20 Yıllık Çalışma Sonuç Verdi: Antimadde Atomunun Boyu Ölçüldü

20 yıldır süren çalışmalar meyvesini verdi ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi laboratuvarında antimaddenin boyu ölçüldü.

Bu başarı, antimadde teknolojisinin tamamen başka bir boyuta ulaştığının göstergesi. 20 yıldır devam eden çalışma, CERN’in antimadde ekibi tarafından sürdürülüyordu. .

Bilim insanları, lazer ışınlarını antihidojene gönderiyor ve ışığın spektrumunu ölçüyorlar. Aynı işlemi hidrojene de yaparak elde edilen tüm verileri karşılaştırıyorlar.

Geçtiğimiz 20 yıl boyunca her 15 dakikada bir olmak üzere, toplamda 25 bin antihidrojen atomu oluşturuldu

Fakat bunların yalnızca 14 tanesinin ölçümü yapılabildi.

'Bir hayal gerçekleşti, fizik dünyasında yeni bir dal açılıyor'

ALPHA programı sözcüsü Jeffrey Hangst, bu teknolojinin günümüzde başka bir boyuta ulaştığını söylüyor: “Bu bir hayalin gerçekleşmesi anlamına geliyor. Bunun için 20 yıldan fazla bir zaman önce yola çıktık. Yapacak çok iş var. Ancak şunu söyleyebilirim ki bu benim kariyerimdeki ve bu tür deneylerin tarihinde en büyük adım. Çalışma fizik dünyasına yeni bir dal açıyor.”

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
21.12.2016

Her 15 dakikada bir olmak üzere demek yanlış bir anlatım olmuş, kast ettikleri antimaddeyi 15 dakika boyunca kaybetmeden tutabilme seviyesine erişmeleri idi aslında. Jeffrey Hangst antimaddeyi çocukluğunda ilk startrek filminde duymuş ve sonra fizikçi olduğunda bunun gerçek olduğunu görmek tabii ayrı bir tutku olmuş bu araştırmalarda yer almasında.Fakat gerçekten antimaddeyi anlamak evrenin ilk oluşum zamanlarını ve hatta varoluşumuzun sebebini anlamak açısından çok çok büyük bir adım , şu an için antihidrojenin, hidrojen içindeki eşdeğer spektruma kıyasla hiçbir fark göstermediğini gözlemlediler.Yani antihidrojen atomları lazere hidrojenle aynı tepkiyi vermiş.2017 yılında da antihidrojen üzerinde yerçekimi kuvveti etkisi araştırılacak.Ki buda yine galaksileri anlamakta büyük bir adım olacak bir araştırma.

22.12.2016

cevirileri biraz daha ozenli yapsak. olculen anti maddenin boyu degil, yaydigi isigin renk spektrumu. her element, her madde elektronlarinin enerji seviyelerine gore uyarildiklarinda farkli renklerde isik yayarlar. demiri isittiginizda ornegin yaydigi kirmizi renk demir atomunun yaydigi isikdir. o isigin spektrumunu analiz ederseniz her dalga boylarinda noktasal eksikler oldugu, bazi noktalarin kuvvetli oldugu gozukur. bu izler her maddede farklidir, her elementin kendine has bir parmak izi vardir. bu sayede milyarlarca isik yili uzaklikdaki bir yildiza bakilarak bu parmak izlerinden hangi elementlerden olustugu tespit edilebiliyor.

22.12.2016

bu arastirmadaki soru antimadde ile normal madde ayni isik spektrumuna mi sahip, elektromagnetik ozellikleri aynimi. standart modele gore tamamen ayni olmalari gerek. cunku isik antimadde icinde madde icinde ortak ayni ozelliklere sahip. ama gene ayni standart modele gore big bang sirasinda olusan anti madde ve madde miktarlarininda ayni olmasi gerek, gelgelelim tamamen maddeden olusan bir evrende yasiyoruz. bu durumda big bangde madde neden ve nasil anti maddeye hakim geldi, evrenin baslangiciyla ilgili onemli sorulardan bir tanesi bu. yapilan bu arastirmada simdilik olculebilen degerlerde anti madde ile maddenin yaydigi isik arasinda hic bir fark bulunamadi. standart model bir kez daha dogrulandi. tabi bu dogrulama mevcut sorulari cevaplamadigi icin arastirmalar devam edecek. bu arastirmanin asil basarisi ve onemi uzerinde calisma yapilabilcek miktarda antimaddeyi depolayip olcumler yapilabilmesi.

21.12.2016

biz de bakalım inek gibi geviş getire getire.

TÜM YORUMLARI OKU (37)