1970 Dünya Kupası'ndan Kehribar Oda'ya! Nerede Olduğunu Kimsenin Bilmediği 10 Kayıp Hazine

Değerli nesneler, tarihi objeler, sanat eserleri, mücevherler... Dünyada maddi ve manevi değeriyle önemli yer tutan pek çok şey var. Bazen bir kitap bazen de mücevherlerle dolu bir oda aynı değere sahip olabiliyor. Ancak bazılarını nerede olduğunu kimse bilmiyor! İşte kaybolan ve kayboluşunun gizemini hâlâ koruyan sıra dışı eserler;

1. Alfred Hitchcock'un henüz 24 yaşındayken çektiği "The White Shadow"un milyonlarca dolar değerindeki 3 bobini hâlâ kayıp!

Filmin kayıp parçalarının bir kısmını, tam bir Hitchcock hayranı olan Jack Murtagh adlı bir film koleksiyoneri bulmuştu. Murtagh ölünce film makaraları torunu tarafından Yeni Zelanda Film Arşivi'ne bağışlandı ve 1989'dan beri de orada muhafaza ediliyor. Ancak milyonlarca dolarlık 3 bobinin nerede olduğunu bilen kimse yok!

2. Fransız sanatçı Marcel Duchamp'ın 1917'de Bağımsız Sanatçılar Derneği sergisi için reddedilen "Fountain" adlı eseri neredeyse 100 yıldır kayıp!

Kaba olduğu gerekçesiyle sergiye alınmayan pisuvar-çeşme benzeri sanat eseri, Alfred Stieglitz adlı bir fotoğrafçı tarafından fotoğraflandıktan kısa süre sonra kayboldu. Daha sonra Duchamp tarafından yapılan benzerlerine 2.5 milyon dolara kadar fiyat biçiliyor. Orijinal eserin değerini siz düşünün!

3. Abraham Lincoln'ün kölelik karşıtı konuşma metni adeta kuş olup uçtu!

Eski ABD Başkanı Lincoln'ün 1856'da yaptığı konuşmanın metni de yıllardır kayıp. Yaklaşık 1.5 saat süren konuşmada Lincoln'ün herkesi büyülediği ve gazetecilerin bile konuşmaları yazıya dökemediği söyleniyor. Kölelik karşıtı bu metnin bilerek ortadan kaldırıldığını düşünenler de yok değil!

4. Bilinen "en eski kuş" türü olan Archaeopteryx'e ait fosilin nerede olduğu meçhul. Bu fosil inanılmaz değerliydi çünkü o dönem bu fosilden dünyada sadece 3 tane vardı.

1956 yılında Almanya'da bir taş ocağında keşfedilen bu fosil, Archaeopteryx türünün 'Maxberg örneği'ydi. Taş ocağının sahibi Eduard Opitsch, buluntunun ne kadar değerli olduğunu anladıktan sonra ortalığı kızıştırdı ve en yüksek fiyat verene eseri satmaya karar verdi. Ancak teklifleri geri çevirdi ve hep daha fazlasını talep etti. Opitsch ölene kadar eseri kimseye göstermedi ve  en sonunda Archaeopteryx fosili kayboldu. Kimse de bulamadı...

5. Brezilya'nın kazandığı 1970 Dünya Kupası, 1983'ten beri kayıp. Bu arada kupanın 18 ayar altından yapılma olduğunu da hatırlatalım...

Brezilya 1970'te kupayı üçüncü kez evine götürdü. Brezilya Futbol Konfederasyonu'nun kurşun geçirmez camlı ancak ahşap çerçeveli dolabında muhafaza edilen kupa 1983'te dört hırsız tarafından çalındı. İşin ilginç yanı hırsızların tutuklanmasına rağmen kupanın bulunamamış olması...

6. Rus Çarı II. Aleksandr'ın eşine Paskalya'da hediye etmek için hazırlattığı 50 Fabergé yumurtasından 8 tanesi kayıp!

Mücevherlerle kaplı ve içinde bir sürpriz barındıran bu yumurtaların kayıp 8'inin nerede olduğunu bilen var mı?

7. Tam 6 ton kehribardan yapılan ve değeri 250 milyon dolara olan Kehribar Oda'yı 1940'lardan beri gören, duyan yok...

O dönem 'Dünyanın Sekizinci Harikası' diye anılan Kehribar Oda, 1716 yılında Rus Çarı I. Petro'ya hediye edilmek üzere Prusya Kralı Friedrich Wilhelm tarafından yaptırıldı. 1941 yılında ise Naziler tarafından çalındı ve o dönemden sonra odayı gören olmadı.

Altın varaklarla destekli Kehribar Oda'nın yıkıldığını düşünen de var, yer altında bir yerlerde saklı olduğunu düşünen de. Ancak odadan hâlâ bir iz yok!

Odanın bir benzeri ise 2003 yılında tekrar inşa edildi.

8. St. Bavo Katedrali'ndeki "The Adoration of the Mystic Lamb" tablosunun sol alt köşesindeki "The Just Judges" paneli çalındı ve bir daha bulunamadı.

Belçika'daki katedralden çalınan eseri fark eden piskopos, hırsızın 1 milyon Belçika frangı talebini içeren bazı notlar buldu. Polisle işbirliği yapan piskopos, hırsızın teklifini kabul etti ancak sadece 225 bin frank toparlayabildi. Sonrasında hırsızla anlaşmazlığa düşüldü ve eserden bir daha da haber alınamadı.

9. Televizyon programcısı ve komedyen Johnny Carson'ın "The Tonight Show"da yaptığı şakaların yüzde 90'ı maalesef kayıp...

1960'lı yıllarda arşivleme sistemi sıkıntılıydı ve kasetlerden dolayı Carson'ın programda yaptığı birçok şaka o an televizyon başındaki izleyicilerden başkasına ulaşamadan tarihe karıştı...

Ancak Carson hayranları için umut var. Çünkü aynı döneme ait birçok kayıp kayıttan biri olan 1967 Super Bowl yayınının bir kaseti Pensilvanya'daki bir tavan arasında keşfedildi. Yani her an bir Carson kaseti de bulunabilir!

10. Arthur Koestler'ın 1940'ta yazdığı kitabı "Darkness at Noon"un Almanca el yazması tarihin karanlığına gömüldü...

Neyse ki Koestler kitabın İngilizcesini saklamayı başarmış.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Gelin yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Bulduğunuz An Köşeyi Döneceğiniz, Miktarı ile Efsanelere Konu Olan 5 Kayıp Hazine
Nasıl Unutulduklarına Akıl Sır Erdirilemeyen Milyon Dolarlık Eşyalar
İzleyende Bir Hazine Peşinde Maceradan Maceraya Atılma İsteği Uyandıracak 22 Film
Defineler ve Define 'Cinleriyle' İlgili Bu Gerçek Hikayeler Sizi Fazlasıyla Korkutacak!

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR

AKP iktidarının olduğu dönemde Türkiye de içinde Topkapı Sarayı'nın da bulunduğu pek çok müzenin bazı önemli eserlerinin yerinde yeller esiyor. Akıbetlerini hükümet değişmeden öğrenmek pek mümkün olmayacak gibi görünüyor. Örnek olarak Ankara Resim Heykel Müzesi tadilatından sonra dönmeyen eserler yahut Dolmabahçe Sarayında ki kayıp vazo yapılan bazı haberlerden.

24.07.2021

hepsi bir yana da koskoca bir oda nasıl kaybolur ya 😲

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ