İşte 2014'ün En Çarpıcı Kareleri: Yılın Haber Fotoğrafı Türkiye'den

En geniş katılımlı fotoğraf yarışması World Press Photo’nun bu yılki sonuçları açıklandı. Yılın haber fotoğrafı birincisi, Berkin Elvan protestolarında polis tarafından gözaltına alınan kızı çeken Bülent Kılıç oldu.

Pulitzer'le birlikte dünyanın en prestijli fotoğraf ödülü World Press Photo'da Danimarkalı Mads Nissen, 5 bin 692 fotoğrafçının yarıştığı organizasyonda 97 bin 912 kare arasından sıyrılarak birinciliği aldı. Nissen, Rusya’nın St. Petersburg kentinde yaşayan eşcinsel çift Alex ve Jon'u kadrajına alarak ödüle uzandı.

Yılın Haber Fotoğrafı kategorisinde ise Agence France-Presse (AFP) foto muhabiri Bülent Kılıç birincilik ve üçüncülük ödüllerini kazandı. 2014 yılında imza attığı karelerle Time ve Guardian gibi saygın basın organları tarafından yılın fotoğrafçısı seçilen Kılıç'ın birincilik alan fotoğrafı İstanbul'dan. Al Jazeera Türk'e ödülü değerlendiren Kılıç, fotoğrafı anlattı:

'Bu fotoğrafın birincilik alacağını tahmin etmiyordum, benim için sürpriz oldu. Dünyanın 13-14 yaşlarındaki kızın gözündeki korkuyu görmesine sevindim. Çünkü Suriye ve Ukrayna'da çektiğim fotoğraflarla da başvurmuştum, ödülün Türkiye'den bir kareye verilmesi değerli. Fotoğrafı Berkin Elvan'ın cenazesinden sonraki protestolarda Mis Sokak'ta çektim. Liseli bir kız çocuğunu polisler götürüyordu.'

Aynı kategoride üçüncülük ödülünü alan Bülent Kılıç fotoğrafında ise, Kobani'deki Tilşehir tepesine bayrak dikmeye çalışırken uçaklar tarafından bombalanan IŞİD üyeleri var.

2014’ün en çarpıcı karalerinden bazıları:

Tomas van Houtryve (Belçika), Harper’s Magazine, Çağdaş Meseleler Kategorisi, Hikayeler, 3’üncülük ödülü… İnsansız hava aracına yerleştirilmiş fotoğraf makinesinden El Dorado, California’da okul bahçesindeki öğrenciler.

Pete Muller (ABD) National Geographic/The Washington Post, Genel Haber Kategorisi, Hikayeler, 1’incilik ödülü. Sierra Leone’nin başkenti Freetown’da Ebola karantinasından kaçan adamın yakalanışı.

Yonji Çu (Çin) Doğa Kategorisi, Tekler, 1’incilik ödülü… Suju’da bir sirk gösterisine hazırlanan maymun ve eğitmeni.

Bao Tailiang (Çin) Chengdu Economic Daily, Spor Kategorisi, Tekler, 1’incilik ödülü. Arjantinli futbolcu Lionel Messi, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentindeki Maracana Stadyumu’nda Dünya Kupası finalinde.

Jerome Sessini (Fransa) Magnum Photos-De Standaard, Olay Kategorisi, Hikayeler, 2’ncilik ödülü. Kiev’de çatışma.

Massimo Sestini (İtalya) , Genel Haber, Tekler, 2’ncilik ödülü. Akdeniz’de Libya’dan İtalya’ya gitmek isterken tekneleri alabora olan göçmenler.

Anand Varma (ABD), National Geographic, Doğa Kategorisi, 1’ncilik ödülü, karıncanın üstündeki mantar sporları.

Raphaela Rosella (Avustralya), Oculi, Potreler Kategorisi, Tekler, 1’incilik ödülü… New South Wales eyaletinin Moore kentinde okul otobüsünü bekleyen Laurinda…

Asa Sjostrom (İsveç), Moment, Günlük yaşam kategorisi, Tekler, 2’incilik öldülü… Sınıf arkadaşlarıyla 9’uncu yaş günlerini kutlayan Moldovalı İgor ve Arthur kardeşler…

Sarker Protick (Bangladeş), Günlük yaşam kategorisi, Hikayeler, 2’incilik ödülü… Torununun melon şapkasını takan John…

Sergey İlnitski (Rusya), EPA, Genel Haber Kategorisi, Tekler, 1’incilik ödülü… Donestk’de bomba düşmüş bir evin mutfağı…

Ronghui Çen (Çin), City Express, Çağdaş Meseleler, Kategorisi, Tekler, 2’incilik ödülü… Yiwu kentindeki bir fabrikanın renklendirilmesi için kırmızı toz kullanılırken fabrikanın 19 yaşındaki çalışanı Wei, maske ve Noel Baba şapkası takıyor…

Kaynak: Diken ve Al Jazeera

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!