kaydediyor.

Kendi araştırmalarıyla ilgili bilgi veren bilim insanları, 'Çalışmamızın kimi araştırmacıları tüm Dünya'yı entegre bir dinamik sistem olarak ele alan modeller kurmaya ve test etmeye teşvik etmesini umuyoruz.' dedi. 

Bazı uzmanlar ise söz konusu bulgularla ilgili temkinli olduklarını ifade ederek, farklı teorilere işaret etti ve Dünya'nın merkezi hakkında pek çok gizemin devam ettiği uyarısında bulundu.

Kaliforniya Üniversitesi'nden sismolog John Vidale, 'Bilim insanlarının çok fazla veri kullanarak yaptığı çok dikkatli bir çalışma. Ancak bence modellerin hiçbiri tüm verileri çok iyi açıklamıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR
23.01.2023

Bu kadar sikko bir yorum hiç okumamıştım@talking

23.01.2023

Tebrikler, yeni bi palavra ile yine sahnedesiniz, tıpkı alaycı amerikalılar gibi, onlar da üç-beş ayda bir bilmem ne adı verilen bi gök taşı gezegenimize hızla yaklaşıyor, yok bilmem hangi yıldız son anda yön değiştirdi, yok gezegenimiz tehdit altında her an şu çarpabilir, yaptıkları saçma salak filmler yetmiyor gibi bide böyle şeyleri haber yapıp aptalların kalp ritmini değiştiriyorlar, onların aklından geçen de şu, "uleen göhdaşı çarbacaamış le gıyamat mı yahlaşıyo ne"

24.01.2023

Acaba bunun dünyanın manyetik alanına etkisi nedir? Dünyanın manyetik alanını oluşturan mekanizma sıvı dış çekirdek içinde hareket eden katı metalik çekirdek. Dönüş tersine döndüğünde manyetik alanında tersine dönmesi gerek. Dünyanın manyetik alanının tersine döndüğü zamanlar var, şu sıra öyle bir zamanada yaklaşıyoruz ama bu döngü 70yıl değil binlerce on binlerce yılda gerçekleşen bir döngü. Bilmiyorum birbirine uymayan çok şey var. Hepsinden önce momentumun korunumuyla çelişen durumlar var. Ciddi bir bilimsel yayınsa daha detaylı bilgilerine bakmak gerek.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ