2018 İklim Raporu: 'Küresel Isınmayı Anlayan ve Dünya'yı Kurtarabilecek Son Nesiliz'

Dünya Meteoroloji Örgütü, 2018 Küresel İklim Raporu'nu yayımladı. Küresel ısınma tehdidinin boyutlarını bir kez daha gözler önüne getiren rapora göre, iklim değişikliğini tamamen anlayabilen ve bu konuda bir şeyler yapabilecek tek nesiliz. Eğer iklim değişikliğine karşı bir önlem almazsak yüzyıl sonunda sıcaklıklar 5 dereceye kadar artabilir.

Euro News'den Enis Günaydın'ın haberine göre, Dünya Meteoroloji Örgütü Başkanı Petteri Taalas, iklim değişikliğinin engellenmesi hakkında 'İklim değişikliğini tamamiyle anlayabilen ilk jenerasyonuz ve bu konuda bir şeyler yapabilecek sonuncusuyuz' açıklamasını yaptı. Küresel ısınma konusunda yeterince iyi adımlar atılamadığına dikkat çeken Taalas şöyle konuştu:

'Sera etkisi yapan gazların yoğunluğu yine rekor seviyelere ulaştı ve eğer bu trend devam ederse yüz yılın sonuna kadar sıcaklıklar 3 ila 5 derece artabilir.'

Taalas, sıcaklıkların yükselmesinin en büyük etkenlerden birinin de fosil yakıtlar olduğunu söyledi.

Türkiye, sıcaklıkların en fazla arttığı yerlerden biri.

2018 Ocak-Ekim arasında sıcaklık anomalileri-Dünya Meteoroloji Örgütü

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, kendi hükümeti tarafından hazırlanan iklim değişikliğinin ülke ekonomisine ciddi zararları olacağına dair raporu inandırıcı bulmadığını söylemişti.

Ancak veriler 2018'in bu yıla kadar ölçülen en sıcak sene olduğunu gösteriyor. İklim uzmanları tarafından hazırlanan raporda özellikle kuzey kutbu ve Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu Avrupa ve Orta Doğu'da en yüksek sıcaklık artışların yaşandığı belirtildi.

Rapor, Türkiye'deki sıcaklıkların normalden 2 ila 3 derece daha fazla olduğunu ortaya koydu.

BM Dünyanın Nasıl Felakete Sürüklendiğini Anlattı: "Rapor ‘Derhal Harekete Geçin Aptallar’ Demek İstiyor"

Deniz seviyesi ise yükselmeye devam ediyor.

Deniz seviyesinde son 25 yıldaki yükselme

Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise yükselen deniz seviyesi oldu. Dünya genelindeki seviye 2017'ye göre ortalama 2-3 santimetre yükseldi. Bu oran her ne kadar küçük görünse de etkileri çok yüksek olabiliyor.

İklim değişikliği okyanusların kimyasını da değiştiriyor.

Bilim insanları okyanusların insan kaynaklı karbondioksitin yüzde 25'ini emdiğini bildiriyor. Bu da suların asitlik derecesini değiştirdiği gibi, deniz hayatını büyük derecede olumsuz etkileyebilir.

Ekstrem hava koşulları artık günümüzde olağan.

Son zamanlarda yaşanan doğa felaketleri ekstrem hava koşullarının gelecekte yaşanacak bir olay değil, günümüzün bir parçası haline geldiğini ortaya koydu.

Avrupa'da hissedilen aşırı sıcaklıklar, Hollanda ve Polonya'daki kuraklık yaşanan problemlerden sadece bir kısmı. Bunların yanında ABD, Kanada ve Avustralya'da meydana gelen devasa yangınlar da iklim değişikliğinin doğrudan sonucu olarak nitelendiriliyor.

İklim değişikliği göçe de neden oluyor.

Raporda ayrıca küresel ısınmanın sahip olabileceği sosyo-ekonomik etkilerden de bahsedildi. Tarım ve havyancılık büyük oranda etkilenirken, dünya genelinde iki milyon kişi iklim bağlantılı sebeplerden yer değiştirmek zorunda kaldı.

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
30.11.2018

Kyoto sözleşmesini yıllar sonra imzalamıştı Abd. Üretimde zararlı gazların etkisini azaltacak uygulamalardan bir çok devlet kaçınmaya devam ediyor. İçerikteki gibi uyarıcı araştırmaları dahi geleceğe değil ekonomiye yoruyorlar. Daha fazla kar hırsının aşırı tüketimin doğa karşısında bir bedeli olacak elbet. Mezosfer de aşınıyor, tropikal fırtınalarda artık sınırlarını aşmaya başladı. Bilincinde olan nesiliz ama çöp toplayıcı nesil, önce kirletip sonra temizlemekle küresel ısınmanın önüne geçilmiyor.

30.11.2018

insanlik tarihine en aptal cag olarak ismimiz yazilacak. ne olacagini goruyoruz, biliyoruz buna ragmen felaketi durdurmak icin hic bir sey yapmadan bos bos tartisiyoruz. ortacagdakiler en azindan ne olup bittigini anlamadan bos yapiyorlardi, bizim durum daha kotu.

30.11.2018

Daha bu iyi günlerimiz...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ