1996 Yılında PKK'nın Kaçırdığı 8 Askerin Ailelerine Kavuşma Hikayesi: Kuzuların Koyunlara Kavuşması Gibiydi

Geçen hafta gerçekleşen Gare operasyonu sonunda muhalefet iktidarı suçladı. İktidar terör örgütü PKK'ya lanet okudu. Fakat herkes birbirini suçlarken aramızdan 13 can ayrıldı. Acaba bu 13 asker, subay ve resmi görevli sağ salim evlerine dönebilir miydi? Tıpkı 1996'da olduğu gibi.

Kaynak1

Kaynak2

Kaynak3

Şemdinli Ortaklar Karakolu'na 1995'te yapılan baskında 15 asker şehit olurken, 8 asker terör örgütü PKK tarafından kaçırılmıştı.

O dönemler Tayyip Erdoğan'ın da içinde siyaset yaptığı Refah Partisi milletvekili olan Fethullah Erbaş'ın kapısını bir gün bir grup anne çaldı. PKK tarafından çocukları kaçırılan aileler çocuklarına kavuşmak istiyordu.

Erbaş, yaptığı basın toplantısında o dönem Şam'da olan Abdullah Öcalan'a 'Anaların gözyaşlarını durdur, bu erkekliğe sığmaz,' diye sesleniyordu. Karşılığında 'Erbaş gelirse askerleri bırakacağız,' yanıtını alınca derhal yola koyuluyordu. Bu arada Erbakan ve dönemin Cumhurbaşkanı Demirel de girişimlerinden haberdar oluyor.

Fethullah Erbaş ve arkadaşları ailelere yardımcı olmak için derhal girişimlere başladılar ve birkaç kez katır sırtında Kuzey Irak'taki kamplara tırmandılar.

Kuzey Irak'a gidenler arasında Refah Partisi Van Milletvekili Fetullah Erbaş, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal(daha sonradan HDP milletvekili oldu) , Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensarioğlu, yardımcısı İhsan Aslan ( daha sonra AKP kurucusu ve milletvekili oldu) , Çağdaş Gazeteciler Derneği temsilcisi Mustafa Erdoğan ( Sanatçı Yılmaz Erdoğan'ın abisi) ile asker yakınları vardı.

Gazeteler günlerce haberlerini yapar. Herkes umutludur. 8 aile, 8 evladına kavuşma özlemindedir.

Heyet Kandil'de Murat Karayılan ve Rıza Altun'la görüştü ama ilk görüşmede askerlerin tamamını teslim alamadılar. Sadece aileleri gelen 2 er teslim edilmişti.

Fotoğraftakiler: Fetullah Erbaş, Akın Birdal, İhsan Arslan.

Fehullah Erbaş yıllar sonra bu fotoğrafı şöyle anlatmıştı:

'Kampa geldiğimizde, herkes dizilmiş. Sırayla herkesi öperken farkında olmadan Karayılan'la ve diğer örgüt yöneticileriyle de öpüşmüşüm. Zapkenarında silahları omuzlarında 500 kişi.10 tane de ulusal basından kamera var. Nasıl hitap edeceğimi bilemedim. Gerilla desem olmaz, asker desem olmaz, terörist desem çekip vururlar. 'Selamünaleyküm' dedim. 'İstirahat için mağaraya geçtik. Karanlıkta bir şey göremiyorum. O anda flaşlar patladı. Kafamı kaldırdım, PKK bayrakları. PKK bayrağı altında poz vermiş durumuna düştüm.

Sadece 2 askeri alabilen heyet hem hayal kırıklığı yaşamıştır hem gergindir.

Zap Kampı'na katır sırtında giden Erbaş, burada Murat Karayılan ile Rıza Altun'un aralarında olduğu PKK yöneticileri tarafından karşılanıyor: 'Katır habire uçurumun kenarından gidiyordu, baktım olacak gibi değil, 20-25 kilometre yolu yürüyerek gittim. Orada herkes sarıldı öptü, sonradan beni öpenlerden birinin Murat Karayılan olduğunu öğrendim.'

Erbaş, PKK kamplarına ilk gidişinde sadece anneleri gelen iki askeri geri alabiliyor: 'Sinirlerim bozuldu, her taraf, silahlı adam dolu ama ağzıma ne gelirse söylüyorum; Şerefsizler, namussuzlar, haysiyetsizler, bizi buraya kadar getirirsiniz de nasıl askerleri geri vermezsiniz?'

Aileler yine umudunu yitirmez. TBMM'ye çağrılırlar ve görüşmeler devam eder.

Tabi bu arada Fethullah Erbaş ülkede hain ilan ediliyor. TBMM'den ve partisinden istifa talepleri geliyor. O ise birkaç ay sonra kalan altı askeri teslim almak için yine Kuzey Irak yollarına düşüyor.

Ailelerle tekrar Kuzey Irak'a giden ikinci heyet Zap Kampı'nda Rıza Altun'la görüşür ve diğer askerleri de teslim alır. 09 Aralık 1996 Pazartesi günü PKK, rehin tuttuğu 8 askeri serbest bırakır.

Fethullah Erbaş ailelerin evlatlarıyla buluşmasını ''kuzuların koyunlarıyla kavuşması gibiydi'' diye tanımlıyor.

Her şeye rağmen tanık olduğu kavuşma anının çektiği bütün sıkıntılara değdiğini söylüyor: 'Bir an sanki herkes dondu. Sonra çılgınca bir sarılma. Bu manzaraya oradaki PKK'lılar bile ağladı. Kuzuların koyunlara kavuşması gibiydi. 'İyi ki gelmişim,' dedim''

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
16.02.2021

Sene 1996; geniş bant internet yok, sosyal medya yok, bilgiye erişim kısıtlı fakat 8 tane askerin kaçırıldığı biliniyor ve aileler TBMM'ye sesini duyurabiliyor. Sene 2021; Kaçırılan 13 kişi hakkında sadece bir tane haber basına yansıyor. Satılık bir medya ordusu yardımı ile terörle ilişkilendirilen muhalefet partisinin soruları cevapsız kalıyor. TBMM'ye ulaşmak diye bir şey söz konusu değil çünkü iktidar partisinin pembe tablosunu kabul etmezseniz bizzat terörist oluyorsunuz. 6 sene sonra her nasılsa bu konu iktidarın aklına geliyor ve operasyon yapmaya karar veriliyor.

Bence esirlerin orda olduğunu bile bilmiyorlardı, operasyondan sonra bi baktılar aa 6 sene önce kaçırılan askerler. Elin bize gram faydası dokunmayan italyan vatandaşını te afrikada kurtarıyoruz, kendi topraklarımız içerisinde mit mensubu ve askerlerimizi 6 sene boyunca kurtaramıyoruz. Belli ki sallanmamışlar bile.

16.02.2021

Amerikaya baskı yapıp öcalanı yakalamamız sonrası terörün %90 azalıp akp ile geri gelmesi tesadüfü peki...

17.02.2021

Aslında akp ile geri gelmiş sayılmaz. Apo yakalandıktan sonra örgütün içinde ki yapılanma -hiyerarşi diyelim- bozulmuştu. 2003 yılından sonra da tekrar oturttular. Bugün apo onlar için bir temsil ya da görüntüde liderken asıl kararlarda eskisi gibi bir etkinliği yok, benim düşüncem bu yönde... 2002 kasım/ 2003 ağustos arasında askerliğini Özel harekat komandosu olarak yapan biri olarak söylüyorum bunu.. Bu arada içerikte güzelleme yapılmış ama o tarihlerin gazete arşivlerine bakarsanız hem Refah hem de bu heyet çok eleştirilmiş, ülkenin gururunu ayaklar altına aldığı söylenmişti.

17.02.2021

Arkadaşlar türkiyede insanın değeri yok burada götünden korkan adamlar 6 yıldır ailesinden ayrı mağarada tutulan insanların ölümünü vatan millet sevgisi diye karşılıyor . Eminimki bunu söyleyen şerefsizler askerden kaçmak için herşeyi yapmış olan insanlar klavye delikanlıları 6 senedir bile bile o 13 askeri görmeyen hükümeti kimse unutmayacak helede rahibi altına sıçarak abd ye verirken bu adamları takas konusu etmemelerini süleyman soylu boşuna nara atıyor şov yapmaktan başka bi işe yaradığı yok Bu arada sosyal medya bunların troller ile dolu sanmayınki burda hükümett anırmaları yapanlar gerçek düşüncelerini yazıyor her yer bunların paralı trolleri ile dolu

TÜM YORUMLARI OKU (16)