20 Sene Önce Sadece Kurak Bir Çölken Petrol Sayesinde Zengin Olan Dubai Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bundan sadece 20 yıl önce kurak bir çöl olmasına rağmen günümüzde dünyanı en zengin, temiz ve güvenli şehirleri arasında sayılıyor Dubai. Peki Dubai nasıl zengin oldu? Dubai'nin para birimi ne? Dubai hükümdarı ve veliaht prensi kim? Yüksek gökdelenlerden çöldeki develere kadar hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için derledik! 👇

Birleşik Arap Emirlikleri’nin en kalabalık şehri olan Dubai, petrol zengini toprakları sayesinde dünyanın en ünlü şehirleri arasında yer alıyor bildiğiniz üzere.

Peki Dubai nasıl bu kadar zengin oldu? Dubai’de nereler gezilir? Dubai’nin tarihi nasıl? 

Merak ettiğiniz tüm bu soruları ve Dubai hakkında tüm ilginç gerçekleri her şeyi sizler için derledik! 

1. Öncelikle Dubai demişken şehirden bahsettiğimizi belirtmekte fayda var. BAE toplamda 7 farklı emirlikten oluşuyor ve Dubai şehri, aynı isimdeki emirliğin başkenti.

2. Şehir, 1833 yılında Bani Yas kabilesinden tahminen 800 kişinin Dubai Koyu’na gelmesiyle kuruldu!

125 bin yıldır yaşam alanı olmasına rağmen tarihçilerin elinde BAE’nin kuruluşuna dair fazla bilgi yok ancak eskiden ‘El Vasl’ olarak adlandırıldığı biliniyor.

3. Eski dönemlerde balıkçılık yapılan bir bölge olan Dubai’de asıl kent yaşamına geçiş 1970’li yıllarda başladı.

4. Dubai Emirliği'nin günümüzdeki hükümdarı, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başkan Yardımcısı ve Başbakanı olan Şeyh Muhammed bin Raşid el-Mektum!

Servetinin 12 milyar dolardan fazla olduğu tahmin edilen Şeyh'in oğlu ve Dubai'nin veliaht prensi ise Hamdan bin Muhammed.

5. An itibariyle şehrin toplam nüfusu tahminen 3 milyon 386 bin kişiden oluşuyor ancak Dubai’de yaşayan insanların çoğu aslında BAE vatandaşı değil! Şehrin yarısından fazlasını Hindistan asıllı kişiler oluşturuyor.

Hatta nüfus içinde yerel halkın ise yaklaşık yüzde 15’lik bir kısma denk geliyor.

6. Yabancı nüfus fazla olmasına rağmen Birleşik Arap Emirlikleri’nin resmi dini İslam ve nüfusun yüzde 70’ini Müslümanlar oluşturuyor.

Nüfusun geri kalanını ise çoğunlukla Hristiyanlar, Hindular ve Budistler oluşturuyor.

7. Dubai’de İslam’a inanmayan vatandaşlar istedikleri zaman Müslüman olabiliyorlar ancak Müslümanların din değiştirmesi yasak!

8. Dubai’nin dünyanın dört bir yanındaki turistler tarafından tercih edilmesi aynı zamanda şehirde birçok dilin konuşulduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda turistlere özel birçok lüks otel kendi içinde hamam ve sauna merkezleri, ultra hızlı internet gibi imkanlar sunuyor.

9. Dubai’den bahsetmişken bilinmesi gereken en önemli gerçeklerden biri de iklimi. Uzun ve boğuk yazları, yine kurak kış mevsimi olan Dubai’de sıcaklık yıl içinde 14 ila 41 derece arasında değişiyor.

Şehirde şimdiye kadar hissedilen en yüksek sıcaklık ise 2002 yılının temmuz ayında kaydedilen 52.1 derece oldu!

10. BAE'nin petrol kaynakları, Dubai’yi dünya üzerindeki en zengin şehirlerden biri haline getiriyor. Verilere göre Dubai’nin rezervlerinde 4 milyar varil petrol yatıyor.

Ancak şehirdeki petrol üretimi 1991 yılından itibaren düzenli olarak düşmeye devam ediyor.

11. Birleşik Arap Emirlikleri'nin resmi para birimi dirhem, Dubai'de de kullanılıyor. Ancak yoğun turist nüfusundan dolayı dolar ve euro ile rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz.

12. Dubai demişken akıllara tabii ki gökdelenler geliyor! 1991 yılında başlayan şehirleşmeden önce sadece tek bir gökdelene ev sahipliği yapan Dubai artık 215 gökdelene ve dünyanın en uzun binası Burj Khalifa’ya sahip…

İnanması zor ancak 1968 yılında Dubai’de sadece 13 kayıtlı araç bulunuyordu!

13. Bu gökdelenler şehrin ünlenmesine sebep olduğu için 2006 yılında şehirde bir emlak patlaması yaşandı. Hatta bu sırada dünyadaki tüm vinçlerin yüzde 24’ü Dubai’deydi!

Dubai’nin zenginliğini gözler önüne seren fotoğraflara göz atabilirsiniz;

Sadece Dubai'de Görebileceğiniz ve Görünce Derin Bir İç Çekmenize Sebep Olacak 20 Süper Lüks Manzara

14. Manzaralardan bahsetmişken Dubai'de yeni yıl kutlamaları sırasında gökyüzünü boyayan havai fişeklere değinmeden olmaz. Bu durum aynı zamanda eleştirilse de Dubai dünyanın en büyük havai fişek şovlarına ev sahipliği yapıyor.

15. Zengin nüfus gösterişi oldukça seviyor Dubai'de. Lüks arabalarını terk edenler, helikopterlerle taşıtanlar, evcil hayvan olarak aslan ve kaplanlarıyla gezen insanları görmek de mümkün şehirde.

16. Ancak tüm bu zenginliğin ve devasa gökdelenlerin arkasında birçok işçinin hayatı pahasına verdiği uğraş ve emekler yatıyor…

İşçilerin hikayelerinden bahsetmiştik size;

Petrolün ve Paranın Su Gibi Aktığı Dubai'nin Arka Yüzünü Öğrenmeye Hazır mısınız?

17. Gökdelenlerin yanı sıra bahçeleri de oldukça ünlü Dubai’nin. Özellikle 45 milyon çiçeğin buluştuğu ‘Mucize Bahçesi’ olarak bilinen bahçe turistlerin en sevdiği yerler arasında.

Dubai’de gezilebilecek yerleri sizler için derlemiştik;

Çölün En Güzel Vahası Dubai'de Gezilecek Yerler

18. Biraz da Dubai’nin yasa ve kurallarından bahsedelim. Dubai’de evli olmayan insanların cinsel ilişkiye girmesi, halka açık yerlerde öpüşmek ve küfretmek yasak!

Ayrıca LGTBQ bireyler cinsel yönelimlerinden dolayı tutuklanabiliyor ve hatta asılabiliyorlar.

Dubai’deki diğer yasak ve kuralları sizlerle paylaşmıştık;

Herkesin Normali Kendine: Turizm Cenneti Dubai'de Yapılması Yasak Olan ve Cezalandırılan Durumlar

19. Dubai’de cinsiyet eşitliği ve insan hakları da tüm dünyanın ilgisini çeken konulardan biri. Dubai nüfusunda 2.3 erkek başına 1 kadın düşüyor!

Komşu ülke Suudi Arabistan’a kıyasla Dubai’de kadınlar uzun süredir erkeklerle aynı haklara sahipler. Ancak bazı resmi durumlarda hala eşlerinin veya erkek vekillerinin onayına ihtiyaç duyabiliyorlar…

Dubai'de yaşayan insanların deneyimlerini merak ediyorsanız 👇

Dubai'ye Taşındıktan Sonra Maruz Kaldıkları Enteresan Durumlarla Kültür Şoku Yaşayan 15 Kişi

20. Dubai denilince aklınıza develer geldiyse yanılmıyorsunuz, şehirde birçok deveye ek olarak şahin, leopar, kurt gibi vahşi hayvanlar da bulunuyor!

21. Dubai’de hafta sonları cumartesi-pazar değil, cuma ve cumartesi günleri oluyor. Ayrıca insanların ortalama iş saatleri sabah 7 buçuk ile öğlen 3 buçuk arası.

22. Dubai, dünyanın en temiz ve güvenli şehirleri arasında! Halk arasında da yemek yemeden önce elleri yıkamak bir görgü kuralı sayılıyor. Ayrıca sofraya telefon gibi kişisel eşyalar koymak hoş karşılanmıyor…

23. Ve son olarak Dubai hükümeti, alışveriş cenneti olarak da bilinen şehirde dünyanın en büyük alışveriş merkezini inşa ederek senede 180 milyon ziyaretçi toplama planları yapıyorlar.

Siz de Dubai'yi ziyaret etmek ister miydiniz? Yorumlarda paylaşın!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Dubai'de Yaşayanlar İçin Normal Olan Ancak Dünyanın Geri Kalanını Şoke Eden Birbirinden Garip 39 Fotoğraf
Dubai'de Yaşayanlar İçin Sıradan Olmasına Rağmen Dünyanın Geri Kalanında Şok Etkisi Yaratan Manzaralar
Nereye Bakarsanız Bakın Altın: Dünyada Sadece Dubai'de Karşılaşabileceğiniz Birbirinden Garip 20 Şey

Popüler İçerikler

Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
YORUMLAR
13.08.2022

İstediği kadar zengin olsun lüks olsun bilmem ne olsun ben arapların içinde yaşamak istemem

13.08.2022

Hayret pilavı kaşıkla yiyiyor sübhanallah!

13.08.2022

O an bi başka milletten yada ülkeden misafir gelmiştir, onlarla bütünleşmek için kaşık kullanmıştır muhtemelen, yoksa bu çöl develeri modernlik çağdaşlık nedir bilmezler

13.08.2022

10. yanlış bilgi, dubaide petrol yok, gelir kaynakları turizm ve emlak.

TÜM YORUMLARI OKU (13)