2016'da Sert Rüzgarlar Esti: Yılın En İyi 15 Metal Albümü

2016 yılı birçok anlamda canımızı sıkan bir yıl oldu, ancak bir diğer taraftan da hayat devam etti. Devam eden hayat içinde metal müzik adına da pek hareketli bir yıl oldu 2016. Müziğin efsaneleri yeni albümler çıkardı ve hayranlarını memnun etti. İşte yılın öne çıkan metal albümleri.

Siz de 2016'daki favori metal albümünüzü yorum olarak yazabilirsiniz.

15. Black Sabbath, "The End" EP

Bir uzun çalar olmasa da, içinde sadece önceden yayımlanmamış parçalar olsa da Black Sabbath ismi bile bu listeye girmek için yeterli. 2013'te tekrar bir araya gelip dünyadaki en önemli müzik olaylarından birine imza atan grup, veda turları ile fanlarına son kez sahneden sesleniyor. EP'nin açılış şarkısı 'Season Of The Dead'in dokusunda bulunan tatlar en 'doomy' Black Sabbath yıllarına atfediyor. Blues esintili solosu 'Cry All Night' ise albümün en yakalayan parçalarından. 'Take Me Home'daki flamenko dokunuşları da bu şarkının diğer parçalardan farklı bir yere konulması için yeterli sebep.

Black Sabbath - Take Me Home

14. Crowbar, "The Serpent Only Lies"

Crowbar, 11. stüdyo albümü ile 26 yıllık grup tarihlerini özetliyor. Crowbar, zaten düşük olan temposunu bu albümle daha fazla da düşürerek grubun serüvenini daha da karanlık bir noktaya taşıyor. Metal fenomeni Kirk Windstein'ın gitar işçiliği yine her Crowbar albümünde olduğu gibi ilk dikkat çeken unsur.

Crowbar - The Serpent Only Lies

13. Darkthrone, "Arctic Thunder"

Black Metal'in her metal seven tarafından severek dinlenilmesi gibi bir durum mümkün değil. Ama Darkthrone öyle bir olgunluğa geldi ki, onların Black Metal çerçevesinde yaptıkları müziğin alt metninde her tarzın etkilerini hissetmek mümkün. Bu yüzden bu albüm her metal müziğe gönül vermiş müziksever tarafından özenle dinlenmeli.

Darkthrone - Tundra Leech

12. Frontierer, "Orange Mathematics"

Dev grupların yanına biraz da güncel ve sosyal medyanın gücü ile yükselen grupları koymakta fayda var. Frontierer da böyle bir grup. Modern sound'u en üst noktaya taşıyan grubun yaklaşımını anlamak için Messuggah ve Dillinger Escape Plan çizgisine yakın olduklarını söylemek yeterli olacaktır. Cesur elektronik öge kullanımı ve muazzam gitar partisyonları için bu albümü dinleyip, şans vermek gerekiyor.

Frontierer - Bleak

11. Cult of Luna & Julie Christmas, "Mariner"

İsveçli post metal grubu Cult of Luna, vizyonu gereği zaten neler yapabileceğini önceden göstermişti. Arayışları sona ermeyen grup, Amerikalı vokalist Julie Christmas ile işbirliğine giriştikten sonra bir albüm hazırlığında olduğu bilgisini vermişti. Bu albümün piyasaya çıkması metal dünyasında çok büyük bir coşkuyla karşılandı. Mariner'ın derinliği, metal anlayışınıza yeni özellikler katacak.

Cult Of Luna & Julie Christmas - A Greater Call

10. Gojira, "Magma"

Gojira tartışmasız artık tarzının şampiyonlar liginde. Müzikal yaklaşımları, her albümle işleri daha bir üst noktaya taşımaları ve enstrümanları üzerindeki sınırsız yetenekleri; onları farklı bir grup olarak diğerlerinden ayırıyor. Bu albümde biraz tarz değişimi sezilse de, yaptıkları iş inanılmaz derecede orijinal. Albümü dinledikten sonra Pantera ve Pink Floyd esintileri hissediyorsanız bu albüm içinize işlemiş demektir.

Gojira - Silvera

9. Deftones, "Gore"

Baştan sona vokalist Chino ve basçı Sergio'nun imzası bulunan albümde daha karanlık ve daha avangard bir Deftones sound'u ile karşı karşıyayız. Kullanılan gitarlar itibariyle groove tadını albümün her anında hissetmek mümkün. Bu albüm hem bu yılın, hem de grup tarihinin en iyileri arasında anılmayı hak ediyor.

Deftones - Gore

8. Megadeth, "Dystopia"

Bu albümü tarafsız bir kulakla dinlemek istiyorsunuz ama olmuyor; çünkü Dave Mustaine gerçeği ile karşı karşıyasınız. Ne kadar tarafsız olursanız o kadar keyif alabileceğiniz bir albüm. Bunu hem büyük Megadeth fanları ve hem de Megadeth'e mesafeli yaklaşanlar açısından söylüyoruz. Albüm 2016'ya ait olsa bile 80'lerden kopup gelen Megadeth imza hareketlerine rastlayabiliyoruz. Bir anlamda bu albümü güzel yapan şey de bu.

Megadeth - Dystopia

7. Opeth, "Sorceress"

Opeth'in son döneminde kendine yakıştırdığı 70'ler ruhunu işleme görevi bu albümde de devam ediyor. Bu yaklaşım Opeth ustalığı ile birleşince eşsiz bir sound ortaya çıkıyor. Bu albümde de oryantal ve 70'lerin buğulu sound'u en çok dikkat çeken unsur.

Opeth - Sorceress

6. Neurosis, "Fires Within Fires"

Bu albümde de genel Neurosis yaklaşımı olan metal yapmaktan daha çok sanat yapma anlayışı mevcut. Bu anlamda bir önceki albümün devamı niteliğinde olan 'Fires Within Fires'ta özellikle atmosfer ve tansiyon inanılmaz bir şekilde ayarlanmış. Albümün kulaklıkla ve aralıksız dinlenmesi tavsiye edilir.

Neurosis - Bending Light

5. Korn, "The Serenity of Suffering"

2016'da dönüş yapmış bir diğer dev grup da Korn oldu. Bu albümde Nu Metal'in mimarları kendi yarattığı tarzı tekrar biçimlendirmeye çalışıyor. Bu denli büyük gruplar için en büyük tehlike de aslında tam da Korn'un bu albümde düştüğü durum. Çünkü hem dünyada en iyi yaptığı şeyi yapmak ve bir diğer taraftan da günümüz dinleyicisine güncel müzikal ihtiyaçları karşılayan bir albüm vermek zorundalardı. Korn da bu albümle gerekeni yaptı. İmza niteliğindeki sound dokunuşları, vokallerdeki tüm Korn fanlarını memnun edecek yaklaşım... Hepsi bu albümde.

Korn - Rotting In Vain

4. Katatonia, "Fall of Hearts"

Katatonia, bu albümle neredeyse 15 senedir devam eden müziğini daha da progresifleştirme sürecinde zirveye geldi diyebiliriz. Albümün karanlık yapısı klasik Katatonia seviyesinde. Prodüksiyon olabildiğine karanlık atmosferi dinleyiciye geçiren kalitede. Yani özetle her şey Katatonia cephesinde doğru ve iyi gidiyor diyebiliriz. Bu albümü de istikrarlı ve başarılı tarihlerinin bir parçası olarak kayıtlara geçirdiler.

Katatonia - Old Heart Falls

3. The Dillinger Escape Plan, "Dissociation"

The Dilinger's Escape Plan neredeyse 20 yıldır kendini tekrarlayan Metalcore ve türevleri içinde anılıp sürekli farklı işler çıkarabilen tek isim olarak gösterilebilir. Kendilerini besleyen tüm türlerin özelliklerini yansıttıkları bu albümde elektronikten caz tınılarına kadar çok geniş bir yelpazede dokunuşlar duymak mümkün.

The Dillinger Escape Plan - Symptom Of Terminal Illness

2. Meshuggah, "The Violent Sleep of Reason"

Enstrüman ve sound anlamında kusursuzluk artık Messuggah albümlerinden beklediğimiz ilk özellik olmaya başladı. Bunu her işinizde sağlamak çok zor ancak bu standartları Messuggah koymuş durumda. Bu sebeple onlar yeni albüm yaptıklarında onlardan beklentimiz bu. Messuggah, bu albümde söz konusu beklentileri yerine getirmek için çok cesur bir yöntem kullandı ve bu albüm tüm grup canlı olarak çalarken kaydedildi. Mükemmelliğin müzikal yansımasına kulak verin.

Meshuggah - Born In Dissonance

1. Metallica, "Hardwired... to Self Destruct"

Çok fazla söze gerek yok. Onlar geri döndü ve beklentileri boşa çıkarmadılar. Yılın metal olayı tabii ki Metallica.

Metallica - Moth Into Flame

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
10.01.2017

Dave Mustaine diye yazılır perfect bastard diye okunur aga.Metallica da iyice köklere dönmeye başladı bu albümle,güzel.Darkthrone'a gelince,Fenriz abi beni sev T.T

19.01.2017

metallica gerçek trash müzik yapamıyor. DAVE MUSTAİNE ayrıldıktan sonra metallica bayağı battı. DYSTOPİA dan sonra megadeth yükseldi bunu böyle bil !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10.01.2017

İllustrasyonlarda çok çok başarılı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ