1980’lerden Günümüze: Yıllara Göre Sınav Sistemi Nasıl Değişti?

Öğrenciler değişen eğitim ve sınav sistemine ayak uydurmaya çalışıyor. Peki yıllara göre eğitim sisteminde neler değişti? Gelin birlikte bakalım!

Eğitim sistemimizde değişikliklere hakim olmak için öncelikle 1970'li yıllara da bir göz atmalıyız.

Üniversite sınavlarında Üniversiteye Seçme Sınavı (ÜSS) 1974 yılında kullanılmaya başlandı ve uzun yıllar bu sistemde devam edildi.

Hatta sistem yürürlükten kalktıktan sonra bile ara ara tekrardan eğitim sistemimize farklı bir isim ile geri getirildi.

1980'li yıllara geldiğimizde yeni anayasanın etkisi ve Turgut Özal'ın eğitim alanında yaptığı yeniliklerle eğitim sistemimizde bir takım değişikliklere gidildi.

1982 Anayasası ve 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Türkiye'deki eğitim sistemi yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenlemeler, eğitimin laik ve bilimsel temellere dayandırılmasına odaklanmıştır. Sayın Turgut Özal'ın dönemindeyse tek tip eğitim sisteminden çıkmak ve yenilikçi bir yaklaşım sağlamak için özel okullara devlet destek verilmiş ve özel okulların önü açılmıştır.

Bu dönemde özel üniversitelerin yaygınlaşmasıyla birlikte bu üniversiteler kendi giriş sınavlarını düzenlemeye başladılar. Bu dönemde özel üniversiteler kendi sınavlarını yaparken devlet üniversiteleri yeni sınav sistemine geçmişti bile

ÜSYM yerine ÖSYM geldi.

1981 yılında ÜSYM, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ismiyle Yükseköğretim Kurulu'nun bir alt kuruluşu haline geldi ve aynı yıl üniversite sınavı ismi Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) olarak değiştirildi. 1981 yılında sınavlar 2 oturum halinde yapılmaya başlandı. İlk oturum Nisan ayında ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) ismiyle, 2. oturum ise ÖYS (Öğrenci Yerleştirme Sınavı) ismiyle Haziran ayında yapıldı. 1982 yılından sonra ise öğrencilerin not ortalaması alınarak, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adıyla sınav notlarına eklendi.

90'lı yıllara geldiğimizdeyse elbette sınav sistemlerimiz de değişimler devam etti.

Ayrıca eğitim sistemimizde en önemli yasalarımızdan biri olan Sekiz Yıllık Kesintisiz Zorunlu Eğitim 4306 sayılı kanun 1997 – 1998 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlandı.

İkinci milenyumun sonlarına gelirken yeni sınav sistemleri de ortaya çıkmaya başladı.

İlk olarak 1997-1998 eğitim ve öğretim yılında Liselere Geçiş Sınavı veya kısaltılmış hali ile LGS, Türkiye’de uygulanan eğitim alanında ilk tamamen merkezi sistem olarak eğitim sistemimize geldi. Sınav da yıl sonu puan ortalaması dikkate alınmadı ve sadece sınav sonucuna göre yerleştirmeler yapıldı.

1999 yılında tek oturumlu üniversite sınavına dönüş yapıldı.

1999 senesinden sonra ÖSS sınavı tek oturum haline getirildi. Sınav, Ortak Testler ( Türkçe, Sosyal Bilimler 1, Matematik 1, Fen Bilimleri 1) ve Alan Testleri (Edebiyat, Sosyal Bilimler 2, Matematik 2, Fen Bilimleri 2) olmak üzere iki bölümden oluşuyordu.

Seri sınav sistemi değişimleri başlıyor...

2004 yılından itibaren OKS'ye (Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı) geçiş yapıldı. OKS'de öğrencilere100 soru sorulmaktaydı ve tek oturumdu. 2008 yılında son kez yapılan OKS ile bu sistem de terkedildi. İlköğretim 6, 7 ve 8’inci sınıflar için düzenlenen SBS'lere ise 2008 yılında geçildi, bu yılda sadece 6 ve 7’nci sınıflar için SBS düzenlendi. 8'nci sınıflarsa OKS'ye son kez girdi.

2009 yılından itibaren ise bu sınav ilköğretim 8. sınıflara da uygulandı. İlerleyen süreçte SBS'ler kademeli olarak kaldırıldı ve sadece ilköğretim 8. sınıflara uygulanır hale geldi. SBS ise 2012-2013 eğitim öğretim yılında son kez yapıldı.

2010 - 2019 üniversite sınavlarında ikili sisteme dönüş yapıldı.

2010 yılında ÖSS kaldırıldı. Yerine YGS ve LYS getirildi. Böylece tekrar iki aşamalı sınav sistemine geçilmiş oldu. YGS'de barajı aşan öğrenciler LYS'ye girmeye hak kazandı. İlk oturum olan YGS'de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri bulunuyordu. 2. oturum olan LYS'de ise Edebiyat, Coğrafya, Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri yer alıyordu. İlk sınav daha temel bilgi ağırlıklıyken ikinci sınavın daha ayrıntılı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu sınavlar sözel, sayısal ve eşit arlık olarak da ayrı oturumlara sahiptiler.

Lise'ye geçiş sınavlarında TEOG ve LGS

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı ya da kısaltılmış hali ile TEOG, Seviye Belirleme Sınavı’nın yerine geçmiş sistemin adıdır. TEOG ilk kez 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında uygulanmaya başlandı. Bu sınav 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında ise son kez yapıldı.

Ve günümüzdeki sınavlar...

2017-2018 yılında lise sınavlarında bilindik bir isime dönüş yapıldı. Liselere Geçiş sistemi ya da daha çok bilinen adı ile LGS.

2020 yılındaysa üniversite sınavının ismi YKS olarak değiştirildi. 3 aşamadan oluşan sınavda TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) , AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) ve YDT (Yabancı Dil Testi) bölümlerinden oluşmakta. TYT 'de 150 barajını aşan öğrenciler AYT veya YDT oturumuna girmeye hak kazanıyor.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman