2020'de Bilim Dünyasına Damga Vurarak Geleceğe Umutla Bakmamızı Sağlayan Bilimsel Gelişmeler

Bakalım geride bıraktığımız 2020'de bilim insanlarının hangi çalışmaları dünyayı daha iyi bir yer haline getirmiş?

1. 2020'nin en mühim bilimsel gelişmesi, şüphesiz Covid-19 aşı çalışmalarıydı.

Halen süren çalışmalar sürecinde bilim insanları gecelerini gündüzlerine katarak tam 7 aydır çalışıyor. Milyonlarca insan için umut olacak bu aşı ve tedavi, 2020'nin en büyük takdirlerinden birini hak ediyor.

2. Yapay zeka üzerine çalışmalar yapan DeepMind araştırma grubu, yarım asırdır üzerine çalışılan protein katlanmasını öngörecek bir sistem tasarladı.

Ve bu sistem başarıyla çalıştı.Dünyanın dört bir yanından bilim insanları birçok hastalığı yönlendiren mekanizmaları etkileyebileceğini ve buradan doğacak içgörülerle daha etkili ilaçlar üretilebileceğini söylüyor. Yani, sağlık konusunda büyük bir eşikten geçiyoruz.

3. Yaklaşık 40 yıldır etrafımızda olan "batarya problemi" artık çözüme ulaşıyor.

2020'de yapılan araştırmalar sonucunda özel bir şirket yeni nesil bir pil test etmeye başladı. Kullanım ömrünün artacağı ve şarj süresinin çok daha hızlı hale geleceği bir gelecek, çok yakın. Çünkü her gün telefonlarımızı şarj etmeyi önleyecek bu icadın ardında büyük bir bilimsel yatırım var.

4. NASA'nın 2020'de Mars için planladığı birçok görev hayata geçti.

Perseverance gezgini, gelecekte yapılacak daha geniş çaplı araştırmaların öncüsü olarak 30 Temmuz'da Mars'a ulaştı. Mars'ın yaşanabilirliği için çalışmalar gittikçe büyüyor ve 2020, bu çalışmalar için bir mihenk taşı olacak.

5. Yuvamız, soluk mavi nokta Dünya'daki en eski materyal keşfedildi. Kendisi Güneş sisteminden bile eski.

Şöyle anlatalım, Güneş ortaya çıkmadan milyarlarca yıl evvel ölmekte olan bir yıldız Dünya ile çarpışan bir göktaşına hapsolmuştu. İşte, Murchison göktaşı olarak adlandırılan bu kadim varlık böyle oluştu, 2020 yılında da bizi şaşırtmak için tekrar ortaya çıktı.

6. Çin'in robotik uzay aracı Chang’e-5, büyük bir sorumluluk için ayda yerini aldı.

Uzay aracı, 1976'dan bu yana ayda toplanan örnekleri Dünya'ya geri getirmek amacıyla yüzeyi didik didik arayarak kaya, toz ve diğer parçaları toplamak için iki gün geçirdi.

7. 75 milyon yaşındaki İilk tironazorun embriyosu bulundu.

Araştırmacılar, tiranozorlar embriyolarını kabuklarından bile çıkmamış halde tespit etti. Keşfin kaynaklarından ilki Kanada'da 2018'de ortaya çıkarılan bir ayak pençesi ve 1983'te kazı çalışmalarından bulunan bir alt çene.

8. Mikroiğnelerle ağrısız sızısız aşılama devrinin giriş kapısına ulaştık.

Çalışmalar sonucunda üretilen ve çıplak gözle görmenin hayli zor olduğu mikroiğnelerle aşı ve enjeksiyonların yanında kan testleri de kolaylaşacak. Sinir uçlarına temastan kaçınacak bir boyutta olduğu için bundan birkaç yıl sonra yaygınlaşan mikroiğnelerle iğne yaptırırken 'eliniz hafif mi?' sorusunun sorulmasına ihtiyaç kalmayacak.

9. Otonom araçların yarattığı heyecanın bir üst aşaması, gerçeğe dönüştü.

Tamamen sürücüsüz seyahat edebilen ve hataların en aza indirilmesi için büyük bir çabanın ürünü olan Waymo One ABD, Arizona'da hizmete başladı. İnsanlar denedi, kullandı, kullanmaya da devam ediyor. Bir teknoloji yeniliği gibi görünse de aslında doğanın akışını bozmadan, insani refleksleri dikkate alarak çalışan bu araç sırtını bilime dayıyor.

10. Patlamak üzere olan dev yıldız Betelgeuse'un neden karardığını öğrendik.

Dünyaya 500 ışık yılı mesafedeki yıldız 2019'da tahminlerin dışına çıkarak bir anda kararmıştı. Bunun neden oluştuğuna dair çalışmalar sonuç verdi, yıldızdaki değişimin sebebi yüzeyinde yeni yeni oluşan sıcak ve karanlık bölgeler. Yan bir kara leke meydana gelmişti.

11. Dünya çapında bir kriz önlendi, ikinci Ebola salgını sona erdi.

25 Haziran'da Dünya Sağlık Örgütü, yaklaşık 2.300 kişiyi öldüren en büyük ikinci Ebola salgınının sona erdiğini ilan etti. Kivu salgını olarak bilinen olay, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Kivu yakınlarında bir grup vaka ile Ağustos 2018'de başladı.

Aşılama ve tedavilerle nihayet bölgede büyük bir sorun çözüldü.

12. Yenilenebilir enerji için "Yeşil Hidrojen" çözümü 2020'de masaya geldi.

Sıfır karbon emisyonuyla, hiçbir yan atık üretmeyen 'Yeşil Hidrojen' yöntemiyle su hidrojen ve oksijene bölünüyor ve tekrar tekrar üretiliyor. Eski nesil çözümlerin ihtiyaç duyduğu ekstra enerjini hiçbirine ihtiyaç duymayan bi yeni teknik, gelecekteki enerji sorunumuz için bilimin zaferi olacak bir umut ışığı.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
13.12.2020

Amaaan burda olmadigi surece ne isime yarar bilimde teknlojide 👎

Pasif Kullanıcı
13.12.2020

Ohh canima degsin donuna kdr alirlar inş. Kurnaz sey 🤭🤑🤮🤮

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ