BBC Türkçe'ye konuşan Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu 2 Nisan boykotunun ekonomiye olacak etkisini anlattı.
Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre Şubat ayında Türkiye’de yurt içi kart harcamaları 1 trilyon 472 milyar TL olurken bu rakam, günlük 52 milyar liralık bir harcamaya denk geliyor.
Küresel ödeme şirketi World Pay Global’ın verilerine göre ise Türkiye’de harcamaların yüzde 27’si nakit yapılıyor. Nakit rakamı da eklendiğinde ülkede günlük alışveriş 65 milyar liraya ulaşıyor.
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu'na göre 2 Nisan boykotu tüketicinin gücünü gösterecek sembolik bir eylem olacak. Ancak uzun vadede sürdürülemeyeceğini ifade etti. Yoksul insanların seçim yapma gücü olmadığını dile getiren Kozanoğlu, harcama kesintisi yerine spesifik hedefli boykotların başarılı olacağını söylüyor.
Kozanoğlu, boykot listesinden beyaz yakalı ve orta sınıf kişilerin alışveriş yaptığı yerlerin daha fazla hissedeceğine dikkat çekti. İktisatçı Kozanoğlu’na göre sattığı ürünlerin maliyetinden çok personel ve kira gideri yüksek olan zincir markaların ciro düşüşlerinden daha sert etkilendiğini dile getiriyor.
Boykot çağrılarına İsrail-Gazze örneğini vermek mümkün. İsrail’in boykot edilen markalarından biri olan McDonalds ve Starbucks dünyanın pek çok ülkesinde hisse kaybı yaşadı. McDonalds hisseleri yüzde 4 üzerinde değer kaybederken ünlü kahve zinciri ise yüzde 7 değer kaybetmişti.
Kozanoğlu dünya genelinde bazı şirketlerin boykotlar sonrasın politikalarında değişiklik yapmak zorunda kaldıklarını belirtti.
Kaynak
boykot bilinci yok milletimizde, bugün almasasa yarın acısını çıkarır