Bitimine sayılı günler kalan 2018, Türkiye'de olduğu gibi dünyada da yoğun bir gündemle geçti. Peki bu yıl uluslararası arenada siyasetten sanata ve bilime varıncaya hangi olaylar ön plana çıktı?
Gelin hafızamızı birlikte tazeleyelim...
Bitimine sayılı günler kalan 2018, Türkiye'de olduğu gibi dünyada da yoğun bir gündemle geçti. Peki bu yıl uluslararası arenada siyasetten sanata ve bilime varıncaya hangi olaylar ön plana çıktı?
Gelin hafızamızı birlikte tazeleyelim...
21 Mart'ta Facebook'taki 50 milyon kullanıcının bilgilerini izinsiz kullanarak, ABD başkanlık seçimlerini manipüle etmekle suçlanan İngiltere merkezli Cambridge Analytica şirketi hakkında soruşturma başlatılmıştı.
İsrail'in 2008 yılında Gazze'ye yönelik düzenlediği hava saldırısında iki bacağını da kaybeden Fadi Abu Salah, protestolarda hayatını kaybetti. Çekilen son fotoğrafı ise protestoların simgesi haline geldi.
30 Mart Filistin Toprak Günü'nde de Gazze Şeridi'nde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucunda 15 kişi hayatını kaybetmişti.
Zirveye ise bu kare damga vurdu. 📷 J. Drnzel/ Reuters
Hükümet eylemleri sert biçimde bastırdı, çok sayıda kişi tutuklandı ve hayatını kaybetti. Ancak temmuz ayında dövizin hızlı yükselişi ve yaşanan su problemi halkı yeniden sokaklara döktü.
İlaçların üreticisi Monsanto şirketi çiftçiye 289 milyon dolar ödemeye mahkum edildi. Kansere yol açtığı yönünde araştırmalar bulunan glisofat maddesi, pek çok üründe bolca kullanılıyor. Türkiye'deki kullanımının son yıllardaki dikkat çekici artışı da tepki çekiyor.
Hongwei'nin ülkesi Çin'e gittikten sonra kendisinden haber alınamadığı ortaya çıktı. Dünya bu garip gelişmeden Hongwei'nin eşinin polise yaptığı kayıp başvurusu ile haberdar oldu. İlerleyen günlerde Hongwei'nin ülkesinde bir yolsuzluk soruşturması nedeniyle gözaltına alındığı ortaya çıktı ve akabinde başında olduğu kurumdan istifa ettiği bildirildi.
BepiColombo ile Merkür ve Güneş sistemi hakkında detaylı bilgiler elde edilmesi hedefleniyor.
Trump muhalifi kişilere postalanan bombalı paketlerin, 56 yaşındaki Cesar Sayoc tarafından gönderildiği tespit edildi. Mahkemeye çıkarılan Sayoc tutuklandı.
Ancak İran'dan büyük miktarda petrol alan 8 ülkeye geçici muafiyet getirildi. O ülkeler arasında Türkiye de vardı.
Siyasi yelpazenin farklı kesimlerinden ve değişik etnik gruplardan onbinlerce kişi Fransa'nın dört bir yanında meydanlara indi. Binlercesi gözaltına alındı. Zor durumda kalan Cumhurbaşkanı Macron ve hükümet, zamları geri alıp önlem paketi açıklasa da, bunlar henüz eylemcileri tatmin etmedi. Gösteriler Avrupa'nın diğer ülkelerine de yayılırken, eylemlerin nasıl sonuçlanacağı henüz belirsiz.
Her yıl bittiğinde hayatımın en kötü yılıydı diyorum, sonraki yıl her seferinde yanıltıyor. En son bu sene mükemmeldi dediğimde 7-8 yaşımdaydım.
Kötü günler geride kaldı, şimdi bizi daha kötü günler bekliyor.
2018 benden kardeşimi aldı.Benim için bundan kötü bir şey yok.