2023 EYT Bağ-Kur Prim Gün Sayısında Son Durum Ne? Bağ-Kur Prim Sayısı Düşecek mi, Eşitlenecek mi?

2023 yılının en gündemde olan konularından bir tanesi de EYT yasası. Esnaf ve sanatkarlar, EYT düzenlemesinden faydalanamamış ve bu konuda yapılacak düzenlemeyi beklemeye başlamışlardı. EYT ile 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik yolu açılmıştı. Bağ-Kur'dan emekli olanlar için de 9 bin gün prim ödemesi ile emeklilik şartı koşulmuştu. Prim eşitlemesi için yeni çalışmalar beklenirken, Bakan Bilgin'den geçtiğimiz günlerde yeni bir açıklama geldi. Peki EYT Bağ-Kur prim gün sayısı düşecek mi? EYT Bağ-Kur prim gün sayısında son durum ne? İşte tüm detaylar...

Mart ayında onaylanan düzenlemenin ardından 2 milyon 250 bin Türk vatandaşı EYT kapsamında emekliliğe hak kazanmıştı.

SSK'dan emekli olanların 5000-5975 prim günü, kadınlarda 20-erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi kapsamı arandı.

Bağ-Kur emeklilerinin ise 9 bin gün prim ödemesi ile EYT'den yararlanabilecekleri söylenmişti.

Esnaf ve sanatkarlar, EYT yasası onaylandığından beri Bağ-Kur prim gün sayısının eşitlenmesi ya da azaltılması için yeni bir çalışma bekliyor.

www.memurlar.net

EYT üzerine çalışmalar sürerken emeklilik yaşının çocuk sayısına göre esnetilmesi, prim sayısının düşürülmesi gibi yeni konular değerlendirmeye alınıyor. Bakan Bilgin tarafından yapılan açıklamadan, Bağ-Kurlular için prim eşitlemesine gidilebileceği konusunda olumlu çıkarımlar yapıldı.

2023 Bağ-Kur Prim Gün Sayısı Kaç?

BAĞKUR sigortalı vatandaşların EYT'den yararlanabilmesi için şart koşulan prim günü 9000 olarak açıklanmıştı. 

Bağ-Kur kadın çalışanlar 7200 gün, erkek çalışanlar 9000 prim günü doldurma şartıyla, yaşa bakılmaksızın EYT'den emekli olabilecek.

EYT Bağ-Kur Prim Gün Sayısı Düşecek mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, erken emeklilik konusunda Bağ-Kur çalışanları için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. Mart ayının sonuna doğru Ülke TV ekranlarında canlı yayına katılan Bakan Bilgin, Bağ-Kur prim günü eşitleme talepleri hakkında aşağıdaki açıklamayı yapmıştı:

'Bağ-Kur’lular kendi işletmelerine sahip olan insanlar. Yani biz öyle tabir ediyoruz; 4b, 4a, 4c diye, 4a’lı yani sigortalı eski sistemde, işçi emekçi onların yanında çalışıyorlar. Bir işverene tabiler. Onların 5 bin küsur prim günü ödemesi sosyal devletin uygulaması olarak doğru bir uygulamadır ama Bağ-Kur, kendi işletmesinde çalışıyor adam. Yanında bazen işçi de çalıştırıyor. Fakat orada benim adil görmediğim bir uygulama var; yanında en fazla 3-5 kişi çalıştıran küçük işletmeleri ayırmak lazım. Orada bir düzenleme yapmak lazım. Böyle bir düzenlemeyi biz çalıştık, çalışıyoruz ama o yeni bir sosyal güvenlik reformunu gerektiriyor. Yapacağız, çalışmamız önümüzde.'

Bu İçerik de İlginizi Çekebilir

EYT İlk Maaş Ne Zaman Yatacak? EYT'liler İçin Maaş Tarihi Belli Oldu mu?

Popüler İçerikler

Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
İşitme Testine Kürtçe Engeli: Türkçe Bilmeyen Kadına SRT Testi Yapılmadı
Tekirdağ'da İstismara Uğrayan 2 Yaşındaki Sıla Bebekle İlgili Korkunç Detaylar: Vücudunda Diş İzleri!