2015 Yılından Beri Uyuyan Ethereum Balinası Harekete Geçti! Ayılarla Savaşan Ethereum Risk Altında mı?

İlk Ethereum yatırımcılarından olduğu düşünülen bir cüzdan 20 Şubat tarihinde yeniden aktif hale geldi. Yaklaşık 7 yıldır uyuyan cüzdanda 5 milyon dolardan fazla Ethereum bulunması, ayı tehdidini ve havuz güvenlik problemlerini yeniden gündeme getirdi.

Detaylar içeriğimizde!

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.

Uyuyan balinanın hesabında yaklaşık 5.1 milyon dolar değerinde ETH var.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

En büyük ikinci kripto para birimi Ethereum, geçtiğimiz hafta sonu 2.500 dolara kadar çekildikten sonra %4.7'lik bir yükselişle yeniden 2.700 dolarlı seviyeleri gördü. Balina hareketlerini yakından takip eden Whale Alerts platformu 20 Şubat Pazartesi günü uzun zamandır sessiz olan bir Ethereum cüzdanının yeniden aktifleştirildiğini belirtti. Resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 2015 yılından bu yana ilk işlemlerini yapan balinanın 1.947 ETH sahibi olduğunu söyledi.

Tozlu bir cüzdanın kayıp şifresi yakın zamanda ortaya çıkmış olabilir mi?

Cüzdan sahibi 2015 yılında 1.947 adet ETH almıştı ve o zaman varlıklarının değeri 2.336 dolardı. 6.5 yılda yaklaşık %220.799 kar eden bu cüzdanın, 2014 yılında kurulan ETH'nin ilk yatırımcılarından olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu varlıkların eski bir cüzdanda mı bulunduğu, yoksa birinin gerçek varlıkları mı olduğu bilinmiyor. Paylaşım altındaki yorumlara göre hesabın yasa dışı işlemlerde kullanılma ihtimali var veya kayıp bir cüzdanın şifresi tekrar ortaya çıkmış olabilir.

Ethereum kısa sürede hızlı yükselişlerle popülerlik kazandı ve marketin en güçlü para birimlerinden oldu.

Cüzdanın yaklaşık 7 yılda elde ettiği yüksek kar Ethereum'un yakın geçmişini gözler önüne seri. Proje ilk olarak, interneti merkeziyetsizleştirmek için Vitalik Buterin liderliğinde 2014 yılında başlatılmıştı ve 2015 Ağustos ayında 1 ETH sadece 0.50 dolar değerindeydi. 2016 Kasım ayında 10 dolara ulaştıktan sonra dikkat çeken ETH, 2017 ICO satışının ardından kitlesel popülerlik kazandı. 2018 boğa rallisiyle birlikte 1.390 dolara kadar çıktı ve piyasanın en güçlü ikinci kripto para birimi olarak geçmeye başladı.

Balinanın yapacağı hamleler piyasa yönünü etkileyebilir.

Ethereum'un son derece hızlı bir büyümeye tanık olması, her geçen yıl daha fazla değerlenmesine neden oldu ve proje ekosisteme güven vermeye başladı. Güncel fiyatı yaklaşık %45'lik bir çekilme sonrasında 2.700 dolar civarına gerilemiş olsa da, Kasım 2021'de fiyat 5.000 dolar seviyesini zorluyordu. Bu nedenle yakın zamanda harekete geçen balinanın ne yapacağı ve piyasayı nasıl etkileyeceği merakla takip ediliyor.

ETH 2.0 güncellemesinin tamamlanmasıyla birlikte fiyatların artması bekleniyor.

Ethereum hakkında gündemde olan konulardan bir diğeri de ETH 2.0 güncellemesinin ne zaman geleceği. Geliştiricilerin bir süredir üzerinden çalıştığı bu yeni güncelleme, Proof-of-Work (Emek İspatı) mekanizmasını değiştirmeye odaklanıyor. Yeni versiyonun ne zaman piyasaya sürüleceği belli olmasa da, Proof-of-Stake (Hisse İspatı) mekanizmasına geçişle birlikte ölçeklenebilirlik ve hız gibi temel sorunlar büyük ölçüde giderilecek. Beklentiye göre güncelleme ETH fiyatını da artıracak.

Yeni versiyondaki çalışma sisteminde stake havuzları çok daha önemli olacak.

Ethereum pek çok zincirin aksine çoklu bir güvenlik sistemini kullanıyor, bu da ağın yavaş ancak son derece güvenli çalışmasını sağlıyor. İşlemler yavaş ve çıkan ödemeler yüksek olsa da, en güvenilir zincirlerden biri olarak geçiyor. Güncellemeyle birlikte stake havuzlarının bu sorunları ortadan kaldırması ve daha verimli bir ağ standardı sağlaması bekleniyor. İşlemlerin havuzlar tarafından tamamlanmasına ve tamamlayıcıların ödüllendirilmesine dayanan bu sistem havuz önemini vurguluyor.

Kraken ve Coinbase borsaları stake havuzlarını domine etme riski taşıyor.

Güncellemenin madenciler yerine stake havuzlarına odaklanması olumlu bir gelişme ancak kimi tehlikeleri de yok değil. Blockchain yazılım uzmanı Joseph Cook, konuyla ilgili yaptığı bir paylaşımda doğrulayıcı çeşitliliğinin önemini vurguladı. Github üzerinden yaptığı yorumda özellikle Kraken ve Coinbase borsalarının 300 bin havuzdan 80 binine sahip olduğunu, bunun diğer havuzlar için bir problem yaratabileceğini söyledi. Önerisi ise doğrulayıcı sayısının artırılması ve havuzların farklı kanallara aktarılması yönündeydi. Ardından Kraken borsa yetkilileri kötü niyetli davranışları ortadan kaldırmak için çalıştıklarını bildirdi.

Ethereum'un merkeziyetsiz kalması için havuz riskinin ortadan kalkması gerekiyor.

2.0 güncellemesi henüz gelmemiş olsa da uzun süredir masada ve özellikle stake havuzları nedeniyle ilgi görüyor. Eğer herhangi bir kişi ya da grup bu havuzlarda üçte birden fazla dominasyon elde ederse, sistemde ciddi sıkıntılar çıkabilir ve çoğunluk sahibi kişiler istediği işlemi yapabilir. Coinbase ve Kraken borsalarının güçlerini birleştirmesi tam olarak bu riski taşıyor, fakat yazılımcılar yakın gelecekte böyle bir sorunun oluşacağını düşünmüyor. Ancak çoğu kişi merkeziyetsiz bir zincirin daha güvenli bir onaylama mekanizmasına sahip olması gerektiği konusunda birleşiyor.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı