2018'de Beslenme Listenize Mutlaka Eklemeniz Gereken Sağlığınıza Sağlık Katacak Gıdalar

Yeni yıl yaklaşıyor! Yeni yıl, kötü ve olan alışkanlıklarınızı geride bırakıp daha sağlıklı ve düzenli bir hayata başlamak için mükemmel bir fırsat. Başlangıç olarak bir uzmana danışıp beslenme listenize bu süper gıdaları ekleyebilirsiniz.

1. Yeşil çay

Yeşil çayın sağlığa bir çok faydasının olduğunu zaten defalarca duymuşsunuzdur. Ayrıca içerdiği antioksidanla göbek yağlarının parçalanmasında da etkili olabildiğini biliyor muydunuz? Araştırmalar, düzenli yeşil çay içmeyi egzersizle birleştirmenin kilo verme gücünü en üst düzeye çıkarabileceğini öne sürüyor.

2. Kefir

Eğer süt içmeyi seviyorsanız size süttense kefir içmenin daha iyi olabileceğini söyleyebiliriz. Bunun nedeni sütün midede yaptığı tahrişi yapmaması. Ohio State University araştırmacıları, bu fermente edilmiş içecekle laktoz tüketiminin yüzde 70 oranında şişkinlik ve gazı azaltabileceğini keşfetti. Kefir hakkında daha da umut verici olan şey, bakterilerinin bağırsak bölgesini sömürgeleştirip bağırsaklara fayda sağlaması.

3. Kombu çayı

Kombu çayını daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Siyah veya yeşil çay ile hazırlanmış hafif köpüren mayalanmış bir içecektir ve SCOBY olarak bilinen, simbiyotik bir bakteri ve maya kültürüdür. Bu fermente çay, iyi bağırsak bakterilerinin dengelenmesine yardımcı olan sağlıklı probiyotiklerle doludur ve bağışıklık sisteminizi artırmaya yardımcı olur.

4. Klorofil suyu

Bitkileri yeşil yapan ve güneş ışığından enerji üretmesine yardımcı olan pigment olan klorofil ayrıca insan vücuduna da çokça fayda sağlıyor. A, C ve E vitaminiyle yüklü olan bu madde vücudun temizlenmesini sağlıyor.

5. Kemik suyu

Sağlık için zararlı bir gıda ürünü olarak görülebilir fakat yapılan araştırmalarda bolca kaynatılan kemikten elde edilen suyun içerisindeki maddeler sayesinde özellikle artrit ve eklem ağrılarına iyi geldiği görülmüş.

6. Ispanak

Bu yapraklı yeşil bitki sadece protein değil, A ve C vitaminleri, antioksidanlar ve kalp sağlığında etkili olan folatın da mükemmel bir kaynağıdır.

7. Brokoli

Brokoli, bazı kanser önleyici özelliklerle bağlantılı bir sebzedir. Ancak hepsi bu kadar değil; uzmanlara göre, brokoli, testesteronu artıran ve vücudun yağ depolamasını engelleyen sulforafan adı verilen bir bitkisel gıda içeriyor. Ayrıca C vitamini bakımından da zengin.

8. Acı kırmızı biber

Baharatlı biberlerin içerdiği kapsaisin, vücudunuzda biraz daha fazla ısı üretir ve kaloriyi yakmanıza yardımcı olur. Araştırmalar, baharatlı yiyecek tüketiminin metabolizmanızı yaklaşık yüzde 8 oranında artırabileceğini gösteriyor.

9. Orman meyveleri

Bu meyveler yediğiniz tatlılara göre çok daha düşük bir şeker oranına sahiptir ve içeriğinde bulundurdukları antioksidanla da enflamasyonla mücadele edebilir.

10. Yulaf

Çiğ yulaf, badem sütü, çilek ve tarçının basit birleşimi, iltihapla mücadele etmenin yanı sıra göbek yağını da azaltmanıza yardımcı olabilir.

11. Zencefil

Taze zencefil, enflamasyonla mücadeleye yardımcı olabilir. Zencefiliçerdiği antioksidan, anti-inflamatuar ve antibakteriyel bileşiklerle sağlığımıza bir çok yararlı etkide bulunabiliyor .

12. Bitter çikolata

Yıllardır, koyu renkli çikolatanın senin için iyi olduğunu duymuşsundur ve şimdi bunu desteklemek için bilimsel kanıtlar var. Louisiana State University'de yapılan bir araştırma, mide ferment çikolata içerisindeki anti-inflamatuar bileşikler vardır ve kalp sağlığında da etkilidir.

13. Deniz somonu

Somon, omega-3 yağ asitleri ile doludur. Omega-3, iltihaplanma ile mücadelede yardımcı olabilir ve yağlı balıklar çoklu doymamış yağların bu sınıfının en iyi kaynaklarından biridir.

14. Chia tohumu

Omega-3 almanın bir diğer yolu da chia tohumu tüketmektir. Kalori bakımından da düşük olan chia tohumunu salatalarda, tatlılarda kullanabilirsiniz.

15. Kinoa

Kinoa yalnızca pirince benzeyen bir tane değil, protein ve lif ile paketlenmiş süper bir gıdadır. Çölyak olan veya glutenden uzak durmayı seçenler için de iyi bir seçim.

16. Sarımsak

Bakteri ve viral enfeksiyonlarda rol oynayan enzimleri bloke eden bileşik allicin sayesinde kalp sağlığında etkilidir ve bu güçlü bitki anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

17. Lahana turşusu

Doğal bileşikler içeren lakto-fermente lahana, kanserle mücadelede ve karın bölgesinin incelmesinde etkili olabiliyor. Doğal olarak yapıldığında lahana turşusu, bağırsak yolunda sağlıklı florayı güçlendiren, bağışıklık sisteminizi güçlendiren ve genel sağlığınızı geliştiren, Lactobacillus bakterilerince (yoğurttan daha da zengin) zengindir.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Ölü ve Yaralılar Var!
Melih Gökçek, Ankapark’taki Transformers'ları İhtiyaç Sahibi Ailelerin Hakkı Olan Sosyal Yardımlarla Almış!
YORUMLAR
18.12.2017

lahana turşusunu tüm hayatım boyu yerim

17.12.2017

#11 japonlar zencefilin turşusunu yapıyor

17.12.2017

bir ara hamsi reçeli diyorlardı o espriymiş galiba

17.12.2017

Yeşil çay nasıl o kadar yeşil? Niye benim yeşil çayım nahoş bir şeffaf sarılıkta oluyor?

18.12.2017

Resim biraz photoshoplu sanki :) Bir de, yeşil çayınızın daha yeşil olmasını istiyorsanız yüksek klorofilli olan japon yeşil çayı içmenizi öneririm (gyokuro ve senchai favorim)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ