1981 Yılında Türkiye: Askeri Darbe Sonrası Siyasal ve Sosyal Yaşam

BBC'nin arşivlerinde bu hafta 12 Eylül askeri darbesinden kısa süre önce hazırlanan ve Türkiye'deki siyasi ortamı ele alan TV haberi var. Dönemin BBC muhabirlerinden David Lomax tarafından Newsnight için hazırlanan haberde röportajlarına yer verilen isimler arasında dönemin devlet başkanı Kenan Evren ve dönemin yasaklı siyasi liderlerinden Bülent Ecevit de bulunuyor. Haberde yine yasaklı siyasetçilerden Süleyman Demirel ve Necmettin Erbakan'ın da özel görüntülerine yer veriliyor.

Popüler İçerikler

Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
YORUMLAR
11.05.2018

Kenan Evren bu darbe ile ülkedeki İslamcı zihniyete muazzam bir hizmet etmişti. Zaten öyle olmasa Necip Fazıl darbeye "Şahlanış" demezdi.

11.05.2018

Aslında tekrar eden bir döngü; tüm dünyadaki gibi 70lerde Türkiye'dede sol rüzgarı vardı. Abd bunun karşısına her daim dinci kesimi çıkardı. Tabi orduda bundan etkilenmişti. Bu süreci durdurmak için o dönem TSK'nın başına Cemal özkan getirildi, sonuç genç subaylar, öğrenciler çatır çatır bu yavşak tarafından biçildi, ordudan sürüldü. Ve en ilginç kısmı bu adam tskdan sonra erbakanın partisinde miletvekili oldu. Zaten günümüzün gülenci askerlerine bakarsanız hep o yıllarda parlayan yetişen tipler. Örnek bu cemal özkanın en sevdiği öğrencisi namazında niyazında dediği adem hudutiydi :)Hani şu 15 temmuzdaki en rütbeli tip :)) Yani aslında gelecek ışıltılı nesiller biçildi, yerine adına dindar denen bu arsızlar getirildi. Bu hiç değişmedi ve erdoğan döneminde darbe olmadan hükümet eliyle yapıldı.

11.05.2018

Güzel bilgiler (y)

11.05.2018

80 Darbesi hakkında söylenecek yığınla söz var, öyle kısaca özetlemekte pek mümkün değil maalesef. O yüzden şöyle kısacık bir yorum yapmak istiyorum bu konuda. Yakın tarihimizin en önemli, sonuçları itibari ile geleceğimizi tamamen değiştiren bu olayı hakkında akademik anlamda bu kadar az iş yapılmış olması, üzerine bu kadar az gidilmiş olması, hakkında bu kadar az düşünülmüş olması, dezenformasyonun kucağına bir yetim gibi bırakılması bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak benim için büyük bir utanç kaynağı. Akil ellerle üzerine gidilmeyen nedir ne değildir diye araştırmak yerine sadece faillerin, kurbanların ve olaydan yararlanmak isteyenlerin eline bırakılan böyle bir olaydan günümüze genel algıda dezenformasyondan başka bir şey kalmamasına zaten şaşırılmamalıdır.

11.05.2018

80 Darbesi; olgunlaşma süreci, gelişme süreci ve sonrası olarak uzun uzadıya araştırılsa, 3. eller tarafından araştırmalar yüzleşmeler engellenmese... Tarihi varsayımlar üzerinden değerlendirmek yanlış olur fakat belki bugün yaşadığımız sonuçları ile karşılaşmayacaktık. Ülkeyi dert edinen herkese tüm ideolojik kıyafetlerini, önyargılarını çıkartıp, tüm bunları bir kenara bırakıp çıplak bir şekilde o günden bugüne bu konu hakkında düşünmesini ve araştırmasını tavsiye ederim. Bunun herkes için çok faydalı olacağını düşünüyorum. İçerik pek ilgi çekmemiş maalesef... Belli ki bugünün atışmaları insanların daha çok ilgisini çekiyor. Umarım o günleri anlamadan bugünleri tam olarak anlamanın mümkün olmadığını bir gün bu konuları kendine dert edinen tüm yurttaşlarımız anlarlar. İyi geceler herkese :)

TÜM YORUMLARI OKU (17)