Birçok dünya lideri toplumdaki çatlakları iyileştirmenin yolunu teröre karşı birleşmekte görüyor. Ancak bu bir illüzyon. Terörizm sadece bir taktik ve bir taktikle savaşmak stratejinizi belirleyemez. Cihat grupları düşen devletleri ve savaşları güçlerini arttırmak amacıyla sömürüyor, kaostan besleniyor. Uluslararası sistemin asıl ihtiyacı olan devletlerin temelini attığı çatışma engelleyici bir strateji. Uluslararası sistemin devam edebilmesi için ortak bir düşmana karşı birleşmekten daha çoğuna ihtiyacı var.
Değerlerle oluşturulmuş politikalar ve uzun zamanlı stratejiler yerini taktiksel pazarlıklara bırakıyor. Suriye'deki şiddetin azalması için Rusya ve Türkiye arasında bir uzlaşmaya varıldı. Ancak Moskova ve Ankara, Suriye'deki krizin içine daha fazla çekilmemek için daha kapsayıcı bir yönetim planı oluşturmak zorunda. Halkının çoğunluğunun fikrini yok sayan otoriter rejimler artmaya devam ederse istikrarlı bir Orta Doğu görmek imkansız.
Kabul etsek de etmesek de küreselleşme bir gerçek. Birbirimize bağlıyız. Ülkeler kendilerini dışlamayı tercih edebilirler ancak uluslararası ilişkilerin müşterek yönetimi sağlanmadığı sürece barış ve refaha ulaşılamaz.
Foreign Policy'den derlediğimiz bu 10 çatışma yeni dünyanın küçük birer ön izlenimi.
2017 2016'yı özleticek Avrupa''da islamofobi hiç olmadığı kadar yüksekte ve bundan en çok etkilenen balkanlar oldu.Bosna'daki sırp cumhuriyeti tekrar bağımsızlık için referandum istiyo, bulgaristan'da Ataka denen ırkçı piçlerde baya yükseldi,arnavutlukta uçk üzerinden diğer balkan ülkelerine gözdağı veriyo büyük ihtimalle bu yıl 3.balkan savaşlarını görücez bu hükümetin de eli kolu rahat durmaz başkanlık seçimleri için hemen başlar propagandaya "eyy zalim sırp'lar,ahh benim müslüman bosnalı kardeşim" der durur tuna kalkanı diye bi harekat başlatır.
Geçen gün ortadoğu ve Avrupa'nın geleceği uzerine bir tweet serisi vardı Onedio'da paylaşılan. Ben ona inanıyorum. Dünyanın doğu ve batı yarım kürelerk sanki medniyeti ve şiddeti nöbetleşe olarak devralıyor. Ortadoğu ve kafkasların bilim ve medeniyetin ışığında huzur içinde yaşadığı orta çağda Avrupa krizlerle, mezhep savaşları, iç karışıklıklar ve bağnazlıkla boğuşuyordu. Sonra Ortadoğu'daki barış ortamı yerini yavaş yavaş isyanlara bırakırken Avrupa'da rönesans, Fransız ihtilali gibi oluşumlar ile büyük değişiklikler oldu ve giderek bir düzen ortamı oluştu. Bu arada ortadoğu ise karışmaya devam etti ve günümüz... Ben ortadoğuda ki iç karışıklığın en kötü halini (Ve Avrupa-Abd ikilisinin yükselebileceği son noktasını) izlediğimizi yada izlemek üzere olduğumuzu ve neticede de yeni bi anlayışın doğuşu ile düzene doğru giden bi oluşum ortaya çıkacağına inanıyorum.
Sanırım dünyanın sonu geliyor :(