Türkiye'nin Askeri Gücü Kaçıncı Sırada? En Güçlü Ordu Kimde? 2022 Rusya, Ukrayna, Almanya ve ABD Askeri Güç...

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşla birlikte vatandaşların en çok araştırdığı konular arasında hangi ülkenin ordusunun ve askerî gücünün fazla olduğu yer alıyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki bu gerilime anbean şahit olduğumuz bu günlerde sivillere karşı da taarruzu olan Rusya, bütün dünyadan kesin ve sert tepkiler alıyor. Peki ya Rusya'nın askerî gücü dünya genelinde kaçıncı sırada? Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Ukrayna askerî güçte kaçıncı sırada yer alıyor? İşte detaylar...

Savaş söz konusu olduğu zaman bütün gözler ülkelerin ordularına ve askerî güçlerine çevriliyor. Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaşın ardından da vatandaşın gündem konusu hani ülkenin askerî gücünün kaçıncı sırada olduğu. Almanya, ABD, Rusya, Ukrayna ve Türkiye hangi sırada yer alıyor? İşte askerî gücü en fazla olan 30 ülke!

30) Kuzey Kore

Doğu Asya'da olan ülke, 124- 132 derece doğu boylamında ve 33 43 derece kuzey enleminde yer almaktadır. Çin, Rusya ve Güney Kore ile sınır komşusu olan ülke, yarım ada konumundadır. Doğusunda Japon Denizi, batısında Sarı Deniz olan ülkede balıkçılık ve gemi taşımacılığı gelişmiştir.

29) Tayland

Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi.

28) Vietnam

Vietnam ülkesi Güneydoğu Asya'da Çin Hindi Yarımadası'nın doğu bölümünde yer alan bir devlettir. Vietnam'ın komşuları; ülkenin kuzeyinde Çin, batısında Kamboçya ve Laos ülkeleridir. Vietnam'ın uzun kıyı hattı ise doğuda Güney Çin Denizi'ne bakar ve güneydeyse Siyam Körfezi'ne kadar ulaşır.

27) Yunanistan

Güneydoğu Avrupa kıtasında bulunan Yunanistan; Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan ve Türkiye ile komşudur. Batısına İyon Denizi'ni, doğusuna Ege Denizi'ni alan Yunanistan'ın güneyinde ise Akdeniz bulunur.

26) Güney Afrika

Afrika'nın güney kısmının yarısını kapsayan Güney Afrika Cumhuriyeti, kıtanın en ucunda yer alır. Güneybatı kısmında Atla Okyanusu, güneyinde Hint Okyanusu, kuzeydoğusunda Mozambik, kuzeybatısında Namibya, kuzeyinde ise Botswana ülkesi yer alır.

25) İsveç

İsveç (İsveççe: Sverige) veya resmî olarak İsveç Krallığı (Konungariket Sverige), Kuzey Avrupa'daki İskandinavya yarımadasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya'dır. İsveç bunun dışında güneyinde yer alan Öresund Köprüsü ile Danimarka'ya bağlıdır.

24) Polonya

Polonya Cumhuriyeti orta Avrupa'da yer alır. Güneyinde Slovakya, doğusunda Beyaz Rusya, kuzeydoğusunda Rusya, güneydoğusunda Ukrayna ve Baltık denizi, batısında da Almanya Federal Cumhuriyeti ile komşudur. Polonya, konumu sayesinde Avrupa Birliği'nde özel bir yere sahiptir.

23) Kanada

Kanada, Kuzey Amerika'nın kuzeyinde, kuzey Atlas Okyanusu ve kuzey Büyük Okyanusu arasında, ABD'nin kuzeyinde yer almaktadır. Rusya'dan sonra dünyanın ikinci en geniş ülkesidir ancak topraklarının çoğu kullanım dışıdır ve seyrekçe yerleşilmiştir. Kanada ayrıca dünyanın en uzun kıyı şeridine sahiptir.

22) Ukrayna

Ukrayna'nın askeri harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılasına oranı 2021'de 5,9 milyar dolarla yüzde 4,1 seviyesinde gerçekleşti.

Ukrayna ordusunun 250 bin aktif askeri personeli, 250 bin rezerv personeli ve 50 bin de paramiliter kuvveti var.

Kara kuvvetleri anlamında da Rusya 12 bin 420 tank, 30 bin 122 zırhlı araç, 6 bin 574 kundağı motorlu topçu, 7 bin 571 çekili topçu ve 3 bin 391 mobil roketatar ile Ukrayna'ya karşı üstünlüğe sahip. Ukrayna ise 2 bin 596 tank, 12 bin 303 zırhlı araca sahip.

21) Tayvan

Tayvan, Çin ana karasına 200 km uzaklıkta Doğu Asya'da yer alır. Çin'in ve Japonya'nın güneyinde, Filipinler'in kuzeyinde bir adadır. Konum olarak Batı Pasifik'tedir. Ayrıca Tayvan Adası'nın yanı sıra 21 takımada ve Pescadores Adaları'ndan oluşmaktadır.

20) Suudi Arabistan

Arap Yarımadası'nın en büyük ülkesi olan Suudi Arabistan, Asya kıtasının batısında yer alan bir krallıktır. Doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile komşu olan ülke; güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeybatıda Ürdün, kuzeydoğuda ise Irak'la sınır komşusudur.

19) İspanya

İspanya Krallığı (İspanyolca: Reino de España), Avrupa'nın güneybatısında, İber Yarımadası'nda yer alan ülkedir. Güneyde ve doğuda Akdeniz'e, kuzeyde ise Atlantik Okyanusu'na kıyısı vardır.

18) İsrail

İsrail, Orta Doğu Akdeniz kıyısındadır. Batısında Akdeniz, kuzeyinde Lübnan ve Suriye, doğusunda Ürdün, güneybatısında ise Sina Yarımadası bulunmaktadır. İsrail'in güney bölgesi tamamen necef çölü ile kaplı durumdadır. İsrail'in kuzeydoğu kesimi ise Şeria Hendeklerine açılmaktadır.

17) Avustralya

Okyanusya Kıtasında bulunur ve kıtanın yarısından fazlasına kurulmuştur. Hiçbir ülkeye kara sınırı olmayan ülke 25.760 kilometrelik oldukça büyük bir sahil şeridine sahiptir ve totalde 8.698.850 kilometrekarelik alana sahiptir. Avustralya'nın en büyük şehri Sydneydir ve başkenti Canberra dır.

16) Almanya

Orta Avrupa'da yer alan Almanya, 357.386 km² yüz ölçüme sahiptir. Almanya'nın kuzeyinde Danimarka, Baltık Denizi ve Kuzey Denizi; doğusunda Çek Cumhuriyeti ve Polonya; güney bölümünde İsviçre ve Avusturya; batısında da Belçika, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg yer alır.

15) Endonezya

Endonezya (Endonezyaca: Indonesia), resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti (Endonezyaca: Republik Indonesia), Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur.

14) İran

Güneybatı Asya'da ülke. Güneyde Basra Körfezi ve Umman Körfezi, kuzeyde ise Hazar Denizi ile çevrilidir. Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan ile kara sınırına sahiptir. Başkenti Tahran'dır.

13) Türkiye

Türkiye konum olarak kuzey yarımkürede yer alıyor. Eski dünya karaları olarak bilinen Asya-Avrupa karalarının birbirine en çok yaklaştıkları stratejik bir bölgede bulunuyor. Yani hem Asya'da hem de Avrupa'da toprakları bulunan bir ülkedir.

12) Mısır

Afrika'nın Kuzeydoğu köşesinde bulunduğunu söylemek mümkündür. Sina yarımadasına bakıldığı zaman ise Asya kıtasının Güneydoğu bölümünde yer alır. Yüz ölçümü açısından dünyanın 30. büyük ülkesi olan Mısır, topraklarının büyük bir kısmı ile beraber Afrika kıtasında bulunmaktadır.

11) İtalya

İtalya coğrafi konum itibari ile Güney Avrupa'da yer almaktadır. Akdeniz iklimi hakim olan ülke Avrupa'nın en güzel ülkeleri arasında yer almaktadır. Fransa, İsviçre, Avusturya, Slovenya, San Marino ülkenin komşu ülkeleridir. İtalyanca ülkenin resmi dilidir.

10) Brezilya

Brezilya ya da resmî adıyla Brezilya Federal Cumhuriyeti, Güney Amerika'da yer alan, kıtanın neredeyse bütün merkezini ve kuzeydoğu bölgesini kaplayan, en büyük ve en kalabalık ülkedir. Brezilya'nın başkenti Brasília'dır. Atlas Okyanusu'na uzun bir kıyısı vardır.

9) Pakistan

Pakistan, Asya'nın Afrika kıtasına yakın güney bölümünde bulunuyor. Batısında Umman Denizi bulunuyor. Umman Denizi'nde 1046 kilometre sahil şeridi vardır. Kuzeybatısında Afganistan ve İran, kuzeyinde Çin, doğusunda Hindistan ile komşudur.

8) Birleşik Krallık

Doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi ve güneybatıda Kelt Denizi ile Atlas Okyanusu ile çevrili olan Birleşik Krallık, dünyanın en uzun 12. kıyı şeridine sahiptir. Birleşik Krallık'ın toplam alanı 242.500 km karedir (93.628 mil2). Birleşik Krallık, üniter bir parlamenter demokrasi ve anayasal monarşidir.

7) Fransa

Avrupa'nın batısında yer alan Fransa, batıda Atlas Okyanusu, kuzeybatıda İngiliz kanalı, kuzeyde Kuzey denizi, kuzeydoğuda Belçika ve Lüksemburg, doğuda Almanya, İsviçre ve İtalya ve güneyde Akdeniz tarafında Monako, İspanya ve Andorra ile çevrili.

6) Güney Kore

Güney Kore Kuzeydoğu Asya bölümünde yer alır. Kore Yarımada'sının %45'ini oluşturur. Kuzey kısmında Çin ve Kuzey Kore komşu ülkelerdir. Doğu tarafından Japonya ve Doğu Denizi yer alır.

5) Japonya

Büyük Okyanus'ta bulunan Japonya Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna, kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi'ne ve Tayvan'a kadar uzanır. Japonca adını oluşturan kanji karakterler 'güneş' ve 'köken' anlamına gelir. Bu nedenle Japonya 'Doğan Güneşin Ülkesi' diye de bilinir.

4) Hindistan

Hindistan dünya üzerinde bulunan kıtalardan olan Asya kıtasında yer almaktadır. Güney bölgesinde Sri Lanka, Kuzeyinde Pakistan, Doğusunda ise Nepal ve Bangladeş bulunmaktadır. Ülke nüfusu 1.4 milyardır.

3) Çin

Çin Halk Cumhuriyeti kısa adı ile Çin olarak bilinmektedir. Pasifik Okyanus'un batı kıyısında ve Asya kıtasının doğusunda yer almaktadır. 9.6 milyon kilometrekarelik yüz ölçümü ile Kanada ve Rusya'dan sonra dünyanın en büyük 3. Ülkesi konumundadır.

2) Rusya

Rusya'nın ordusu için yaptığı harcamaların 2021'de gayrisafi yurt içi hasılasına oranı 61,7 milyar dolarla yüzde 4,3 seviyesindeydi.

Rus ordusunun, 850 bin aktif askeri personeli, 250 bin rezerv personeli ve 200 bin de paramiliter kuvveti bulunuyor.

1) Amerika Birleşik Devletleri

ABD, Amerika Kıtasında yer alır. Kıtanın Kuzey Amerika bölümünde bulunur. Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu arasında kalan ABD'nin güneyinde Meksika, kuzey tarafında ise Kanada bulunur. ABD ülkesi insanlarına Amerikalı ismi verilmiştir.

ABD, Amerika Kıtasında yer alır. Kıtanın Kuzey Amerika bölümünde bulunur. Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu arasında kalan ABD'nin güneyinde Meksika, kuzey tarafında ise Kanada bulunur. ABD ülkesi insanlarına Amerikalı ismi verilmiştir.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman