1966'da Kupayı Çaldırmışlardı! FIFA Dünya Kupası Hakkında İlginç Gerçekler

Bir dünya kupasının daha sonuna yaklaştık. Bu içerikte size 1930'dan beri düzenlenen dünya kupasında yaşanan ilginç olayları bir araya getirdim.

Keyifli okumalar dilerim.

1. Dünyanın en çok izlenen etkinliğidir.

İnternetin hâkim olduğu bir dünyada sayısız içerik akışı var. Doğal olarak rekabet de var. Ancak her dünya kupası, bir önceki organizasyondan daha fazla izlenme rekorunu kırmaktadır. 2018 yılında Rusya'da düzenlenen dünya kupasında 3.5 milyardan fazla insanın maçları takip ettiği tahmin ediliyor.

2. Oyunculara cinsel ilişki yasaktır.

Dünya kupasına giderken birçok futbolcu tüm hayatlarını pratik yaparak, iyi hazırlanarak ve milyarlarca izleyici önünde yeteneklerini sergilemeyi umarak geçiriyor. Bununla birlikte bazı takım yöneticileri etkinliğin devam ettiği sürece oyuncuların seks yapmasını yasaklıyor. Bu tür ülkeler Almanya, İspanya, Şili, Meksika ve Brezilya'dır.

3. Dünya Kupası hamileliklere neden oluyor.

Kulağa abartılı gelse de bu doğru bir tespit. 2006'da Almanya ev sahibiyken, maçlardan dokuz ay sonra doğan bebeklerin sayısında bir artış olduğu gözlemlendi. Almanya turnuvaya ev sahipliği yaptıktan sonra ülkenin doğum oranı %10 arttı. Bunun nedenini ise insanların turnuva sırasında kendilerini serbest bıraktıkları ve eğlendikleri olarak açıkladılar. Ayrıca etrafta dolaşan neşe ve mutluluk nedeniyle kadınların hamile kalmalarını kolaylaştıran hormonları da salgılama eğiliminde olduğu belirlendi.

4. Kupayı kazanana 38 milyon dolar ödül var.

Her oyuncunun, teknik direktörün, taraftarın arzuladığı şey tarihin en gıpta ile bakılan kupasına sahip olmaktır. Ancak bilmediğiniz şey kazananların kupa ödülüne eşlik edecek büyük miktarda para aldıklarıdır. Evet, kazanan takım 38 milyon dolarlık nakit ikramiyeyle birlikte kupayı evine götürüyor. Tabii ikincilere ve diğer gruptakilere de ödüller var. Rusya'da düzenlenen 2018 dünya kupasında FIFA, katılan takımlara yaklaşık 400 milyon dolar ikramiye ve nakit ödül harcamıştı.

5. Hırvatistan kazancını hayır kurumlarına bağışladı.

2018 turnuvasından bahsetmişken; kupaya Almanya, İspanya ve Portekiz gibi büyük takımlar yarışmanın başlarında veda etmişti. Hırvatistan ise inatçı yetenekleriyle ve vazgeçmeyişleriyle  turnuvadaki en iyi takımlardan biriydi. Finale yükselen Hırvatistan, Fransa'ya 4-2 yenilse de mücadelesini son dakikaya kadar sürdürdü. Finale katıldıkları için 28 milyon dolardan fazla ikramiye alacakları garanti edildi ancak Hırvatlar, turnuvadan elde edilen tüm geliri hayır kurumlarına bağışlamaya karar verdi.

6. Dünya kupası aslında bir Avrupa meselesi.

Prestijli turnuvada dünyanın her yerinden farklı ülkelere eşit şanslar verildiği doğru ancak son 21 dünya kupası finalinin 19'unda en az bir Avrupa ülkesinin finalde yer aldığı ilginç bir istatistik var. Üstelik bu karşılaşmaların dışında Avrupa ülkeleri turnuvada maçların %60'ından fazlasını da kazanmış.

7. Turnuvalarda en başarılı takım Brezilya.

Avrupa ülkeleri güçlü olsa da, bireysel olarak bakıldığında Brezilya, dünya kupasını beş kez kazanan ülke. Bu, Brezilya'yı turnuva tarihinde ve genel olarak futbol tarihinde en çok madalya kazanan başarılı takım yapıyor. İtalya ve Almanya dört şampiyonlukla ikinci sırada geliyor. Ardından Arjantin, Uruguay ve Fransa, her biri iki kupa galibiyetiyle üçüncü sırada yer alıyor.

8. Bugüne kadar 18 ülke ev sahipliği yaptı.

1930'daki ilk turnuvadan bu yana 21 organizasyon 18 ev sahipliğinde yapıldı. Bu maçlar Uruguay, İsviçre, İtalya, Güney Afrika, Batı Almanya, Brezilya, İsveç, Şili, İngiltere, Meksika, Arjantin, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Japonya, Almanya ve Rusya ve Katar'da yapıldı. 2026'da ise Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Meksika olmak üzere üç ülke ev sahipliği yapacak.

9. Turnuvanın en hızlı golü Türkiye'den.

Bir maçta her iki takımın da dikkatli olduğu düşünülür ancak Güney Kore, Türkiye ile karşı karşıya geldiğinde durum böyle değildi. Hakan Şükür, 11. saniyede attığı gol ile en hızlı gol rekorunu elinde bulunduruyor. Bu gol, Türkiye'nin Güney Kore'yi 3-2 yenmesini ve turnuvayı üçüncü olarak bitirmesini sağladı.

10. En hızlı kırmızı kart görme olayı Uruguay'a ait.

Hiçbir takım oyuncusunun kırmızı kart görmek ve sahadan atılmak istemez. Ancak bazı oyuncular kuralları hemen unutuverir. 1986 dünya kupasında Uruguay defans oyuncusu olan Jose Batista, verilen en hızlı kırmızı kart rekorunu elinde tutuyor. Savunma oyuncusu, oyunun sadece 56 saniyesinden sonra hakem tarafından kart gördü.

11. Futbolun Birleşmiş Milletleri.

Dünya kupası, yıllardır küresel futbol federasyonu olan FIFA tarafından organize edilmektedir. FIFA, 1904 yılında İsviçre hükümeti altında kuruldu ve merkezi İsviçre'nin Zürih kentinde bulunuyor. Mottoları 'Oyun İçin, Dünya İçin' olan organizasyonda şu anda 209 üye ülke var. Bu nedenle FIFA genellikle 'Futbolun Birleşmiş Milletleri' olarak anılır.

12. Bir turnuvada en çok gol atan oyuncu Fransa'dan.

Fransız forvet Just Justo' Fontaine, bir dünya kupasında en çok gol atan oyuncu rekorunu elinde tutuyor. Rekoru, 1958 dünya kupasında sadece altı maçta inanılmaz bir 13 gol olarak duruyor.

13. Bir maçta bir takımın en çok attığı gol sayısı 10.

1982 dünya kupasında tek bir maçta Macaristan on kez gol atmayı başardı. Evet, El Salvador'a karşı oynanan bir maçta rakibini 10-1 gibi bir puanla gruplarda yendi.

14. Bir maçta atılan en çok gol 12.

1954'te Avusturya, tarihi kitaplara kazınacak bir maçta İsviçre ile karşı karşıya geldi. Maçta Avusturya yedi gol atarken, İsviçre beş gol attı. Toplamda bir maçta 12 gol atıldı.

15. Elemelerden sürgün edilmeler yaşandı.

2018'de bazı ülkelerin elemelere katılması çeşitli nedenlerle yasaklandı. Zimbabve, teknik direktörüne ödeme yapmayı reddettiği için katılmaktan men edildi. Endonezya'nın da katılımı hükümetin maçlara müdahalesi yüzünden engellendi.

16. Hindistan turnuvadan garip bir nedenle çekildi.

1950'de Hindistan'ın çıplak ayakla oynama hakları reddedildiği için yarışmadan çekildiği söylendi. İddia o zamandan beri reddedildi, ancak geri çekilmelerinin kesin nedeni bilinmiyor.

17. Kupayı çaldılar.

1966'da turnuva başlamadan hemen önce Jules Rimet ödülü çalındı. Nihayet bir hafta sonra bulunsa da, hafta boyunca nerede olduğu bilinmiyor.

Siz dünya kupası hakkında ilginç neler biliyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Birinci Belli Oldu! Sizin Oylarınızla Seçilen 2022 Dünya Kupası'nın En Güzel Formaları
Fas Mucizesi Tesadüf Değil! Dünya Kupası'nda Çeyrek Finale Kalan Fas'ın Başarısının Sırrını Anlatıyoruz
Son Kez Dünya Kupası Karşılaşmasına Çıkan Ronaldo'nun Gözyaşları İçimizi Parçaladı

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
13.12.2022

Almanya 4. kez kazandı...

13.12.2022

Türkiye ikinci değil 3. Olarak bitirdi turnuvayı 😂 Almanya hususunu başka biri zaten düzeltmiş 😂

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ