2022'de Türkiye'nin Piyasaları Çok Hareketliydi! Finansal Piyasalarda Yıl Nasıl Geçti?

Türkiye, hem ekonomide hem de finansal piyasalarda dünyada da çok hareketli olan bir yılı sonlandırmaya hazırlanırken, faizler, borsada rekorlar, tahviller diye diye oynaklığı yüksek günlerden geçti. Yılın sonuna yaklaşırken yoğun gündemde 3-5 ay önceki gelişmeleri bile hatırlamakta zorlanıyoruz. 2022 yılı, daha da hareketli olması beklenen 2023'e rakamları devretmeye hazırlanırken, ay ay, madde madde, müdahalesi, düzenlemesi, volatilitesi bol bol olan yılda neler yaşamışız bir film şeridi misali hatırlayalım istedik.

Çeyreklik bazda enflasyon ve resesyon öne çıkan başlıklar oldu!

Dünya ekonomileri, 3 yıllık pandemi sonrası 2022'de yüksek enflasyonla mücadele ederken, Rusya-Ukrayna savaşının artırdığı belirsizliklerle ilk çeyrekte borsalarda yatırımcılar kaçarak güvenli limanlara sığındı. Jeopolitik riskler petrolü zirveye çıkarırken, buğday fiyatları da uçtu. Merkez bankaları ve para piyasalarında oynaklıklar artarken, Fed de buna öncülük etti. TCMB, ilk çeyrekte sakin kalırken, TL'de değer kaybı önceki çeyreğe göre ivme kaybederek sürdü. 

Yılın ikinci çeyreğinde enflasyon yine ana başlık oldu. Savaşın etkileri sürerken, enerji ve gıda fiyatları sorunu derinleşti. Merkez bankaları başrolü vermeyince para politikalarında resesyon gündeme geldi. Fed'le birlikte ECB'den de faiz artırımları sinyali geldi. TCMB, ikinci çeyrekte TL'de kredilere ve dövize sınırlamalar getirdi. 

Üçüncü çeyrekte enflasyonun yanına resesyon geldi. Çin'de salgın gündeme yeniden girdi. ABD, Avrupa enflaysonda zirveyi gördü. Fed, faiz artırımlarına devam ederken, ECB, BoJ ve BoE objektife girdi. İngiltere'de çalkantılı bir süreç  yaşandı. Dolar endeksi 20 yılın zirvesini görürken, borsalar çöktü. TCMB yeniden faiz indirimlerine dönerken, BIST 100 endeksi dünyadan pozitif ayrışmaya devam etti.

Yılın son çeyreğinde enflasyonda zirveden dönüş sinyalleri geldi. Merkez bankalarından da geri adım beklentileri görüldü. Resesyon ise ana tema oldu. Kripto para borsası FTX, iflas ederken, Bitcoin son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. TCMB, son çeyrekte politika faizini tek haneye çekti. Borsada piyasa dolandırıcılığı iddialarıyla başlatılan soruşturma kapsamında 5 kişinin tutuklandı. Ancak endeks tarihi zirvesini görürken, ekim başından 22 Aralık'a kadar yüzde 75'e yakın kazandırdı.

Küresel büyüme tehdit altında! 2022 yılı Ocak ayında Türkiye ve dünya piyasalarında neler yaşandı?

  • Apple, 'borsada 3 trilyon dolar değerlemeyi aşan ilk şirket' oldu.

  • TCMB, yurt içindeki yatırımcılarda gerçek kişilerin döviz ve altından TL'ye dönüşlerinin ZK'lara dahil edilmemesine karar verdi.

  • Borsa İstanbul'da 20 Aralık 2021'de uygulanmaya başlayan açığa satış işlemlerinde 11 Ocak'ta 'yukarı adım kuralı' kaldırılarak olağan uygulamaya dönüldü.

  • Almanya ekonomisi, 2021'de yüzde 2,1, Çin ekonomisi 2021'de yüzde 8,1 büyüdü. ABD ekonomisi yüzde 5,7 ile 1984'ten bu yana en güçlü büyümeyi kaydederken, Euro Bölgesi ekonomisi de yüzde 5,2 büyüdü.

  • Japonya Merkez Bankası BoJ, faiz ve para politikasında değişikliğe gitmezken, enflasyon beklentilerini yükseltti.

  • TCMB, politika faizini yüzde 14 düzeyinde tuttu. 

  • Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, aralıkta yüzde 5'e yükseldi.

  • Çin Merkez Bankası PBoC, politika faizini Nisan 2020'den bu yana ilk kez düşürerek yüzde 3,6'dan yüzde 3,7'ye çekti.

  • Dünya Bankası, küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,3'ten 4,1'e çekerken, ABD için yüzde 4,2'den yüzde 3,7'ye, Avrupa için yüzde 4,4'ten yüzde 4,2'ye ve Türkiye için yüzde 4,5'ten yüzde 2'ye düşürdü.

  • IMF de tahminini yüzde 4,9'dan 4,4'e çekerek, ABD için yüzde 5,2'den yüzde 4'e, Euro Bölgesi için yüzde 4,3'ten yüzde 3,9'a indirdiğini, Türkiye için yüzde 3,3 düzeyini koruduğunu açıkladı.

  • Fed, beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında bıraktı. 

  • TCMB'nin yılın ilk Enflasyon Raporu'nda, 2022 sonu enflasyon tahmini 11,4 puanlık güncellemeyle yüzde 23,2'ye yükseltti. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, rapora ilişkin düzenlenen toplantıda, 'liralaşma'yı açıkladı.

Rusya-Ukrayna savaşı başladı! 2022 yılı Şubat ayında Türkiye ve dünya piyasalarında neler yaşandı?

  • TCMB, YUVAM hesabıyla yurt dışında yerleşik vatandaşların ve şirketlerin döviz hesaplarının TL'ye çevrilmesinin önünü açtı.

  • BoE, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,50'ye çıkarırken, ECB, beklentiler doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını beklentiler doğrultusunda olağan toplantısında 100 baz puan artırarak yüzde 9,5’e çıkarırken, ay sonunda olağan dışı toplanarak politika faizini yüzde 20'ye çıkardı. TCMB, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14 düzeyinde bıraktı.

  • Türkiye'de enflasyon ocakta aylık yüzde 11,10 ve yıllık yüzde 48,69 oldu. ABD'de yıllık enflasyon, ocakta yüzde 7,5 ile yaklaşık 40 yılın zirvesindeki yerini korudu. İngiltere'de yıllık enflasyon ocakta yüzde 5,5 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, ocakta yüzde 5,1'e yükseldi.

  • İngiltere ekonomisi 2021'de yüzde 5,2 büyüdü. Türkiye ekonomisi 2021'de yüzde 11, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 9,1 büyüdü.

  • BDDK, taşıt alımına ilişkin kredi tutarlarında ve vadelerde değişikliğe gitti. 

  • Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalarken, çok sayıda ülke Rusya hakkında yaptırım kararı aldı. Ardından Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, ülke genelinde Donetsk ve Luhansk bölgeleri hariç 30 günlük olağanüstü hal ilan etme kararı aldığını duyurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'daki vatandaşlarına bir an önce ülkeyi terk etme çağrısı yaptı. 24 Şubat sabahı da Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı.

  • S&P, Rusya'nın kredi notunu 'BBB-'den 'BB+'ya, Ukrayna'nın kredi notunu 'B'den 'B-'ye düşürdü.

  • AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının SWIFT küresel bankalar arası mesajlaşma sisteminden çıkarılacağını duyurdu.

  • IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Rusya ile Ukrayna geriliminin enerji fiyatlarını etkilediğini ve küresel ekonomide belirsiz görünüm oluşturduğunu söyledi. Georgieva, Rusya'ya yönelik yaptırımların enerji ve tahıl fiyatlarına yansıyarak krizin ekonomik etkilerine katkıda bulunacağını ifade ederken, Ukraynalı yetkililerin acil finansman talebinde bulunduğunu belirterek ülkeye daha fazla finansal destek için tüm seçenekleri araştırdıklarını bildirdi.

Rusya'ya yaptırımlar başladı! 2022 yılı Mart ayı piyasalarda çok "çılgın" geçti: Türkiye ve dünya piyasalarında neler yaşandı?

  • AB, 7 Rus bankasını uluslararası para transfer sistemi SWIFT'ten çıkardı. Rusya'nın Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) hizmetlerine erişimi askıya alındı.

  • Brent petrol varil fiyatı 131,1 dolarla 3,5 yılın zirvesini gördü.

  • Fitch Ratings, Rusya'nın kredi notunu önce 'BBB'den 'B'ye ardından da 'B'den 'C'ye düşürdü. S&P, Rusya'nın uzun vadeli döviz cinsinden 'BB+' ve yerel para cinsinden 'BBB-' olan kredi notlarını 'CCC-'ye indirdi. Moody's, Ukrayna'nın kredi notunu 'B3'ten 'Caa2'e düşürürken, bir hafta içinde ikinci kez de not indirimine giderek Rusya'nın kredi notunu 'Baa3'ten 'Ca'ya düşürdü ve not görünümünü negatif olarak belirledi.

  • Türkiye'de enflasyon şubatta aylık yüzde 4,81 ve yıllık yüzde 54,44 oldu. ABD'de yıllık enflasyon şubatta yüzde 7,9'a yükseldi. Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, şubatta yüzde 5,9'a yükseldi. İngiltere’de yıllık enflasyon, yüzde 6,2 ile Mart 1992'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Almanya'da yıllık enflasyon, artan petrol ve gaz fiyatları nedeniyle martta yüzde 7,3 ile 1981'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

  • ECB, beklentiler doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.- Fed, 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. BoE, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,75'e yükseltti. TCMB, politika faizini yüzde 14 düzeyinde tuttu. BoJ, faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmedi. 

  • ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle Rusya ile ticari ilişkilerini askıya aldıklarını ve bu ülkeden deniz ürünleri, alkol, pırlanta dahil başlıca ürünlerin ithalatını durdurduklarını açıkladı. AB, Rusya'ya lüks mal ihracatının yasaklanmasını, ülkeden demir-çelik ithalatının engellenmesini ve bazı oligarkların mal varlıklarının dondurulmasını içeren dördüncü yaptırım paketini onayladı. Rusya, ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Direktörü William Burns dahil 13 ABD'li yetkilinin yaptırım listesine alındığını açıkladı.

  • Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği Avrupa Birliği'nin üst düzey yöneticilerine yaptırım kararı aldıklarını duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Putin, 'dost olmayan' ülkelerin Rus gazına rubleyle ödeme yapmalarına ilişkin ilgili kararnameyi imzaladığını belirterek, 'Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak.' dedi.

  • IMF, Rusya'nın saldırıları sonucu bu yıl Ukrayna ekonomisinin yüzde 10 daralmasının beklendiğini ve 'derin' bir resesyon yaşayacağını bildirdi. Dünya Bankası, Ukrayna'da temel sosyal hizmetleri desteklemek amacıyla yaklaşık 200 milyon dolarlık ek finansman sağlanacağını duyurdu. 

  • TCMB, teminat döviz depo alım faiz oranını dolar için tüm vadelerde yüzde 0'dan yüzde 0,25'e yükseltti. Döviz depo satım oranları dolar için 1 hafta vadede yüzde 2,50'den yüzde 2,75’e, 1 ay vadede ise yüzde 3,25'ten yüzde 3,50'e çıkarıldı.

  • YUVAM hesaplarında kapsam yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişileri de kapsayacak şekilde genişletildi.

  • Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin 2022 yılı büyüme beklentisini yüzde 4,2'den yüzde 3,5'e düşürdü. 

  • TCMB onayı ile stratejik sektörlerde faaliyet gösteren firmaların yurt içinde yaptıkları bazı mal ve hizmet satışlarının ihracat taahhüdüne sayılabilmesi imkânı getirildi.

Savaşın etkileri görülmeye başlandı! 2022 yılı Nisan ayında Türkiye ve dünya piyasalarında neler yaşandı?

  • Rus enerji şirketi Gazprom, 1 Nisan itibarıyla sevk edeceği Rus gazında ödemelerin ruble cinsinden yapılacağını açıkladı.

  • Türkiye'de enflasyon martta aylık yüzde 5,46 ve yıllık yüzde 61,14 oldu. ABD'de enflasyon martta yıllık yüzde 8,5'e yükseldi. İngiltere'de enflasyon martta yüzde 7 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, martta Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 7,4'le rekor tazeledi. Almanya'da yıllık enflasyon nisanda yüzde 7,4 ile son 41 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

  • Tesla CEO'su Elon Musk, sosyal medya devi Twitter’da yüzde 9,2'lik 'pasif hisse' satın aldı.

  • Rusya Merkez Bankası, politika faizini önce yüzde 20'den yüzde 17'ye, sonra da yüzde 17'den yüzde 14'e düşürdü. TCMB, politika faizini yüzde 14 düzeyinde tuttu. ECB, beklentiler doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bıraktı. Banka, Mart 2023'te bitecek 2022 mali yılına ilişkin enflasyon beklentisini yüzde 1,1'den yüzde 1,9'a yükseltti, büyüme öngörüsünü ise yüzde 3,8'den yüzde 2,9'a düşürdü. 

  • Dünya Bankası, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle 2022 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,1'den yüzde 3,2'ye düşürdü. IMF, bu yıla ilişkin küresel büyüme tahminini yüzde 4,4'ten yüzde 3,6'ya indirdi. 

  • Çin ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 4,8, ABD ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,1'lik büyüme beklentilerinin aksine yüzde 1,4 daraldı.

  • Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ülkesine yönelik bir temerrüt tehlikesinin bulunmadığını açıkladı. 

  • Türkiye'nin ilk dijital katılım bankası 'Hayat Katılım Bankası' kuruluş izni aldı.

  • IMF, Avrupa ülkeleri için Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği yeni şokları ele almada maliye politikasının para politikasından daha uygun olduğunu bildirdi.

  • Fitch Ratings, stagflasyon potansiyeli arttıkça temel kredi risklerinin geliştiğini bildirdi.

  • TCMB'nin yılın ikinci Enflasyon Raporu'nda, 2022 sonu enflasyon tahmini 19,6 puanlık güncellemeyle yüzde 42,8'e yükseltti.  TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, rapora ilişkin düzenlenen toplantıda, Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomik büyüme üzerindeki riskleri canlı tuttuğunu belirterek, devreye aldıkları 'Liralaşma Stratejisi' çerçevesini anlattı.

Enflasyonda yükseliş sürüyor! 2022 yılı Mayıs ayında Türkiye ve dünya piyasalarında neler yaşandı?

  • Euro Bölgesi yıllık enflasyonu yüzde 7,5 ile rekor tazelerken, nisanda yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 8,1'e yükseldi. Türkiye'de enflasyon nisanda aylık yüzde 7,25 ve yıllık yüzde 69,97 oldu. Almanya'da martta yüzde 7,3 olan yıllık enflasyon, nisanda yüzde 7,4'e çıkarak 1981'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. ABD'de enflasyon nisanda yıllık yüzde 8,3 arttı. Rusya'da yıllık enflasyon nisanda yüzde 17,83 ile Ocak 2002’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İngiltere'de enflasyon, nisanda yüzde 9'a çıkarak son 40 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

  • Fed, 2000'lerden bu yana en hızlı faiz artışına gitti ve politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltti. BoE, savaşla artan enflasyonist baskılar nedeniyle politika faizini 25 baz puan daha artırarak yüzde 1'e yükseltti. PBoC, 5 yıllık kredi referans faiz oranını yüzde 4,60'dan yüzde 4,45'e indirirken, 1 yıllık kredi faiz oranını yüzde 3,70'de sabit tuttu. Rusya Merkez Bankası, olağan dışı toplanarak politika faizini yüzde 14'ten yüzde 11'e düşürdü. TCMB politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14'te bıraktı.

  • Bitcoin 10 ayın en düşük seviyesine geriledi.

  • Fitch, Çin'deki karantinaların küresel enflasyon endişelerini yoğunlaştıracağını bildirdi.

  • ABD Senatosu, Başkan Joe Biden tarafından ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığına ikinci dönem için aday gösterilen Jerome Powell'a onay verdi. Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini açıkladı. 

  • Euro Bölgesi ekonomisi, nihai verilere göre ilk çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 5,1 büyüdü. Japon ekonomisi ilk çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 1 daraldı. ABD ekonomisi, ilk çeyrekte yıllık yüzde 1,5 daraldı. Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,3 büyüdü.

  • Avrupa Parlamentosu (AP), Ukrayna'dan ithal edilen bütün ürünlerdeki gümrük vergilerinin 1 yıl süreyle askıya alınmasına onay verdi.

  • Borsa İstanbul, yüzde 574 devir hızıyla 2021'de de dünyanın en likit piyasası oldu.

  • Moody's'in Ülke Riskleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı Kathrin Muehlbronner, Türk bankalarının sağlam ve açık bir şekilde ekonomik dengelenmenin sağlanmasındaki önemli unsurlar arasında olduğunu belirterek, 'Türk ekonomisi her zaman dirençli oldu. Büyük ve çeşitliliği olan bir ekonomi.' dedi.

  • BDDK, bankaların 'donuk alacak' olarak sınıflandırması için kabul edilen eşik tutarı 100 liradan 2 bin 500 liraya yükseltti.

  • Moody's, G20 ekonomileri için bu yıla ilişkin büyüme beklentisini yüzde 3,6'dan yüzde 3,1'e çekti.

  • TCMB, 'Liralaşma' kapsamında TL cinsi varlıkların teminat sistemindeki ağırlığını artırıcı adımlarını uygulamaya başladı.

  • AB ülkeleri, Rusya'dan ithal edilen petrol miktarını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 azaltma konusunda uzlaştı.

BDDK'dan döviz düzenlemeleri geldi! 2022 yılı Haziran ayında Türkiye ve dünya piyasalarında neler yaşandı?

  • Çin’de karantina önlemleri gevşetildi.

  • AB ülkeleri, Rusya'dan petrol alımını yasaklama kararı aldı.

  • Türkiye'de enflasyon mayısta aylık yüzde 2,98 ve yıllık yüzde 73,50 oldu. ABD'de enflasyon mayısta yıllık yüzde 8,6 arttı. Euro Bölgesi yıllık enflasyonu, mayısta yüzde 8,1'le rekor tazeledi.

  • Dünya Bankası, bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,1'den 2,9'a düşürdü. OECD, küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3'e indirdi. Fitch, büyüme beklentisini yüzde 3,5'ten yüzde 2,9'a düşürdü. IMF, ABD ekonomisinin büyüme beklentisini yüzde 3,7'den yüzde 2,9'a indirdi. Tüm kuruluşlar Türkiye ekonomisinde bu yıla ilişkin büyüme tahminini yükseltti. S&P, Euro Bölgesi'nin büyüme tahminini yüzde 2,7'den yüzde 2,6'ya, ABD'nin tahminini yüzde 2,4 olarak korudu. 

  • Dünya Bankası, Ukrayna için 1,49 milyar dolarlık ek finansmanı onaylandı.

  • BDDK, intibak talebi uygun görülen 6 tasarruf finansman şirketinin faaliyet iznini onayladı.

  • ECB, politika faizini değiştirmedi. Rusya Merkez Bankası, politika faizini yüzde 11'den yüzde 9,5'e düşürdü. Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 bandına yükseltti. BoE, üst üste 5'inci toplantısında da faiz artırımına giderek politika faizini yüzde 1'den yüzde 1,25'e çıkardı. TCMB, politika faizini yüzde 14'te sabit tutarken, ilave tedbirler sinyali verdi.

  • BDDK, tüketici kredilerinde vade sınırını 50 bin ila 100 bin TL arasında 24 ay, 100 bin TL üzerinde 12 ay olarak belirledi.

  • SPK, Borsa İstanbul nezdinde Emtia Pazarı'nın kurulduğunu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını duyurdu.

  • Rus enerji şirketi Gazprom, teknik sorunlar nedeniyle Kuzey Akım boru hattı üzerinden doğal gaz sevkiyatının yüzde 40 düşeceği uyarısında bulundu.

  • Borsa İstanbul, 'Türk Lirası Gecelik Katılım Referans Getiri Oranı'nı yayımlamaya başlayacağını duyurdu.

  • BDDK, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki şirketlerin TL kredilere erişimine döviz sınırı getirdi. Kararla, YP nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon liranın üzerinde olması ya da YP nakit varlıkların aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatının yüzde 10'u üzerinde olması halinde TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullanamayacağı açıklandı.

  • Moody's, Rusya'nın temerrüde düştüğünü bildirdi.

  • ABD ekonomisi, nihai tahminlere göre ilk çeyrekte büyüme beklentilerinin aksine yüzde 1,6 daraldı.

Parite 1'in altına indi! 2022 yılı Temmuz ayında Türkiye ve dünya piyasalarında neler yaşandı?

  • Euro Bölgesi'nde enflasyon haziranda yüzde 8,6’ya çıkarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaştı. Türkiye'de enflasyon haziranda yüzde 78,62 oldu. ABD'de enflasyon yıllık yüzde 9,1 ile Kasım 1981'den bu yana kaydedilen en hızlı artışı gösterdi. İngiltere'de enflasyon, yüzde 9,4 ile 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

  • TCMB, TL varlıkların teminat sistemindeki ağırlığının artırılması kapsamında yeni adımlar attı. Tüzel kişilere dövizden TL'ye geçişte sağlanacak destek için tarih kapsamı genişletildi.

  • Euro/dolar paritesi 2002 yılından bu yana ilk kez 1 seviyesinin altını gördü.

  • ECB, 11 yıl sonra ilk kez üç temel politika faizini artırarak 50 baz puanlık sıkılaşmaya gitti. TCMB, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14'te bıraktı. BoJ, faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmedi. Rusya Merkez Bankası, politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 8'e düşürdü. Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 bandına yükseltti.

  • TCMB, enflasyona endeksli kıymetlerin iskonto oranını yüzde 30'dan yüzde 50'ye çıkarırken, swap işlemleri için uygulanan teminat blokajının minimum yüzde 50'sinin Devlet İç Borçlanma Senetleri sepetinden oluşmasına karar verdi.

  • IMF, ABD ekonomisinde büyüme tahminlerinde bir kez daha düşüşe gitti. Almanya ekonomisinde de büyüme tahminini indirdi. Küresel büyüme tahminini yüzde 3,6'dan yüzde 3,2'ye indirdi. Türkiye için ise yüzde 2,7'den yüzde 4'e yükseltti.

  • ABD ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 0,9 daralarak teknik resesyona girdi. Çin ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık yüzde 0,4 büyüdü.

  • TCMB yılın III. Enflasyon Raporu'nda, 2022 sonu enflasyon tahmini 17,6 puanlık artışla yüzde 60,4'e yükseltti. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, sunumunda, en kısa zamanda enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

TCMB yeniden faiz indirimlerine başladı! 2022 yılı Ağustos ayında Türkiye ve dünya piyasalarında neler yaşandı?

  • Türkiye'de enflasyon temmuzda yıllık yüzde 79,6, ABD'de yıllık yüzde 8,5 ve Euro Bölgesi'nde yüzde 8,9'la rekor tazeledi.

  • Fitch Ratings, küresel gıda enflasyonunun 2023'te keskin bir şekilde düşmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

  • BoE, son 27 yılın en yüksek faiz artışını gerçekleştirerek politika faizini yüzde 1,25'ten yüzde 1,75'e yükseltti. PBoC, 1 yıllık politika faiz oranını 10 baz puan indirerek 2,85'den yüzde 2,75'e çekti. TCMB, politika faizini 100 baz puanlık indirimle yüzde 13'e çekti. 

  • İngiliz ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,1 daraldı.

  • Moody's, Türkiye’nin kredi notunu 'B2'den 'B3'e düşürdü, not görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a çevirdi.

  • ABD ekonomisi, nihai tahminlere göre ikinci çeyrekte yüzde 0,6 daraldı. Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 7,6 büyüdü.

  • ABD'de düzenlenen Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu başladı.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında vefat etti! 2022 yılı Eylül ayında Türkiye ve dünya piyasalarında neler yaşandı?

  • Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattından doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir süreliğine durdurulduğunu açıkladı. 

  • Türkiye'de enflasyon ağustosta aylık yüzde 1,46 ve yıllık yüzde 80,21 oldu. ABD'de TÜFE yüzde 8,3'le beklentilerin üzerinde kalırken, üst üste ikinci ayda düşüş kaydetti. Euro Bölgesi'nde TÜFE ağustosta yıllık yüzde 9,1'le rekor tazeledi.

  • Euro Bölgesi ekonomisi, nihai verilere göre ikinci çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,7 ve yıllık bazda yüzde 4,1 büyüdü. - İngiltere ekonomisi ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 daralırken, yıllık yüzde 4,4 büyüdü.

  • ECB, 75 baz puanla tarihi bir faiz artırımına giderek politika faizini yüzde 0,75'ten yüzde 1,50'ye yükseltti. Rusya Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8'den yüzde 7,5'e düşürdü. Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak 2008'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 3,00-3,25 bandına çıkardı. İsviçre Merkez Bankası politika faizini 75 baz puan artırarak 8 yıldır süren negatif faiz dönemine son verdi. TCMB, politika faizini 100 baz puanlık indirimle yüzde 12'ye çekti. BoE, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 2,25 ile son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. PBoC, piyasaya yaklaşık 12 milyar yuan likidite enjekte ederken, 14 günlük ters repo faiz oranını yüzde 2,25'ten yüzde 2,15'e düşürdü.

  • İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında vefat etti. 73 yaşındaki oğlu Charles İngiltere Kralı oldu. İktidardaki Muhafazakar Parti liderliğine Liz Truss seçildi ve ülkenin yeni başbakanı oldu. Truss, hane halkını desteklemeyi hedefleyen yaklaşık 100 milyar poundluk mali yardım paketi açıkladı.

  • Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin 2022 yılı büyüme beklentisini yüzde 2,9'dan yüzde 2,4'e düşürürken, Dünya Bankası, enflasyonla mücadelede merkez bankalarının faiz artırımlarının küresel resesyon riskini arttığını bildirdi. 

  • BoJ ve Japon hükümeti, yenin dolar karşısında hızla zayıflayarak 145,9'a kadar yükselmesinin ardından Haziran 1998'den sonra ilk kez doğrudan döviz müdahalesine başvurdu.

  • İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, toplamı 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını bildirdi.

  • Dolar endeksi, 114,8 ile Mayıs 2002'den bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

  • S&P, Türkiye'nin kredi notunu 'B+'dan 'B'ye düşürdü, kredi notu görünümünü 'durağan' olarak belirledi.

İngiltere çalkalandı, Borsa İstanbul'da yükselenler tutuklandı! 2022 yılı Ekim ayında Türkiye ve dünya piyasalarında neler yaşandı?

  • İngiliz hükümeti, yüzde 45'lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçti. İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng sadece 38 gün yürüttüğü görevinden alınarak yerine Jeremy Hunt getirildi. İngiltere'de göreve geldikten 44 gün sonra istifa eden Başbakan Liz Truss, 'ülke tarihinde en kısa süre görevde kalan Başbakan' oldu. Muhafazakar Parti liderlik yarışını Rishi Sunak kazandı ve ülkenin yeni başbakanı oldu.

  • Türkiye'de enflasyon eylülde aylık yüzde 3,08 ve yıllık yüzde 83,45 oldu. ABD'de TÜFE eylülde yıllık yüzde 8,2 ile beklentilerin üzerinde arttı. Euro Bölgesi'nde TÜFE eylülde yıllık yüzde 9,9'la rekor tazeledi. Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, ekimde yüzde 10,7'ye yükselerek rekor kırdı.

  • İstanbul merkezli 4 ilde, borsada işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı yapıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 şüpheliden 5'i tutuklandı.

  • AB ülkeleri, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketinde anlaştı.

  • IMF, küresel ekonomik büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 3,2 düzeyinde korudu. 

  • TCMB, politika faizini yüzde 12'den yüzde 10,5'e indirdi. ECB, üç temel politika faizini 75 baz puan artırdı. BoJ, faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmedi. 

  • TCMB yılın IV. Enflasyon Raporu'nda, 2022 sonu enflasyon tahminini yüzde 65,2'ye yükseltti. Başkan Şahap Kavcıoğlu, 'arz kaynaklı maliyet baskılarına faiz artırımlarıyla karşılık vermenin etkili olmayacağını değerlendirdiklerini' söyledi. 

  • Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 büyüdü. Euro Bölgesi ekonomisi, üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 büyüdü.

TCMB indirimleri bitirdi, enflasyonda zirve görüldü! 2022 yılı Kasım ayında Türkiye ve dünya piyasalarında neler yaşandı?

  • Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3,75-4,00 bandına yükseltti.  BoE, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3’e yükseltti. TCMB, politika faizini yüzde 10,5’ten yüzde 9'a indirdi ve karar metninde faiz indirim döngüsünün 2022 için sonlandırıldığını açıkladı. 

  • Türkiye'de enflasyon ekimde aylık yüzde 3,54 ve yıllık yüzde 85,51 oldu. ABD'de TÜFE ekimde yıllık yüzde 7,7 arttı. Euro Bölgesi TÜFE yüzde 10,6'yla rekor tazeledi. Almanya’da enflasyon kasımda aylık yüzde 0,5 azalırken, yıllık yüzde 10 yükseldi. Euro Bölgesi enflasyonu kasımda aylık yüzde 0,1 azalırken, yıllık yüzde 10 yükseldi.

  • Kripto para borsası FTX, rakibi ve dünyanın en büyük kripto para borsası Binance satın alma söylemleriyle sorunlar yaşadı. FTX’in ABD'de iflas süreci başlattığı, şirketin CEO'su Sam Bankman-Fried’in de istifa ettiği bildirildi.

  • IMF Başkanı Kristalina Georgieva, hem gelişmiş hem de yükselen piyasa ekonomilerinde merkez bankaları için en büyük ve acil zorluğun enflasyonu düşürmek olduğunu belirtti.

  • İngiltere ekonomisi, üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 daralırken, yıllık bazda yüzde 2,4 büyüdü. Japonya ekonomisi üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 ve yıllık bazda 1,2 daraldı. Euro Bölgesi ekonomisi, nihai verilere göre üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,1 ile beklentilerin altında büyüdü. Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 büyüdü.

Kamu bankalarına Varlık Fonu'nda sermaye artırımı haberi gelirken, enflasyonda baz etkisi görüldü! 2022 yılı Aralık ayında Türkiye ve dünya piyasalarında neler yaşandı?

  • Türkiye'de enflasyon kasımda aylık yüzde 2,88 ve yıllık yüzde 84,39 oldu. ABD'de enflasyon kasımda aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 7,1 ile beklenenden az arttı.

  • Euro Bölgesi'nde 3. çeyrek GSYH yıllık yüzde 2,3 ile beklentilerin üzerinde arttı. ABD'de nihai verilere göre GSYH, 3. çeyrekte yüzde 3,2 arttı.

  • Fed, politika faizini 50 baz puan artırarak 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,25-4,50 aralığına yükseltti. Fed Başkanı Powell, enflasyonda gerilemeye ilişkin daha net kanıtlar görülmesi gerektiğini belirtti. ECB, üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak, 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. BoE, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 3,50 ile Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. Rusya Merkez Bankası, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 7,5'te bıraktı. BoJ, faizlerde değişikliğe gitmedi. TCMB, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 9 düzeyinde bıraktı. 

  • TCMB, yurt dışına para transferinde eksik bilgi ve belge raporlayan bankalardan 2 Ocak 2023 itibarıyla tespite konu ödemenin yüzde 5'i kadar ek ücret alacağını bildirdi.

  • Türkiye Varlık Fonu'nun, Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank olmak üzere 3 kamu bankasının her biri için 20 milyar liranın üzerinde sermaye artırımı gerçekleştireceği öğrenildi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

2022 Yılında Türkiye Ekonomisinde Yaşanan Olaylar
Türkiye Ekonomisinde Hareketli Geçen 2022 Yılında Ay Ay, Madde Madde Yaşananlar!

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!