2019 Bütçe Planı: Diyanet, Bakanlıkları 5'e Katladı

Orta Vadeli Mali Plan açıklandı. Buna göre 2019  yılında yatırımcı bakanlıkların bütçelerinde önemli kesintilere gidilirken, Diyanet İşleri Bakanlığı bütçesi yüzde 34 artırıldı ve 7.7 milyar liradan 10.5 milyar liraya çıkarıldı. Yeni tabloda Diyanet'in bütçesi bazı bakanlıkların ve MİT'in beş katına ulaşmış oldu.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Orta Vadeli Mali Plan'a (OVMP) göre, gelecek yıl Türkiye'deki tüm bakanlık ve kurumların bütçeleri ortalama yüzde 16 oranında artarken Diyanet'e verilecek bütçedeki artış bunun iki katının da üzerine çıkarak yüzde 34.36'ya ulaşacak.

Personele ayrılan bütçede dikkat çeken artış

Bütçe verilerine göre, önümüzdeki yıl Diyanet'in ödeneklerinde en yüksek artış personel harcamalarında olacak. Büyük bölümünü memur maaşlarının oluşturduğu genel bütçedeki personel giderleri 2019'da sadece yüzde 17 artarken, Diyanet'in personel ödeneği yüzde 36.5 artarak 6.2 milyar liradan 8.5 milyar liraya çıkacak. Artışın böylesine yüksek belirlenmesi, Diyanet'in önümüzdeki yıl çok sayıda yeni personel alacağını gösteriyor. Başkanlık, önümüzdeki yıl mal ve hizmet alımıyla inşaatlarda bir miktar tasarruf yapmaya çalışacak.

İstihbaratın bütçesini 5'e katladı

Rekor artışla bütçe ödeneği olağanüstü boyutlara çıkarılan Diyanet İşleri, devasa bütçesiyle hem istihbarat gibi kritik görev üstlenen kurumları hem de ülkenin en büyük yatırımcı bakanlıklarını katladı. Diyanet, 10.4 milyar lirayı aşan 2019 yılı bütçesiyle, önümüzdeki yıl yüzde 7.6 kesinti yapılarak 2.3 milyar liradan 2.1 milyar liraya düşecek MİT bütçesini 5'e katlamış oldu. 

Ancak 5 katlık fark sadece MİT'le sınırlı kalmadı. Diyanet'in bütçesi, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin de 5 kat üzerine çıkmış oldu. Enerji bütçesi 2019'da bu yıla göre yüzde 14.3 oranında düşürülerek 2 milyar 44 milyon liraya indirildi.

Bilim ve Sanayi ve Teknoloji ile Ulaştırma Bakanlıklarında yüzde 56 azalma

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın önümüzdeki yıl kullanacağı bütçe, ülkede sanayi ve teknoloji politikalarını belirleyen, ileri teknolojiye yapılan yatırımları destekleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2 milyar 544 milyon liralık bütçesinin tam 4.1 kat üzerinde olacak. Bu devasa fark, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinin önümüzdeki yıl yüzde 56 oranında kırpılıp 5.7 milyar liradan 2.5 milyar liraya düşürülmesi nedeniyle ortaya çıktı. Aynı şekilde Ulaştırma Bakanlığı bütçesinde de yüzde 56'lık bir kesintiye gidildi. Geçen yıl 31.3 milyar TL olan bakanlık için yeni yılda 13.6 milyar TL ayrıldı. 

Olası bir depreme karşı can ve mal güvenliğini korumak amacıyla uygulanan kentsel dönüşüm projelerini yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2 milyar 573 milyon liralık bütçesi de Diyanet bütçesinin çeyreğine ulaşamadı.

Plana göre bakanlıkların, TBMM'nin ve Diyanet'in yeni bütçeleri

Görsel: Sözcü

Popüler İçerikler

Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
13.10.2018

Mit bütçesini azalt, dış mihraklar diye ağla, bilim teknolojinin bütçesini %56 azalt , beyin göçü oluyo geri dönün diye ağla. Be amına kodum çocuğu, islama her sene update mi geliyo bu siktimin parasını nerenize harcıyonuz. Ülkede kaç tane minare varsa hepsi götünüze girsin.

13.10.2018

Age of empiresta vatandaş, asker, geliştirmeler yapmayıp sadece papaz kasarak oyun kazanmaya çalışmak 😀

13.10.2018

NPC ya karşı gideri var da. Cık gerçek oyuncu yemez bunu.

Pasif Kullanıcı
13.10.2018

(2019.2020.2021.2022.2023) Az kaldı merak etmeyin. net 2023 hedefleri. 2023 yılında Türkiye diye bir ülke kalmayacak. size tarih verdim Net bir tarih yıkılışa hazır olun. Ülkeyi ayakta tutan herhangi bir din yada iman gücü falan değildir teklonoji eğitim bilimdir. bunlar yok oldukça ülke yavaş yavaş can çekişe çekişe ölür. kendi sonunuzu kendiniz getiriyorsunuz.

13.10.2018

Kime ne anlatıyorsun kardeşim boşuna konuşma 😒

TÜM YORUMLARI OKU (104)