20'li Yaşlardan 50'li Yaşlara Genital Sağlık ve Hijyen Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken Bilgiler

Yaşlandıkça, vücudunuz birçok değişiklik geçirir, buna genital bölgeniz de dahildir. 20'li yaşlardan itibaren genital bölgenizi nasıl temiz ve sağlıklı tutmanız hakkında tüm bilgileri bu içeriğimizde sizler için derledik. Detaylarıyla her yaşa uygun genital bölge sağlığı hakkında bilmeniz gereken her şey için buyurun içeriğimize...👇

Yaşınız ilerledikçe genital bölgenizin sağlığı, asit dengesi ve görünümü de değişir. Vajinanızı sağlıklı tutmak için ilk önce vajinal bölgenizde neler olup bittiğini anlamak önemlidir.

20'li yaşlarda vajinal sağlık nasıl olmalıdır?

20'li yaşlarınız, östrojen, progesteron ve testosteron hormonlarının zirvesi nedeniyle vajina sağlığının en iyi yıllarından biridir. Östrojen, vajinanızın elastik ve asidik kalmasından sorumludur.

Vajina, iç dudaklar ve dış dudaklar olarak bilinen iki cilt kıvrımıyla çevrilidir ve dış dudaklar bir yağ dokusu tabakası içerir. 20'li yaşlarda dış tabaka incelir ve daha küçük görünebilir.

Vajina, kendi kendini temizleyen bir yapıya sahiptir. Kendini temizlerken beyaz veya berrak bir akıntı üretir. Regl döngüsü sırasındaki hormonal değişiklikler vajinanın ürettiği akıntı miktarını etkiler.

Cinsel ilişki sırasında ağrı, kaşıntı, kötü kokulu akıntı veya yanma gibi belirtiler yaşamıyorsanız, vajinanızın 20'li yaşlarda çok az özel bakıma ihtiyacı vardır.

Peki ya 30'lu yaşlarda vajinal sağlık ne gibi değişimlere uğrar?

30'lu yaşlarda, hormon değişikliklerinden dolayı iç dudaklar kararabilir. Hamileyseniz vajinal akıntı artabilir ve daha beyaz görünebilir. Hafif bir kokusu olabilir, ancak yeşil, sarı veya kötü kokulu bir akıntı sağlıklı bir vajina da görülmez.

Doğum yaptıktan sonra vajinanız esnekliğinin bir kısmını kaybedebilir ve normalden daha fazla gerilebilir.

Zamanla, çoğu vajina neredeyse doğum öncesi esnekliğine dönecektir. Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını güçlendirerek ve vajinal esnekliği geri kazandırarak buna yardımcı olabilir. Doğum kontrol hapları, vajinal akıntıda artış, vajinal kuruluk ve ani kanama gibi vajinal değişikliklere neden olabilir. Bu semptomlar genellikle kendi kendine düzelir. Devam ederlerse, doktorunuza danışmalısınız.

'Perimenopoz', yani regl kanamanız durmadan hemen önceki zaman aralığı sayesinde vajinanız 40'lı yaşlarda önemli değişiklikler geçirir.

Vücudunuzdaki östrojen seviyeleri düştükçe vajinal duvarlarınız incelir ve kurur.Bu vajinal kuruluk olarak bilinir ve şunlara neden olabilir:

  • Vajinal yanma 

  • Vajinal kızarıklık 

  • Cinsel ilişki sırasında ağrı

  • Vajinal akıntı 

  • Vajinal kaşıntı 

  • İdrar yaparken yanma

Düzenli cinsel ilişki, vajinaya kan akışını artırarak ve onu elastik tutarak vajinal kurumanın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur.

50'li yaşlarda ve sonrasında vajinal sağlık nasıl olmalıdır?

50'li yaşlarda yüksek oranda kadınların regl döngüleri durur ve östrojen seviyeleri düşer. Vajinal kuruluk 50'li yaşlarda birçok kadın için yaygın bir sorundur.

Düşük östrojen vajinadaki asit dengesini değiştirebilir. Bu, aşırı bakteri üremesi nedeniyle enfeksiyon riskini artırabilir.

Düşük östrojen sadece vajinayı etkilemez. Aynı zamanda idrar yollarını da etkiler. Bu, aşırı aktif mesaneye ve idrar sıklığına yol açabilir.

Postmenopozal kadınlar vajinal sarkma riski altındadır. Uzamış doğum ve vajinal doğum da risk faktörleridir.

Vajinal sarkma, vajinal kanalın tamamı veya bir kısmı vajinal açıklığa düştüğünde meydana gelir. Vajinal sarkma semptomları, pelviste bir ağırlık hissi, vajinal rahatsızlık ve yattığınızda düzelen bel ağrısı içerebilir. Vajinal sarkma tedavileri, pelvik taban egzersizleri, sarkan bölgeyi yerinde tutmak için peser (destekleyici cihaz) yerleştirilmesi veya ameliyattır.

Vajinanızın yaşlanmasını geciktiremezsiniz ancak her yaşta sağlığınızı korumak için şunları uygulayabilirsiniz:

  • Düzenli jinekolojik kontrol yaptırmak,

  • Düzenli olarak Kegel egzersizleri yapmak,

  • Kokulu vajinal deodorantlar veya vajinal temizleme ürünleri kullanmamak gibi...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Araştırmalara Göre Yaşlanma Sürecini Hızlandıran Bazı Alışkanlıklar Cildinizin Düşmanı Olabilir
Havaların Soğumasıyla Birlikte Hassas Ciltlerin Düşmanı Geri Döndü! Cilt Döküntüsü Nedir ve Nasıl Geçer?
Mucizelerle Dolu Anne Sütünün Aldığı Renkler ve Ardında Yatan Gerçekleri Açıklıyoruz!

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi