Karşınıza 2017'nin en iyileriyle geldiğimiz bu günlerde, sağlık yeniliklerine değinmeden geçemezdik. Tedavi, önleyici tedavi ve tetkik konusunda tıp dünyasının yüzünü güldüren en başarılı buluşları sizler için hazırladık.
Karşınıza 2017'nin en iyileriyle geldiğimiz bu günlerde, sağlık yeniliklerine değinmeden geçemezdik. Tedavi, önleyici tedavi ve tetkik konusunda tıp dünyasının yüzünü güldüren en başarılı buluşları sizler için hazırladık.
Airxpanders şirketinden özellikle kadınlar için yapılmış bir yenilik. Göğüs büyütme operasyonundan sonra etraftaki dokuyu büyütmek için kullanılan ağrılı süreci tamamen ortadan kaldırıyor. Aeroform sayesinde kadınlar göğüs içindeki silikonu yavaş yavaş büyütebilecekler.
Bir DNA editleme aracı olan CRISPR, geçtiğimiz yaz hastalıklar konusunda büyük bir çığır atladı. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesinden araştırmacılar ABD'de insan embriyosu üzerinde değişiklik yapmayı deneyen ilk bilim insanları oldu. Yani araştırmalar ilerlediği sürece ileride genetik hastalıklar bebek daha gelişmeye başlamadan önlenebilecek.
Özellikle çalışan anneler için kabusa dönen süt pompalama işi, sütyen içine sığabilen, kablosuz, borusuz Willow ile artık çok daha kolay hale geliyor. Dışarıda bir tüpe süt depolamaktansa kendi içine sığan minik bir torbaya süt dolduran Willow, o kadar sessiz çalışıyor ki hemen her yerde kullanılabiliyor.
Batten hastalığı, nörolojik fonksiyonları etkileyebilecek seviyede beyin hasarı veren enzimlere sebep olan bir grup hastalığın adı. Beynin içine verilen enzimlerle kontrol altına alınmaya çalışılan hastalık, Brineura sayesinde artık beyin içine sokulan bir tüp ile tedavi edilebilecek. Gelecekte Brineura başka benzer hastalıklar için de kullanılabilir.
Geçirilen felç durumundan sonra doktorların öncelikli hedefi hastanın uzuvlarını yeniden çalışır hale getirmektir. Rapael akıllı eldiven, bu işlemi bir oyun haline getiriyor. Android uygulama ile eşleşen eldiven, portakal sıkmak, kapı açmak gibi günlük hayat işlevlerinin simülasyonunu yaratıyor.
Kaşığın üzerindeki hareket algılayıcıları, kaşık ya da çatal olabilen cihaza dönmesini söylüyor, yani kişi yiyeceği ağzına yaklaştırdığında kaşık bunu anlıyor ve ağıza doğru hareket ettiriyor. Kaşığı çevirmeye hiç gerek kalmadan kişi kolaylıkla kendi beslenmesini yapabiliyor.
Patoloji tıbbın en analog dallarından biridir. Patologlar bir mikroskobun altında dokuyu keser, inceler ve araştırır. Dokudan alınan örnekler konusunda ikinci bir görüş almak ise haftalar sürebilir. Philips IntelliSite Pathology'nin yüksek çözünürlüklü tarayıcısı, tüm örnekleri mikroskop altındaki detayları kaybetmeden dijital ortama aktarabiliyor. Böylece doktoların önlerindeki vakayla ilgili ek bir görüş alabilmeleri sadece saniyeler sürecek.
Vagus siniri, kafada bulunan ve çeşitli parçalardan oluşan önemli bir grup sinirdir. Beyin kökünden başlar ve karına kadar gider. Bu sinirin uyarılması, sinirlerin işlevselliği konusunda birkaç farklı yönden yardımcıdır. Örneğin küme tipi baş ağrısının giderilmesinde GammaCore, elektriksel titreşimleri ile hastayı oldukşa şiddetli baş ağrılarından kurtarabilir.
Epileptik nöbetleri kontrol altında tutmak, ne zaman, ne kadar sıklıkla yaşandıklarını anlamak bilgi sahibi olmayı gerektirir. SPEAC, EEG olmayan bir nöbet takip cihazı olarak kişinin üst kol içine takılır. Cihaz kas içinde meydana gelen aktivasyonları algılar ve hangilerinin bir nöbet habercisi olduğunu kaydeder. Doktor ise sonrada bu veriler dahilinde tedaviyi daha uygun ve etkili hale getirebilir.
MR çektirmenin ne kadar zor olduğunu bilenler vardır. İşte bu testin bebekler için daha kolay hale getirilmesi, Embrace gibi yenidoğan ünitesinde bile rahatlıkla bulundurulabilecek bir MRI cihazından geçiyor. Cihaz çalışırken doktorlar ya da hemşireler sakıncasız bir biçimde yanında bulunabiliyor, metal aletler kullanabiliyor, acil durumda bebeğe 22 saniye içinde ulaşılabiliyor.
Güneş koruyucusu kullanmak gerçekten hayati önem taşımaktadır fakat birçok insan bunun farkında bile değil. My UV Patch cildinize 5 gün boyunca yapışık kalabilen bir bant ve size güneşin ne zaman en yoğun olduğunu renk değiştirerek söylüyor. Böylece güneş kremi sürmeyi ya da sürdüğünüz kremi yinelemeyi de hatırlıyorsunuz.
ABD Gıda ve İlaç Kurumu onaylı Kymriah, insan geni kullanılarak yaratılmış ilk kanser terapisidir. Bu tedavi hastanın T hücrelerini modifiye eder, yakınında kötü hücreler bulunduranlara bir algılayıcı koyarak, T hücrelerinin onlara saldırmasını sağlar.
Deneme sürecinde kullanan hastaların %83'ünde gerileme gözlendi çünkü Kymriah günümüze dek bulunan en modifiye edilmiş kanser tedavisi. Önceki tedavilerin aksine Kymriah hem hastaya hem de hastalığa göre kendini uyumlu hale getirebiliyor. Genç hastalarda görülen bir lösemi türü için bulunmuş Kymriah gelecekte başka kanserlerin tedavisinde de kullanılabilir.
Popular Science okumuş birileri :))
paradan haber ver yoksa zaten ölüm yok