Geride Bıraktığımız 2015 Yılında Gerçekleşmiş 23 Pek Mühim Keşif

1. Botsvana'da son yüz yılın en büyük elması bulundu.

Dünyanın en büyük ikinci elması olan 1111 karatlık bu elmasın yanında, Kim Kardashian'ın 15 karatlık yüzüğü oyuncak gibi kalıyor.

2. Bilim insanları sonunda obeziteye sebep olan kilit genin insanları nasıl şişmanlattığını çözdü.

Bu keşif, soruna beslenme ve diyetin ötesinde farklı bir çözüm getirebilir.

3. Fransız bir bilim insanı, bugün gördüğümüz Mona Lisa portresinin altında başka bir portre olduğunu ve gerçek Lisa'nın da bu portredeki kadın olduğunu öne sürdü.

4. Güneş kremleri sizi zararlı UV ışınlarından koruyor olabilir; ancak yüzücülerin bu kremleri kullanması zaten tehlike altında olan mercan resiflerine zarar veriyor.

5. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, hot dog, sosis ve domuz pastırması gibi işlenmiş etler bağırsak kanserine sebep olabiliyor. Kansere yol açtığı düşünülen başka bir gıda ise kırmızı et.

6. İsviçre peynirinin neden delikli olduğu bilinmiyordu. Yaklaşık yüz yıl boyunca süren araştırmalardan sonra, deliklerin oluşmasına neden olan şeyin saman olduğu anlaşıldı.

7. Araştırmacılar, bilinen ilk sıcak kanlı balığı buldukları açıkladılar. Opah veya aybalığı adı verilen bu balık, okyanusun derinliklerindeki soğuk ortamlarda yaşıyor.

Bilim insanları, aybalığının göğüs yüzgeçlerini sürekli çırparak vücut ısısını ayarladığını söylüyor.

8. Stonehenge, yüzyıllardır gizemini koruyor; ancak arkeologlar artık onun "ikinci el" bir anıt olduğunu düşünüyorlar. Anıtın orijinal olarak Galler'de dikilmiş olduğu sanılıyor.

9. Adli antropolojiden yararlanan İngiliz bilim insanları, Hz. İsa'nın yüzünün nasıl göründüğünü ortaya çıkardı. Bu yeni tasvire göre İsa, görmeye alışık olduğumuz gibi beyaz tenli değil.

10. Mısır'daki Keops Piramidi'nde yapılan kızılötesi termografi incelemesi, kuzey duvarında değişik sıcaklıklar gözlemlendiğini ortaya koydu. Bu da, duvarın diğer tarafında gizli bir oda olabileceği anlamına geliyor.

11. Türünün ilk örneği olan bu vakada, bir adam kendi hücrelerindeki kanser yüzünden değil, bir parazitin hücrelerindeki kanser yüzünden hayatını kaybetti.

12. NASA'nın New Horizons adlı uzay aracı tarafından çekilen görüntüler, nefes kesici buz kaplı dağları, donmuş nitrojen akıntıları ve pusuyla cüce gezegen Plüton'u gözler önüne seriyor.

13. Güney Afrika'daki bir mağarada bulunan kemikler, insanoğlunun aile ağacının yeni bir üyesi olduğunu ortaya çıkardı.

14. Yeni bir çalışma, okyanuslarda kırılmadan 180 metre yüksekliğe ulaşabilen ve bin milden fazla yol alabilen iç dalgaların oluşum sürecini ortaya koyuyor.

15. Arkeologlar, sonradan Amerika olacak İngiliz kolonisinin en eski liderlerinden dört tanesinin kalıntılarını ortaya çıkardı. Kalıntılar, yaklaşık 400 yıldır Jamestown'daki ilk Protestan kilisesinde gömülüydü.

16. Kırmızı deniz otuyla tanışın. Bilim insanları tadı pastırmaya benzeyen bu sebzenin karalahanadan bile daha faydalı olduğunu söylüyor!

17. Yeni yapılan bir çalışmaya göre, evdeki kimi olağan sesler bazı kedilerin nöbet geçirmesine sebep olabiliyor.

Örneğin; metal kaşıkla seramik bir kaba vurulduğunda çıkan ses, kağıt veya plastik torba hışırtısı veya anahtar ve madeni para sesi.

18. Bilim insanları, Yellowstone Milli Parkı'ndaki süper yanardağın altında bulunan kısmen sıcak, erimiş kaya rezervini keşfetti.

19. 100.000 çocuğun gözlemlenmesiyle yapılan bir çalışma, kızamık, kızamıkçık ve kabakulağı önleyen aşıların otizme yol açtığı iddiasının asılsız olduğunu ortaya koydu.

20. Sadık dostumuz köpeklerle olan ilişkimiz sandığımızdan daha derin olabilir.

Araştırmalara göre, insanlar, köpekler ile iletişime geçtiklerinde (özellikle göz göze geldiklerinde) ebeveynler ve bebekleri arasındaki bağı kuvvetlendirmesi ile bilinen oksitosin hormonunu salgılıyorlar.

21. Quebec'teki araştırmacılara göre, tırnak yeme alışkanlığı mükemmeliyetçi insanların sıkıldıklarında yaptıkları bir hareket olabilir.

22. Araştırmacılar, yeryuvarı çekirdeğinin içinde başka bir çekirdek bulunduğunu düşünüyorlar. Bu keşif, yeryuvarı çekirdeğinin milyarlarca yıl önce nasıl oluştuğu sorusunu yanıtlamaya yardımcı olabilir.

23. Antartika'daki buz tabakasının altındaki sular soğuk ve karanlık; ancak yeni bilgiler burada balıklardan, kabuklulara ve omurgasızlara kadar pek çok canlı türünün yaşadığını ortaya koyuyor.

Popüler İçerikler

İhracı İstenen Teğmen Ebru Eroğlu'nun Savunması Ortaya Çıktı: "Atatürk'ün İzinden Giden Subaylarız!"
ODTÜ Profesörünün Eğitim Geçmişi Görenleri Kendine Hayran Bıraktı
Kafalar Karıştı: Hakim Ziyech Galatasaray'dan Yıllık Kaç Milyon Euro Maaş Alıyor?