2021 Üniversite Tercih Dönemi Başlıyor: Peki, Üniversite Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Kriterler Nelerdir?

Sınav maratonunun sona ermesiyle birlikte tüm aday öğrenciler için tercihlerin belirleneceği kritik süreç başladı. Üniversite ve bölüm tercihi, aynı zamanda meslek seçimini belirleyen önemli bir aşama. Seçeceğiniz üniversitenin sahip olduğu olanaklar ve sizi mesleğe hazırlarken ne tür ayrıcalıklar tanıdığı konusu, tercihinizi belirlerken dikkate almanız gereken en önemli konular. Başarılı bir tercih dönemi geçirmeniz için iyi bir üniversitede aramanız gereken önemli kriterleri sizin için bir araya getirdik. Peki, üniversite seçerken mutlaka dikkat etmeniz gereken önemli kriterler nelerdir? Detayları haberimizde sizler için derledik...

1) Üniversitenin Mesleki Alandaki Başarısı

Seçeceğin üniversitenin mesleki alandaki başarısı çok önemlidir. Öğrenim süresi boyunca mesleki olarak neler öğreneceğin, kendine neler katacağın önemli noktalardır. Bu yüzden bölümdeki hocaların çalışma alanlarını ve projelerini inceleyebilirsin. Ayrıca üniversitenin araştırma ve uygulama merkezleri, laboratuvarları veya çeşitli mesleki atölyeleri var mı diye araştırmalısın. Mesleki alandaki başarısını anlamanda sana çok yardımcı olacak bir başka husus ise üniversitenin akreditasyon belgesine sahip olup olmadığıdır. Bu belge verilen eğitimin kalitesini belgelemek için ulusal ya da uluslararası kuruluşlar tarafından verilir. Ve her bölüm için farklı akreditasyon kuruluşları vardır. Örneğin; üniversitelerdeki psikoloji bölümlerinin kalitesini Psikologlar Derneği akredite eder, Fen-Edebiyat Fakültelerini, Dil, Tarih ve Coğrafya gibi öğretim programlarının kalitesini ise FEDEK akredite eder.

2) Yabancı Dil Eğitimi

Dil öğrenmenin hem üniversite hayatı için hem de iş hayatı için çok büyük bir önemi vardır. Bu yüzden üniversitenin yabancı dil eğitimine verdiği önem veya yabancı dilde eğitim vermesi önemli bir seçim kriteridir. Yabancı dil kaynak çeşitliliğine daha çok ulaşabilmeni sağlarken iş hayatında da öne çıkmanı sağlar.

3) Üniversite İle İş Dünyası Arasındaki Köprü, Kariyer Olanakları ve Girişimcilik

Okul seni iş dünyasına ne kadar iyi hazırlayabilir? Seni iş dünyasına hazırlamak için neler yapabilir? Tercih yaparken bu soruların cevabını da öğrenmelisin. Verilen eğitimin yanında seni iş dünyasına hazırlamak için uygulamalı eğitime verilen önem ve sağlayabileceği staj imkanlarını araştır. Ayrıca sana ne gibi kariyer olanakları sunduğunu öğren. Ve en önemlisi okulun girişimciliğe verdiği önem. Üniversitede girişimcilere destek olunup olunmadığına, girişimcilikle ilgili etkinlikler var mı diye araştırmalısın.

4) Sosyal ve Kültürel Olanaklar

Öğrencilerin üniversite yaşamları sadece eğitim-öğretimden oluşmamalıdır. Üniversiteler öğrencilerine sosyal ve kültürel olanaklar sunarak onların yetişmelerine katkı sağlamalıdırlar. Üniversitelerin bu alanda neler yaptıkları, öğrencilere hangi imkanları sundukları mutlaka araştırılmalıdır.

6) Yurtdışı Eğitim ve Staj İmkanları

Üniversite hayatı sadece mesleki eğitim alınan bir kurum olmamalı. Aynı zamanda dünyaya açılman için üniversite buna bir aracı olmalı. Üniversite eğitimi, süreç itibariyle farklı ülkelerden insanlarla tanışmanı ve farklı kültürleri tanıyabilmeni sağlamalıdır. Bunun yanı sıra dilini de geliştirebilme ve mesleki deneyim edinebilme fırsatı bulabilmelisin. Bundan dolayı seçeceğin üniversitenin uluslararası bağlantıları hakkında bilgi edinmelisin.

7) Uygulamalı Eğitimin Önemi

Teorik dersler okuduğunuz bölüm ve mesleğiniz hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Ancak özellikle mezun olduktan sonra sizi mesleğinize ve sektöre hazırlayan sürecin altyapısı uygulamalı eğitimde atılır. Uygulamalı eğitimi, geniş olanaklarla en kapsamlı şekilde almak için seçtiğiniz üniversitenin bir araştırma üniversitesi olması önemlidir. Bunun yanında, üniversiteye ait laboratuvarların aktif olarak kullanılması ve üniversitenin size okul dışında da farklı uygulamalı eğitim seçenekleri sunuyor olması da dikkat etmeniz gereken diğer kriterler arasındadır. Özellikle öğrencilerin tercihlerinde sektör ile iç içe olan Üniversitelerin seçimi mesleğe aktif şekilde hazırlanma açısından çok önemlidir.

8) Çağdaş ve Deneyimli Akademik Kadro

Akademik eğitiminizi nasıl aldığınız kadar kimden aldığınız da önemlidir. Konusunda uzman, çağdaş eğitim metotlarını benimsemiş, yeterli deneyime sahip ve hem eğitimini aldığınız bölümün derslerinde hem de kişisel gelişiminizde size artı değerler sunan bir akademik kadro, eğitim hayatınız boyunca en büyük desteğiniz olacaktır. Akademik kadroları incelerken akademisyenlerin ulusal ve uluslararası başarılarının yanı sıra kendi AR-GE ve proje çalışmalarına hangi oranda öğrencilerini de dahil ettikleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

9) Konforlu ve Güvenli Konukevi

Özellikle İstanbul koşullarında yerleşkelerin konumu ve ulaşılabilirliği büyük önem taşımaktadır. Örneğin, üniversite tercihi yaparken, aynı puana sahip iki üniversite arasında kaldığınızda, yerleşkelerin merkezi konumda olup olmaması sizin için belirleyici bir rol oynayabilir.

Toplu taşıma, özellikle de mMetro ile ulaşımın kolay olduğu yerleşkeler incelenmelidir. Ayrıca özellikle metropollerde, konaklamak için konforlu ve güvenli konuk evleri, hem kız hem de erkek öğrenciler için çok önemlidir. Bu konuda üniversitenin sunduğu imkanlar da detaylı olarak araştırılmalıdır.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor