2019'da Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? TÜİK’in Önerisi Ağır Statüdeki İşlerde 2.213 TL

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları çerçevesindeki üçüncü toplantısını bugün Türk-İş'in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda TÜİK kendisine verilen görev gereği bir işçinin asgari geçim tutarı hesaplamasını açıkladı. Asgari geçim tutarı pazarlıklarda belirleyici nitelik taşıyor.

Peki asgari ücret ne kadar olacak? İşçi, işveren ve bakanlık heyetleri önümüzdeki hafta son kez bir araya gelecek. Ardından 2019’da geçerli olacak asgari ücret, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından açıklanacak. Ve yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren bu soru yanıt bulacak. 

Detaylara bakalım... 

TÜİK asgari geçim tutarlarını ağır statüdeki işlerde 2,213 TL, orta statüdeki işlerde 1,979 TL, hafif statüdeki işlerde 1,841 TL olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile paylaştı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Hükümeti ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk temsil ediyor.

TİSK '2000 TL üzeri asgari ücret, hükümetin enflasyon ve işsizlik hedeflerine uygun değil' demişti.

İşverenler 2.000 TL Üzeri Asgari Ücreti Yüksek Buldu: 'Enflasyon ve İşsizlikle Mücadele Hedeflerine Uygun Değil'

İşveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) başkanı Kudret Önen ise 'Türk sanayicileri olarak; küresel yarışta rekabet gücümüzü korumayı, verimliliğimizi artırmayı, ekonomimizi güçlendirmeyi ve uzun vadede ülke refahını artırmayı hedefliyoruz. 2019 yılı için belirlenecek asgari ücretin , bu anlamda kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz' demişti.

Türk-İş 'en az 2.000 lira + enflasyon' istemişti.

Asgari Ücret Görüşmeleri Başladı, Milyonların Gözü Komisyon Toplantılarında

Komisyon'da işçi tarafını temsil eden Türk-İş ise yüzde 25'lik enflasyon artışı ve refah payıyla 2,000 TL'nin üzerinde bir ücret talep etmiş, 'Enflasyon altında hiçbir zammı ne görüşürüz ne konuşuruz' sözleriyle asgari ücret artışı için kırmızı çizgilerinin enflasyon olduğunu, altında bir artışı kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtmişti.

Komisyonda yer almayan DİSK, asgari ücretin 2.800 lira olması gerektiğini, hane halkının da asgari ücret tespitinde hesaba katılması gerektiğini açıklamıştı.

DİSK '2.800 Lira Olmalı ve Vergi Dışı Bırakılmalı' Dedi

Öte yandan komisyonda bu yıl ilk kez üye statüsüyle bir asgari ücretli işçi de katıldı.👇

Asgari Ücret Komisyonuna Katılan İşçi: 'Borçları Ödeyince Maaşımdan Geriye 3 Lira Kalıyor'

Enflasyon bu yılın Eylül ayında ise yüzde 25.24 ile 15 yılın zirvesini görmüştü.

15 Yılın Zirvesinde: Yıllık Enflasyon Yüzde 25'e Dayandı

Ekonomistler enflasyonda tepe noktasının görüldüğünü ve önümüzdeki dönemde düşüşlerin devamını bekliyorlar. Ancak ekonomistler düşüşün yavaş ve kademeli olacağını önümüzdeki yılın ilk yarısında da enflasyonun yüzde 20 civarında seyredeceğini öngörüyorlar.

Reuters ve Anadolu Ajansı 

Popüler İçerikler

Arda Turan 'Seçil Erzan' Tezahüratlarına Tepki Gösterdi: 'Kendi Stadımda Bile Laf Söylenmesini İstemem'
Okul Müdürünü Öldüren Öğrencinin İfadesi Ortaya Çıktı: Cinayetten Sonra Börek Alıp Eve Gitmiş
Uluslararası Göç Örgütü Rapor Paylaştı: En Fazla Mültecinin Yaşadığı Ülke Belli Oldu
YORUMLAR
20.12.2018

Bunlara oy vermeye devam edin, müstahaktır.

20.12.2018

Asgari ücretle çalışmış biri olarak bu asgari ücretle geçinen insanların geneli hakkında söyleyeceğim tek şey daha beter olmalarıdır.

21.12.2018

arkadaşlar kira fatura hesabı yaparak asgari ücretin yetmediğini söylüyorsunuz ama biraz işvereni de düşünün. italyan takım elbiseler kur yüzünden ne kadar arttı haberiniz var mı? SUV 5000cc jiplerin vergileri insafsız seviyelerde. peki tekneler için marina kiraları? bunları bilmeden yorum yapmayın. asgari ücretli enflasyonla mücadele kapsamında ücretini en az %10 indirmeli.

TÜM YORUMLARI OKU (28)