2019'da Üniversiteyi Yeni Kazananlar İçin KYK Burs, Kredi ve Yurt Başvurusu Nasıl Yapılır?

YKS tercih sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Peki KYK'nın kredi, burs ve yurt fırsatından nasıl yararlanılacak? 2019 yılı için güncel KYK burs, kredi ve yurt başvurusu nasıl yapılır? Neler gerekiyor?

Şehir dışında okuyacak ya da krediye/bursa ihtiyacı olan öğrenciler için KYK- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun verdiği burs, kredi ve yurt fırsatını kaçırmamak önem arz ediyor.

Maddi imkanı el vermeyen öğrenciler, KYK bünyesindeki devlet yurtları ile barınma ihtiyaçlarını rahat bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Bu yüzden gençler '2019-2020 KYK yurt ve kredi başvuruları ne zaman başlayacak?' diye düşünüp duruyor. Gelin beraber bakalım.

Öncelikle KYK'nın ana sayfasını düzenli olarak takip etmeniz çok önemli.

Başvuruların ne zaman başlayacağına dair henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak geçtiğimiz yıl ve diğer senelerde KYK yurt başvuruları genelde Eylül ayında başlıyordu, böyle düşünüldüğünde, bu yıla ilişkin devlet yurdu başvurusunun da Eylül ayı içerisinde yapılması bekleniyor.

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından her sene olduğu gibi KYK'nın resmi sitesinden açıklanma bekleniyor.

KYK'nın resmi sitesi ise yurtkur.gsb.gov.tr. Resmi başvurular ise E-Devlet üzerinden alınıyor. Bu yüzden eğer almadıysanız bir E-Devlet şifresi edinmelisiniz.

E-Devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimliği ile birlikte PTT şubelerine gitmeleri gerekli öncelikle.

Ya da diğer E-Devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmanız gerekiyor. Eğer bunlardan birine sahipseniz PTT'ye gidip yeniden şifre almanıza gerek yok.

Başvurunuzu yaptıktan bir süre sonra yurt kazanıp kazanmadığınız açıklama yapıldıktan sonra belli olacaktır. Bu sürede de KYK'nın resmi internet sitesini takip etmeniz çok önemli.

Bir devlet yurduna yerleştikten sonra İlk Kayıt Ücreti adlı bir ödeme yapmanız gerekiyor. Peki İlk Kayıt Ücreti nedir?

Yurda ilk defa yerleştirilen öğrencilerin ödemesi gereken ücrete ilk kayıt ücreti denir.

Bu ücretin içerisinde gün bazında yatak ücreti, güvence bedeli ücreti ve yurt kimlik ücreti bulunur. Bu ücret öğrencinin yerleştirildiği yurda ve yerleştirme tarihine göre farklılık gösterebilir. İlgili banka ATM'lerinde veya yurtkur.gsb.gov.tr internet adresinde yer alan e-ödeme ekranında tutar otomatik olarak zaten görülecektir.

Diğer yandan öğrenim bursu ve kredi başvuruları E-Devlet üzerinden başladı bile.

Yukarıda belirttiğimiz gibi E-Devlet şifreniz yoksa PTT'ye gitmelisiniz.

E-Devlette ise başvuru sırasında öğrenciden ekonomik, sosyal ve eğitim durumuna ilişkin bilgiler talep edilir ve bu bilgiler kamu kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırılarak teyit edilir. Bu açıdan verdiğiniz bilgilerin doğruluğu önem arz ediyor. Yapılan değerlendirme sonucunda bütçe durumuna göre belirlenen sayıda öğrenciye burs verilir, durumu mevzuata uygun diğer tüm öğrencilere ise öğrenim kredisi verilir. Size burs veya kredi çıkıp çıkmayacağı bu süre sonucunda değerlendirmelerle belli olur.

Sonucun açıklandıktan sonra yapacağınız işlemler ve bunların tarihleri E-Devlet sayfasında ayrıntılı bir şekilde belirtilir.

Burs veya kredi almaya hak kazanan öğrencilerin belirtilen tarihler arasında E-Devlet üzerinden burs/kredi onay işlemi ekranında yer alan “taahhütname onayı” yapmaları gerekir. Bu işlemler belirli tarihler arasında yapılır, bu sebeple tarihleri takip etmeniz önemli.

Eğer başvurunuzu hala yapmadıysanız buradaki linke tıklayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

KYK başvurunuz oldukça az zaman alıyor ve birkaç aşamadan oluşuyor. Buna göre özellikle aylık ve yıllık gelir ile mülk bilgilerini ebeveynlerinizden eksiksiz olarak istemelisiniz.

Bu aşamalar şöyle;

  • Başvuru Bilgileri

  • Kimlik Bilgileri

  • Öğrenim Bilgileri

  • Bilgilendirme Mesajı

  • Adres Bilgileri

  • Özel Durum Bilgileri

  • Aile Bilgileri

  • Ziraat Bankası Bilgilendirme

  • Ziraat Bankası Ürün Başvuruları

  • Önizleme

  • İşlem Sonuç

KYK burslarını öncelikli olarak alacak kişiler önceden belirlenmiştir;

  • Şehit çocukları, (Şehit bekar ise bekar kardeşi)

  • Gazi çocukları, (Gazi bekar ise kendisi)

  • Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,

  • Anne ve babası vefat etmiş olanlar,

  • Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Yetiştirme Yurtları'nda barınarak tamamlayanlar,

  • Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesi'nde tamamlayanlar,

  • Kurum Kuruluş Kanunu gereği, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler,

  • ÖSYM sınavında ham puan bazında ilk yüze giren öğrenciler öncelikli olarak burs almaktadır.

Popüler İçerikler

Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
07.08.2019

İçeriği okumadım ama bilginin aslı bende iyi dinleyin burası önemli : KYK Kredisi almayın arkadaşlar. Salak mısınız gerekirse otobana çıkın sarılması 1 lira diye pankart açın anasını satayım ama kredi almayın.15 alan 20 öder haberiniz olsun. Yazın bak bunu bir yere bu ablanız boş yapmaz

07.08.2019

kredi çekip mezun olduktan sonra kredi borçları affedilsin diye ağlayacaklar hazır

07.08.2019

Sırf bir kişi bile kurtarsam ne mutlu diyerek haberi açıp direk yoruma geldim.ALMAYIN ARKADAŞLAR SİZ YANILANDAN OLMAYIN!! bak koca koca yazdım.Evde koltuk kemirin çıkın camide dilenin yeminler olsun almayın valla dua edeceksiniz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ