Bu yöntem en erken 18, en geç 45 yaşındaki anne adaylarının bebeklerinin cinsiyetlerini hesaplayabilmektedir. Çin takvimine göre, erkek bebeklerin en fazla görüldüğü yaş 18'dir. Eğer Ocak ve Mart aylarında hamile kalındıysa bu durumda kız çocuğu olma olasılığı yüzde 10 iken, diğer aylarda erkek olma olasılığı yüzde 90'dır. Doğacak olan bebeğin kız olma olasılığının en sık görüldüğü yaş 21'dir. Eğer Ocak ayının dışındaki aylarda hamile kalınması durumunda bu ayların tamamı kız çocuğunun olacağını söylemektedir.
Çin takvimi yöntemini kullanırken bazı durumlara dikkat etmeniz gerekir. Dikkat edilecek durumları şu şekilde belirtebiliriz. Örneğin, Mart ayı ve sonrasında doğmuş olan anne adaylarının yöntemden yararlanabilmesi için mevcut yaşlarına bir yaş daha eklemeleri gerekmektedir. Ocak veya Şubat ayında doğanların ise doğmuş olduğu yıla ait olan Çin yılı başlangıç tarihini öğrenmelerini gerekir. Doğum tarihleri Çin yılının başlangıç tarihinden sonra olanlar yaşlarına bir yaş eklemeli, önce olanlar ise iki yaş eklemelidirler. Bu farklılığın çıkmasının nedeni Çin takviminin Miladi takvimi kullanmamasıdır. Arada bulunan bir aylık farklılıktan dolayı Çin takvimini kullanmak isteyen anne adaylarının öncelikle kendi doğum ay ve yıllarını Çin yılı üzerinden bulmaları gerekir. Örneğin 22 Eylül 1991'de doğmuş bir anne adayının Çin yaşı 23'tür.
Bu takvime göre; Ocak, Şubat, Mart, Mayıs, Haziran, Ekim ve Kasım aylarında doğan bebeklerin erkek; Nisan, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Aralık aylarında doğan bebeklerin ise kız olması beklenir.