2021'de Hayatınızı Çaba Harcamadan Daha İyi Hale Getirmek İçin Yapabileceğiniz 21 Küçük Şey

1. Hayatınızda memnun olduğunuz üç şeyi yazın.

Bunu yapmanızdaki amaç, her gün hayatınızdaki olumlu şeylerin farkına varmanızı sağlamak. Tabii ki bunu çok kötü bir gün geçirdiğiniz zamanlarda da yapmaya çalışın ki hayatınızdaki olumsuz şeyler içerisinden olumlu olanı bularak bakış açınız değişsin. Bu alışkanlığı edinmek aslında oldukça kolay. Mesela önceki gün hayatınızda olumlu bir şey bulmakta zorlandığınızda, ertesi gün hayatta ve sağlıklı olduğunuz olduğunuz için şükredip hayatınıza bu yönden bakabilirsiniz. Bu durum basit ama uzun vadede oldukça etkili bir alışkanlıktır.

2. Her şeyi kabul etmeyin. En az haftada bir reddedin!

Yolunuza çıkan her şeyi kabul ederseniz, kendinize asla zamanınız olmayacak. Örneğin bir haftada sizi çok da heyecanlandırmayan şeyleri en az bir kez reddedin. Böyle bir başlangıç yaparak kendinizi özgür hissedeceksiniz. Birisi anlamsız olduğunu düşündüğünüz bir toplantı mı yapmak istiyor? Meşgul olduğunuzu söyleyin. Birileri sizden yardım mı istiyor? Onlara başka birini bulmaları gerektiğini söyleyin mesela. Eğer şu anda her şeyi kabul eden biriyseniz, insanların bu değişikliğe uyum sağlaması biraz zaman alabilir. Ama zamanla bunu kabul edeceklerdir.

3. Uyandığınızda bir dakika egzersiz yapın.

Yalnızca bir dakika. Yoğun olan hayatınızda bunun için zaman bulabilirsiniz, değil mi? Tam teşekküllü bir antrenmandan bahsetmiyoruz aslında, sadece birkaç basit egzersiz. Mesela 30 şınav ya da mekik yapabilirsiniz. Sabah ilk iş egzersiz yapmak kan dolaşımını hızlandırır ve sizi sabah miskinliğinden kurtarır. Eğer tabii sabahları tam teşekküllü bir egzersiz yapmayı tercih ediyorsanız, tabii ki buna devam edin. Sabah yapamam deyip akşamı tercih etseniz bile, sabahları yapacağınız bu 1 dakikalık egzersiz sizi dinç tutacaktır.

4. Paranızı daha çok deneyim kazanmak için harcayın.

Bir şey almak için ne sıklıkla para harcıyorsunuz? Harcadığınız parayı deneyim kazanmak için yaptığınız harcamalar ile karşılaştırın. Genellikle insanlar deneyim kazanmak yerine bir şeyler almak için daha çok para harcarlar. Her ikisine de aynı miktarı harcasanız bile, bu yine de fazladır aslında. Hatırladığınız şey satın aldığınız nesneler değil tam tersi edindiğiniz deneyimlerdir. Satın aldığınız şeyler en fazla edindiğiniz deneyimleri hatırlamamıza yardımcı olur. Paranızı arkadaşlarınızla veya ailenizle yapabileceğiniz seyahatlere ve sahip olacağınız anılar için harcayın.

5. Evinizi yeniden düzenleyin.

Daha önce hiç yapmadıysanız, deneyin. Yeriniz olsun veya olmasın, evinizi kolayca yeniden düzenleyebilirsiniz. Sizin için farklı işlevleri olabilecek okuma, çalışma, meditasyon, uyku, oyun vb. farklı alanlar yaratın.

6. Fazla eşyaları atın.

Eğer belki kullanırım diye sakladığınız bir şeyi asla atamıyorsanız, bugün bir karar alın ve atmayı deneyin. Bunu bir kez yaparsanız devamı gelecektir. Herkesin evinde atması gereken çok fazla eşya vardır aslında ve onları atmak size alan yaratır.

7. Paranızı idareli kullanın.

Bu illaki yatırım yapın anlamına gelmiyor. Paranızı idareli kullanmanız demek paranızın nereden geldiğini ve nereye gittiğini bilmekle ilgilidir. Money Manager gibi bir uygulamaya önce ne kadar paranız olduğunu girebilir sonra da düzenli gelir ve giderleri sürekli olarak yazabilirsiniz. Temel giderleri girdikten sonra, sadece birkaç dokunuşla diğer harcamalarınızı ve kategorilerini de girebilirsiniz. Kısa sürede, paranızı nereye harcadığınızı kontrol altına alabilirsiniz. Bu aslında oldukça basittir ve birkaç saniyeden fazla sürmez!

8. Saat başı ayağa kalkın.

Bu herkes için en kolay gibi görünen ama en zor olanı aslında. Çok basit ve vücut için iyi olduğunu herkes biliyor ama yine de yapmakta güçlük çekiliyor. Saat başı ayağa kalkmak için saatinizi kursanız da yada ayağa kalkmanız gerektiğinizi o an hatırlasanız da yapmıyorsunuz. Kağıt üzerinde bu aslında yapması ve edinmesi 'daha kolay' olan küçük alışkanlıklar arasındadır. Ama yine de bunu yapmak insanlara oldukça zor geliyor. Saatler boyu hareketsiz oturmak yerine arada ayağa kalkarak kendinize küçük molalar verin.

9. Atasözlerini dikkate alıp hayatınızda uygulamayı deneyin.

Mesela Fransızların bir atasözü var: 'Quand on a pas de tête, on a des jambes'. Bu söz ile zihninizde unuttuğunuz veya yapamadığınız şeyler için üşenmeyin ve vücudunuzu yani ayaklarınızı kullanın demek isteniyor.   Mesela anahtarlarınızı bulamadığınızda veya süpermarketten önemli bir şey almayı unuttuğunuzda kendinize kızabilirsiniz. Unutmuş olabilirsiniz ama o an hiç üşenmeyin bu atasözünü aklınıza getirin. Hemen geri dönün ve süpermarkete doğru yürümeye başlayın. Gidin ve almak istediğinizi şeyi tekrardan alın ve evinize öyle dönün.

10. Açık uçlu sorular sorun.

Açık uçlu sorular mümkün olduğunca sık kendinize sorun. 'Neden, Nerede, Ne Zaman, Kim, Ne, Hangi' gibi sorular sormaya gayret edin mesela. Bazen

içinde neden bulunduğunuzu anlamadığınız durumlarla karşılaşabilirsiniz. Kendinize mümkün olduğunca açık uçlu sorular sorun ve cevabını bulmaya çalışın.

11. Telefonunuzun bildirimleri kapatın.

Bunu günde bir saat yaparak başlayın. Daha uzun süre dayanabilirseniz daha iyi olur tabii. Emin olun bunu yapmak sandığınız kadar zor değil. Telefondan uzak kalamamak aslında uzun zamandır telefona bağımlı hale gelmenizden kaynaklanıyor. Alıştığınız şeylerde uzak kalmak size sor geliyor. Yalnızca bir saniyeliğine bile bir bildirime bakmanızla odak noktanızı yeniden kazanmanız yaklaşık 25 dakika sürer. Bildirimlerinizi 1 saat bile kapatmanız size çok şey katacaktır.

12. Kıyafetlerinizi hazır edin.

Basit ama etkili bir alışkanlık da giysilerinizi önceden hazır etmeniz. Neden sabah sahip olduğunuz taze enerjinizi kıyafet seçmeye harcayasınız ki? Kıyafetlerinizi önceden hazır etmemeniz elbette hayatınızda ciddi bir hasara yol açmaz ama gün içerisinde işinizle veya özel hayatınızla ilgili yaşayacağınız şeyler için enerjinizi korumanıza yardımcı olur.

13. Haberleri daha az izleyin.

Muhtemelen pandemi haberleri yüzünden 2020’den beri haberlerden uzaklaşmaya çalışıyor herkes. Eğer hala uzaklaşamadıysanız bugün sizin için milat olun. Ne kadar merak ederseniz edin, haberleri günde 3 kez izlemenize gerek yok. Yapabiliyorsanız, öğlen saatlerinde haberleri yalnızca bir kez izleyin veya okuyun. Elbette Dünya’da olan bitenlerden haberiniz mutlaka olsun ama tüm hayatınızı etkileyecek ve ele geçirecek hale getirmeyin.

14. Daha fazla su için.

İşte bir diğer basit ve küçük alışkanlık. Su içmek sağlığınız için oldukça gerekli. Mesela şuanda ne zamandan beri su içmediğinizi bir düşünün. Bu yazıyı okumaya 1 saniyeliğine ara verin ve gidin 1 bardak su için. Sigara içenler ise şunu yapabilir, canınız sigara istediğinde su içmeyi deneyin.

15. Her ay yeni bir şey keşfedin.

Bu en önemlisi işte. Tüm beklentileri bir kenara bırakın ve her ay yeni bir şey keşfedin. Mesela bir ay Origami'yi, bir ay Python’u ,bir ay ise akuareli boyamayı öğrenin. Merak ettiğiniz ne konu varsa her ay birini mutlaka öğrenin. Yeni bir şeyler keşfetmek her zaman heyecan vericidir. Ayrıca yeni olan her şey bizi meraklandırdığı ve becerilerimizi veya bilgimizi zaman içinde yavaşça genişlettiği için de yararlıdır. Kendinizi mecbur hissetmeyin istediğiniz gibi yapın. Bir cumartesi 10 saatinizi veya bir ay boyunca günde birkaç dakika harcayın. Sizin için önemli olan yeni bir şey keşfetmenizdir.

16. Yatağınızı toplayın.

Amiral William McRaven bir konuşmasında dediği gibi yatağınızı toplayarak güne başlayın. Bu alışkanlık 'Hayatınızı hemen değiştirmez' zaten amaç da bu değil. Bunu yaparak hayatınızın akışını bozmadan yeni bir alışkanlık edinirsiniz. Ayağa kalkın, güne yatağınızı toplayarak başlayın ve günün geri kalanına hazır olun.

17. Kendinize günde en az bir dakika ayırın.

Sadece bir dakikayı kendinize ayırabilirsiniz öyle değil mi? Bunu yaparken etrafınızda telefon bilgisayar  tablet, arkadaş veya evcil hayvan olmasın. Sadece siz ve düşünceleriniz olsun. Bunu bir dakika yapmak hayatınızı değiştirmeyecek ama rutinler içerisinde boğulmak yerine ne düşündüğünüzün farkında olmaya başlamanıza yardımcı olacaktır. Bir dakika ile başlayın ve zamanla bunu artırın. Ne düşündüğünüzü düşünün. Kendinizle konuşun. Düşünceleriniz ne olursa olsun kabul edin ve devam edin. Kişisel farkındalık, herkes için oldukça önemlidir.

18. Yaptığınız şeye değip değmeyeceğini kendinize sorun.

Hayatınızda çok da önemli olmayan ama yaptığınız çok şey var öyle değil mi? İki aylık ömrünüz kalsaydı, kanepede uzanıp boş boş TV izliyor olur muydunuz? Yoksa kendi hayallerinizi veya isteklerinizi yerine getirmeye mi gayret ederdiniz?

19. Bir şeyi yapmanız yalnızca 2 dakikanızı alacaksa, hemen o an yapın.

5 dakikadan kısa süren her şeyi hemen yapma konusunda pek çok tavsiye var aslında. Bazen 5 dakika bile uzun gelebilir insanlara. Aslında, hemen yapabileceğiniz şeyler için en yüksek sınır 2 dakika civarında. 2 dakikanızı alacak şeyleri ertelemeden hemen yapmaya çalışın.

20. Duruşunuza dikkat edin.

Kötü bir duruşunuz varsa uzun vadede sizi olumsuz etkileyecektir. Duruşunuz bozuk olduğunda o an unutursunuz dik oturmanız gerektiğini ama aklınıza gelince tekrardan kendinizi mutlaka dik oturmaya itin. Kötü bir duruşunuz varsa, etrafınıza hatırlatıcılar yerleştirin. Mesela telefonunuzun arka planına ‘’dik dur’’ yazan bir arka plan koyabilirsiniz.

21. Günde mutlaka 15 dakika okuyun.

Diğer maddelere göre daha uzun süren bir aktivite evet ama emin olun buna değecek bir alışkanlık olacak sizin için. Jim Kwik'in de söylediği gibi, 'Liderler daima okurlar.' Sadece liderler değil, daha iyi bir hayat yaşamak isteyen herkes okur aslında. Kurgu ya da kurgu olmayan bir şey okuyup okumadığınız önemli değil. Her ikisinin de avantajları var. Önemli olan okumanız. Her gün 15 dakika okuyamasanız da, toplamda haftada 1 saat 45 dakika mutlaka okuyun.

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
24.02.2021

Haberleri daha az izlemek psikolojime yapacağım en güzel hareket.

24.02.2021

18. Yaptığınız şeye değip değmeyeceğini kendinize sorun.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ