2018 Yılında Kütüphanelerde En Çok Okunan Kitaplar Kürk Mantolu Madonna ve Çalıkuşu Oldu

Türk Kütüphaneciler Derneği, kütüphanelerden aldığı verileri derleyerek, okuyucu istatistikleriyle yılın en çok okunan/ödünç alınan kitaplarını tespit etti.

Verilere göre, 2018 yılında kütüphanelerden en çok Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna ve Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanları ödünç alındı.

AA'nın haberine göre, Türk Kütüphaneciler Derneği, hem üniversite kütüphanelerinden hem de bin 146 halk kütüphanesinden aldığı verilerle 2018 yılının en çok okunan/ödünç alınan kitaplarını belirledi.

Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna ve Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanları en çok okunan edebi eserler

Elde edilen verilere göre, 2018 yılında kütüphanelerden, yetişkin edebiyatında en çok Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna ve Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanları ödünç alındı. Çocuk edebiyatında ise Adam Blade'nin Canavar Peşinde ve Jeff Kinney'in Saftirik Greg'in Günlüğü en çok tercih edilen kitap oldu.

Üniversite öğrencileri Kürk Mantolu Madonna'yı, halk kütüphanesi kullanıcıları ise Çalıkuşu'nu ödünç aldı.

Kütüphane Haftası kapsamında bu kitapların yayınevlerine birer plaket verecek

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, yaptığı açıklamada dernek olarak 5 yıldır kütüphanelerden aldıkları okuyucu istatistikleriyle, yılın en çok okunan/ödünç alınan kitaplarını tespit ettiklerini söyledi. Kütüphanelerden kitapların, özellikle de edebi eserlerin, gerçek okurlar tarafından okunmak için alındığını vurgulayan Kartal şöyle konuştu:

'Oysa bir kitapçıdan okuyacağım ya da evde bulunsun diye aldığımız birçok kitabı okumayız. Bu bağlamda kütüphanelerde en çok okunan kitap gerçek okuruna ulaşmış kitap demektir.'

'Kütüphaneler, değişime uğradı'

25-31 Mart tarihleri arasında Kütüphaneler Haftasının 55'incisinin kutlanacağını anımsatan Kartal, temanın, “Değişen Toplum, Dönüşen Kütüphaneler” olduğunu açıkladı. Kütüphanenin sadece, kitapların toplanıp korunduğu, düzenlendiği ya da okunduğu yer olmaktan çıkarak bugünkü erginliğini kazanmasının uzun bir süreç aldığını belirten Kartal, bilgi çağı olarak da adlandırılan 21. yüzyılda, değişimin etkisinin her alanda olduğu gibi kütüphanelerde de kendisini gösterdiğini belirtti. 

Kartal, kütüphanelerin bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkisiyle gerek kavram gerekse içerik olarak değişime uğradığına işaret etti.

Popüler İçerikler

Devlet Tiyatrolarında Kriz! Genel Müdür Tamer Karadağlı'nın Açıklamalarının Ardından Oyuncular Tepkili
Fransa'da Geri Dönüşüme Gönderilen Aracın Türkiye Fiyatı İçinizi Sızlatacak...
Fenerbahçeli Eski Futbolcu Serhat Akın’a Silahlı Saldırı: Ayağından Vuruldu
YORUMLAR
22.03.2019

Çalıkuşu, ahh çalıkuşu. Beni kitap okumaktan soğutan çalıkuşu. Burayı okuyan edebiyat hocaları varsa lütfen öğrencilerinize kitap sevgisini aşılamak için 400 kusur sayfalık kitapları ödev olarak vermeyin. Hele birde Çalıkuşu gibi iç karartıcıları hiç hiç vermeyin.

22.03.2019

Çalıkuşu çok güzel bir kitap ben baya beğenerek okudum hatta yarısını bir gecede okudum.Zevkler ve renkler tartışılmaz tabi ama fikrimce size zorla okutulduğu için bu kadar sıkıldınız.

22.03.2019

inşallah kahve yanına koymak için almamışlardır

22.03.2019

maalesef

22.03.2019

kürk mantolu madonna kitap mıydı ya. kahve yanına koyunlan bir obje sanıyordum!!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ