2022'de Teknoloji ve Medya Alanında Bizleri Bekleyen 10 Yeni Gelişme!

Merkezi Londra'da bulunan The Guardian gazetesi, 2022 yılının teknoloji ve medya tahminlerini duyurdu. Gazetenin editörü James Ball tarafından hazırlanan 10 maddeden oluşan listede sosyal medya ve yeni teknolojiler konusunda heyecan veren değişimler yer alıyor.

10. Donanım teknolojisi alanında yenilikler!

Listenin heyecan veren ilk yeniliği portların dönüşümü oldu! Donanım teknolojisi alanında geçtiğimiz yılın en önemli yeniliği cihazlardaki giriş ve çıkış portlarının azaltılması olmuştu. Apple öncülüğünde yapılan bu minimalleşme uygulaması kullanıcılar tarafından pek de beğenildi, diyemeyiz. Bu nedenle yeni yılda MacBook Pro’da HDMI ve SD kart portları da yer alacak.

9. Ücretli e-bültenlere veda ediyoruz.

Popüler bir içerik biçimi olan e-bültenler Substack gibi platformlar üstünden ücretli olarak hızla yayılmaya başlamıştı. Fakat aboneleri giderek azalamaya  da devam ediyor. Guardian editörü Ball bunun sebebini açıklarken, okurların İngiltere’de aylık 4,99 sterline sunulan bir haber e-bültenine abone olmak konusunda endişe etmediklerini ancak habere erişmek için aynı anda dört ya da beş abonelik birden ödeme yapmaktan çekince duyduklarını aktarıyor.

8. Podcast popülaritesi katlanarak büyümeye devam ediyor! Fakat şüpheye düşüren bazı açıklamalar var...

Pandemi ile birlikte 2021 yılının büyüyen ve popüler hale gelen yeni içerik biçimi podcast olmuştu. Yeni yılda da büyük bir olasılıkla bu ucuz ve kazançlı iş modeli ekosisteminin büyüdüğüne şahit olabiliriz. Öte yandan yılın son günlerinin podcastlerin trend olduğu son günler olduğunu savunanlar da var. Nieman Lab’e 2022 medya tahminlerini yazan Eric Nuzum'un açıklamalarına göre büyük yayıncılar tarafından yürütülen podcast projeleri gelecek sene gelir ve kullanıcı sayısında yeterli verimi alamadıkları için sonlanabilir.

7. 2022 bağımsız oyun geliştiricilerinin yılı olacak!

Video oyun sektörü son on yılda giderek büyüyen ve büyürken ivme kazanan bir alan olarak karşımıza çıktı. Görülen o ki bu sene de oyun sektörünün yükselişi sürecek. Özellikle bağımsız geliştiricilerin yarattığı oyunlara ilgi önemli bir boyuta ulaştı. Yeni yılda güçlü oyunların piyasada yer alması bekleniyor.

6. 2022! Metaverse'e açılan kapı!

Sanal gerçeklik uygulamaları, VR teknolojiler derken bu yıl gündeme gelen metaverse kavramı ile birlikte akıllar bir miktar karıştı. Özellikle Facebook'un ismini değiştirip 'Meta' adıyla karşımıza çıkması oldukça heyecan vericiydi. Tahminlere göre yeni yılda metaverse ile ilgili daha fazla açıklama ve şaşırtıcı gelişme yaşanacak. Büyük teknoloji şirketleri tarafından büyük yatırımların yapıldığı metaverse için 2022 senesi önemli bir yıl olacak.

5. DAO, yani Merkezsiz Özerk Örgütler!

Merkezsiz özerk örgüt (DAO) diye bilinen yeni bir yöntem hayatımıza girebilir. Kriptopara, NFT gibi blokzincirine dayalı yöntem ile internet daha demokratik bir yer haline gelebilir. Verilerimizin kullanılması ya da çalınması kontrol altına alınabilir dahası internete harcadığınız zamanın ve dijital emeğinizin maddi bir karşılığı olabilir. Bununla ilgili çalışmalar sosyal medya uygulamaları ve teknoloji şirketleri tarafından başlatılan start-up'lar eşliğinde başladı bile!

4. Yeni bir blok zinciri devi mi geliyor?

Jack Dorsey'in geçtiğimiz günlerde Twitter’dan ayrıldığını duymuşsunuzdur. Dorsey’nin 2022’de yeni bir şirket kuracağı ve bu şirketin  blok zinciri temelli olacağı konuşuluyor. Aynı zamanda kuruluş aşamasında PayPal, Palantir Technologies ve Founders Fund'ın kurucu ortağı ve Facebook'un ilk dış yatırımcısı Peter Thiel’dan yatırım desteği alacağı biliniyor.

Dolayısıyla bu girişimin blok zinciri furyasını alevlendireceği tahmin edilebilir.

3. Getir ve Uber gibi online perakende uygulamaları düşüşe geçiyor!

Pandemi ile birlikte dışarı çıkamayan insanların alışveriş, kargo ve teslimat işlerini emanet ettiği online perakende uygulamaları salgının seyrinin azalmasıyla sektörde tutunamayanlar olacak. 

Ball, 'Getir ve Weezy gibi hızlı market alışverişi uygulamaları emek piyasasında rekabeti de artırdığı için, tırmanması muhtemel personel giderleri Uber gibi şirketlerin kârlılığını 2022’de artırmak bir yana, daha da düşürülebilir. Bu durum bazı “yan iş” platformlarının batmasına veya birleşmesine neden olabilir' açıklamalarını yaptı.

2. NFT çılgınlığı sona eriyor!

Yılın önemli ve beklenmeyen gelişmelerinden birinin NFT (Non-fungible token) alışverişlerinde kaybedenin müşterileri kazananın ise alım satım işlerinden komisyon alan NFT platformları olacağı düşünülüyor. Çünkü uzmanlara göre alıcılar “sadece bir başkası bir tane fazla almasın diye” bu işlemi yapıyor ve bu ne yazık ki sürdürülebilir değil.

1. Twitter'ın senesi! İşte bu yıl, o yıl!

Tüm dünyada 300 milyon kullanıcısı bulunan Twitter rakip şirketlerin çok önünde yer alıyor. Üstelik her bir kullanıcıdan elde ettiği gelir miktarı da cabası!

Kurucusu Jack Dorsey’nin geçen ay üst yöneticilikten ayrıldığı duyuruldu. Twitter'ın, 2022’de el değiştirerek kendisini toparlayıp daha cezbedici bir şirkete dönüşeceği aktarılıyor. Twitter yeni özellikleri ve stratejik planları ile kullanıcıların vazgeçilmez uygulaması olacak!

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Bu Yılın Steam Kış İndirimleri ile 30 TL'nin Altına Kapabileceğiniz 13 Şahane Oyun
Red Bull sporcusu cNed: ''VALORANT’ta Yükselmemin Sebebi, Oyunun Tam Bana Göre Olması.''
Metaverse Konsteptiyle 2021 Yılına Damga Vurmuş Blockchain Oyunları
Doğa Temalı Oyunlar: Tabiat Ananın Binbir Çeşit Yüzünü Gösteren Yeşillik Dolu 11 Oyun

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman