2. Dünya Savaşı'nın 5 İlginç Subayı

2. Dünya Savaşı, elemleriyle, trajedileriyle, kahramanlıklarıyla acı dolu bir tarihi olay. Ülkemiz bu savaşa girmediyse de, savaş ve takip eden gelişmeler, bütün dünyayı derinden etkiledi.

Bu savaş boyunca öne çıkan subaylardan beşine dair bilgiler okuyacaksınız. Aralarında eğlenceli olanlar da var, kahramanlığıyla öne çıkanlar da. 

3.sünün mutlaka çıkacaksa Dota 2 turnuvalarıyla yapılması temennimiz.

1. Hans-Ulrich Rudel

2. Dünya Savaşı'nda Alman saflarında savaşan bir havacı subay olan Hans-Ulrich Rudel'i ilginç kılan, bir Stuka pilotu olarak düşmana verdiği zayiatın inanılmaz büyüklüğü.

Avcı uçaklarına karşı oldukça hantal kabul edilen Stuka ile uçak dahi düşürmeyi başaran Rudel, bacağını kaybetmek de dahil, 5 defa ağır yara almış ancak savaşmaya devam etmiştir.

Düşman saflarına düşen uçağından çıkıp yaralı halde yürüyerek Alman saflarına dönmeyi dahi başaran Rudel'in verdiği zayiatın doğrulanmış listesi şöyle:

800 araç

519 tank

150 top bataryası

70 çıkarma gemisi

9 uçak

4 zırhlı tren

1 Destroyer

2 Kruvazör

1 Büyük Savaş Gemisi

Rudel'in başarıları tek başına bir filonun yaratabileceği türdendir desek abartmış olmayız. Bu yüzden Alman genelkurmayı, Rudel'in şahsına özel bir madalya tasarlatmıştır ve tarihte bu madalyayı alan tek subay kendisidir: Altın Meşe Yapraklı, Kılıçlı ve Elmaslı 1. Sınıf Şövalye Demir Haçı. (Madalyanın adıyla zayiat listesinin uzunluğu aynı olmalı diye düşünmüşler: Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit goldenem Eichenlaub, Schwertern und Brillanten)

2. Otto Skorzeny

Suratındaki yara iziyle, katı disiplini ve yaratıcılığıyla tarihe geçen bir Alman subay olan Skorzeny, Mussolini'nin kurtarılması operasyonuyla tarihe geçmiştir.

Mussolini'yi kurtarmaya çalışırken iki defa uçağı vurulan Skorzeny, son denemesinde akıllara zarar bir operasyon gerçekleştirdi. Gran Sasso dağında ancak bir teleferikle ulaşılabilecek oldukça sarp bir yerde hapis tutulan Mussolini'yi, ekibiyle birlikte dağın inilmesi mümkün olmayan zirvesine bir kaç planörle inerek, sayıca üstün korumaları etkisiz hale getirerek, faşist diktatörü bir Fieseler Fi 156 Storch uçağına bindirip, inilmesi-kalkılması imkansız denen bir yerden düşme tehlikesi atlatarak uçurup kurtardı.

3. Hiroo Onoda

1944 yılında, Teğmen Onoda, Amerikan çıkarmalarına karşı adaları savunmak üzere Filipinler'in Lubang adasına gönderilir. Görevi, olası bir Amerikan harekatına karşı gerilla savaşı vermektir. Amerikalıların yanlış haberler yayarak onları savaşın bittiğine, Japonya'nın teslim olduğuna inandırarak kandıracağına dair sıkı sıkıya tembihlenir. Yalnızca emri veren komutanının direkt emri ile görevi bırakacaktır. Onoda bu görevi harfiyen yerine getirir: Tam 30 yıl boyunca!

Atom bombasından sonra Japonlar teslim olur, ancak Onoda Amerikan uçaklarından atılan bildirilere inanmaz ve teslim olmaz, silah arkadaşlarıyla birlikte yöre sakinlerine saldırıya devam eder. Arkadaşları birer birer ölür ama o dağlarda, ormanlarda komando hayatını sürdürür. Zira komutanı ne olursa olsun geri geleceklerini söylemiştir.

Nihayet bir turistin onun hikayesini duyması ile, olay gündeme taşınır, ve 1974 yılında Onoda'nın artık emekli olmuş komutanı yeniden gelerek, resmi bir emirle Onoda'yı görevinden azat ettiğini bildirir. Onoda, annesinin teslim olmaktansa kendisini öldürmesi için verdiği hançer de dahil olmak üzere, silahlarını teslim eder.

Burada sorun çözülmez, zira savaşı yaklaşık 30 yıl daha devam ettiren bu asker, insan öldürmüş, ambar yakmış, suç işlemiştir. Krizin çözülmesi adına, Onoda tutuklanır, ardından Filipinler Cumhurbaşkanı tarafından affedilerek salınır.

4. Jack Churchill

Fotoğrafta çıkarma yapan askerlerin önündeki subay, bir tatbikat esnasında elindeki 'Claymore' denen İskoç kılıcı ile askerlerine önderlik eden Yarbay Jack Churchill.

'Adam gibi adam' lafını sonuna kadar hak eden Jack Churchill, 'Mevzuya kılıcıyla dalmayan subay düzgün giyinmemiştir' gibi bir özlü söz söylemiş ve 2. Dünya Savaşı'nda kılıcı, 'longbow' denen uzun yayı ve İskoç tulumu ile savaşmıştır. 

Kendisi, nizami bir savaşta longbow kullanarak düşman öldüren son kişidir. Saygıyla anıyor, kendisine fahri Battal Gazi ünvanı veriyoruz.

5. Sultan Kılıç Giray

Sultan Kılıç Giray ya da Sultan Giray Kılıç, 2. Dünya Savaşı'nın en ilginç ve bilinmeyen simalarından.

Rus işgalinden öteden beri nefret etmiş Kafkas halklarının simgesi bu asker, Adigey Cumhuriyeti'nin Ulape köyünde doğmuş, Nogay (Türk) ya da Çerkes asıllıdır.

Almanlar Kafkas cephesine yaklaşınca, çoğunluğu Türk (Nogay, Karaçay, Kumuk) ve Çerkeslerden oluşan tam 5000 gönüllü toplamış ve Almanya için Ruslara karşı savaşmıştır. 

Kılıç Giray daha sonra yakalanarak idam edildi, ardından Stalin, Karaçayları Nazilerle işbirliği etmekle suçlayarak Kafkasya'dan sürdü, Karaçaylar bu yüzden iki defa sürülmüşlerdir: İlki Çerkeslerle birlikte Türkiye'ye, ikincisi Sibirya içlerine.

Karaçaylar Kafkasya'ya on yıllar sonra dönebildiler, Sultan Kılıç Giray Kafkas halklarının Rusya'ya karşı verdikleri savaşın trajik bir figürü olarak tarihin tozlu sayfalarına gömüldü...

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi