2016'nın En İyi 10 TED Konuşması

Dünyadan birçok insanın farklı konulardaki bilgilerini paylaştığı TED bu yılda çok çok önemli konulara değindi. Tüm platformların enlerini yayınladığı 2016'nın son günlerinde TED de bu yılın en iyi 10 konuşmasını belirlediği bir liste yayınladı.

Camille A. Brown: 25 adımda toplumsal dansın görsel tarihi

Neden dans ediyoruz? Afrikalı-Amerikalı toplumsal dansları, köleleştirilmiş Afrikalıların kültürel geleneklerini canlı tutmalarının ve içsel bir özgürlük hissi oluşturmalarının bir biçimi olarak başlamıştır. Bu danslar, kimlik ve bağımsızlığın bir ifadesi olarak kalmaya devam etmektedir. Canlı performanslarla dolu bu gösterimde, koreograf, eğitimci ve TED Burslusu Camille A. Brown, topluluklar kendilerini rahat bırakıp, birlikte dans ederek kendilerini ifade ettikleri zaman ne olduğunu inceliyor.

Jennifer Kahn: Gen düzenleme ile bütün türleri değişebilirsiniz

Alexander Betts: Mülteci sistemimiz çöküyor. İşte nasıl düzeltebileceğimizin cevabı.

'Bu yıl bir milyon mülteci Avrupa'ya geldi.' diyor Alexander Betts ve ekliyor: ' Cevabımız kelimenin tam anlamıyla içler acısıydı.' Betts zorunlu göç, aileler için kamplar, kentsel yoksulluk ve selamete ulaşmak için çıkılan tehlikeli, yasal olmayan yolculuklar arasındaki imkansız seçimler üzerine çalışıyor. Bu vâkıf konuşmasında, mültecilere dayattığımız yolu değiştirmek ve böylece mültecilerin yeni evlerine hemen katkı yapabilmesi için dört seçenek sunuyor. Betts: 'Mültecilerin bir maliyet olduğu kaçınılmaz bir şey değil.' diyor. 'Onlar; yetenekleri, becerileri, arzuları ve eğer izin verirsek, katkı sağlama kabiliyetleri olan insanlardır.'

Tim Urban: Usta bir erteleyicinin kafasının içindekiler

Tim Urban erteleme hastalığının mantıklı olmadığını biliyor ama işleri halletmek için son dakikaya kadar bekleme huyundan bir türlü kurtulamadı. Bu eğlenceli ve aydınlatıcı konuşmada, Urban bizi üst üste YouTube videoları izlemekten, Vikipedi'nin tavşan deliklerine ve pencereden dışarı bakma nöbetlerine uzanan bir yolculuğa çıkarıyor ve zamanımız dolmadan önce neyi ertelediğimiz konusunda daha fazla düşünmek için bizi cesaretlendiriyor.

Sam Harris: Kontrolü kaybetmeden Yapay Zekâ üretebilir miyiz?

Süper zeki Yapay Zekâ'dan korkuyor musunuz? Sinirbilimci ve filozof Sam Harris, Korkmalısın! —ve sadece teorik olarak değil— diyor. İnsanüstü makineler üreteceğiz ancak karıncalara davrandığımız gibi bizlere de aynı şekilde davranabilecek bir şeyi üretmeyle ilgili sorunlarla henüz boğuşmadık diyor Harris.

Allan Adams: Yer çekimsel dalgaların keşfi ne anlama geliyor

Bir milyar yıldan daha önce, çok uzak bir galakside iki kara delik, spiral hâlinde kenetlendiler, engellenemez bir şekilde birbirlerine doğru düştüler ve çarpıştılar.'Bütün o enerji uzay-zaman dokusuna pompalandı.' diyor teorik fizikçi Allan Adams, 'Evren'in yer çekimsel dalgalar hâlinde patlamasına sebep olarak.'. Yaklaşık 25 yıl önce bir grup bilim insanı, tahmin edilen, ancak gözlenemeyen bu tür dalgaları araştırmak için LIGO adı verilen devasa bir lazer dedektör tasarladılar. Bu aklın sınırlarını zorlayan konuşmada Adams, Eylül 2015'te LIGO'nun fizik tarihinin en heyecan verici keşiflerinden birisine öncülük eden inanılmaz küçük bir anomaliyi algılamasının detaylarını anlatıyor.

Dalia Mogahed: Bana baktığınız zaman ne düşünüyorsunuz?

Müslüman bir bilgin olan Dalia Mogahed'e baktığınızda ne görüyorsunuz? İnançlı bir kadın? Bir bilgin, anne, abla ? Ya da baskı altında kalmış, beyni yıkanmış, olası bir terörist mi? Bu kişisel, güçlü konuşmasında Mogahed'in bizden istediği; kutuplaştıran bu zaman diliminde, medyadanın onun inancı ile ilgili olan olumsuz algılarıyla savaşmayı ve önyargı yerine empati kurmayı seçmemiz.

Adam Foss: Bir savcının daha iyi bir adalet sistemi vizyonu

Bir çocuk suç işlediğinde, ABD adalet sisteminin bir tercihi vardır: kanunu sonuna kadar uygulamak veya geri adım atıp her seferinde genç bir insana adli sicil oluşturmanın doğru olup olmadığını sormak. Bu etkili konuşmada, Boston Suffolk Bölgesi Avukatlık Bürosunda savcı olan Adam Foss, öfkeyi fırsat ile değiştiren, insanların hayatlarını mahvetmek yerine onu iyi yönde değiştiren yeni adalet sistemi savını ortaya koyuyor.

Kenneth Lacovara: Dinozorların avlanması evrende bize yer gösteriyor

Jamila Raqip: Şiddete dayanmayan etkili bir direnişin sırrı

İnsanlara şiddetin ahlaki açıdan yanlış olduğu söyleyerek savaşı bitiremeyeceğiz, diyor Jamila Raqip, Albert Einstein Enstitüsü Yönetici Müdürü. Bunun yerine uyuşmazlıkları çözmek için aynı oranda güçlü ve etkili, alternatif yöntemleri bulmalıyız. Raqip, zorba hükümetler altında yaşamını sürdüren insanlar için şiddete dayanmayan eylemleri desteklemektedir ve bunun içinde sokak protestoları dışında daha çok yöntem var. Cesaret veren, dünya çapında değişime yol açmış ve silahsız çatışmalar ile gelecek için umut veren bir mesaj içeren yaratıcı örnekleri bizimle paylaşıyor. 'İnsanlık için en büyük umut şiddeti kınamakta değil, şiddeti ortadan kaldırmakta yatmaktadır,' diyor Raqip.

Popüler İçerikler

Bir Oyunlar Peşinde: Evlilik Haberiyle Herkesi Afallatan Mükremin Gezgin Yine Hamilelik Senaryosu Yazıyor
Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
YORUMLAR

Emin Çapa nerede?Olur mu böyle iş!

23.12.2016

Emin Çapa konuşmasını TEDxIstanbul 2015'te yapmıştı. Bu içerik ise 2016 yılına ait. Olur yani böyle iş, çok şey yapmamak lazım.

18.12.2016

Dalia Mogahed 16 dakika boyunca yalan söylüyor, iddialarını kanıtlayacak hiçbir bilgi sunmuyor, bomboş bir propaganda yapmış. 16 dakika konuşmak yerine gerçek islam bu değil deyip gitseymiş keşke. Zira içerikte hiçbir şey yok en ufak bir öz eleştiri yok, en ufak bir gerçeklik payı yok. Liberallerin saçma desteğinden dolayı best 10'da olduğu aşikar listede olması tamamen siyasi. Böyle şarlatanların TED'de konuşma yapması bile üzüntü verici ayrıca.

01.04.2017

Ben bir Ateist'im. Şarlatan ifadesi çok ağır bir eleştiri olmuş.. Bazı insanlar inanca ihtiyaç duyar.. Dalia nın inandığı İslam kendi kitabıyla çelişiyor zaten ona dicek laf yok. Ama üslubun yalnış!

en güzellerinde altyazı yok sikem ne kokuyorsun o zaman sanki ülkemde herkes c1-c2

TÜM YORUMLARI OKU (8)