SSCB'de bir grup işçi, en temel hakları olan grev hakkını kullandıkları için katledildiklerinde sene 1962'ydi. Üstelik bu vahşet yıllarca bir sır gibi saklandı! Gelin yaşananları inceleyelim;
İşçiler bu yaşananlara sessiz kalmadı. Önce fabrikanın demir ve çelik bölümlerinde çalışanlar işi bıraktılar.
Ancak hükümet işçilerle iletişim kurmuyordu. Fabrikanın etrafı askerlerle kuşatılmıştı. Şehrin farklı yerlerinde gözaltılar başlamıştı. Bunun üzerine binlerce işçinin katıldığı bir yürüyüş başladı.
Nikita Kruşçev'in politikalarını eleştiren işçiler, ellerinde Lenin dövizleri, kırmızı bayraklar ve çiçeklerle şehrin dört bir yanına yürüdüler. "Kruşçev bize et ver", "Konut ihtiyacımız var" gibi sloganlar attılar.
Kruşçev ise işçilerle uzlaşmadı ve işçilere ateş açıldı. 26 işçi hayatını kaybederken, 86 eylemci de yaralandı.
Takip eden günlerde işçiler eylemlerine devam etmek için yine toplandılar. Bunlardan 160'ı tutuklandı, 24'ü suçlu bulundu ve 7'si idam edildi.
Olay yıllarca örtbas edildi. Hiçbir yerde tek kelime yazılmadı. Ancak greve katılan işçilerden Pyotr Siuda, uzun yıllar yaşananları aydınlatmak için belgeler topladı. Yazılarından biri 1988'de Sovyet basınında yer bulunca olaylar da eşelenmeye başladı.
26 Aralık 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra üstü kapatılmış birçok olay gibi bu katliam da gün yüzüne çıkmış oldu.
Katledilen işçiler bugün birçok anıt ve müzeyle hatırlanıyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Gelin yorumlarda buluşalım.
Demek o kadar da sosyalist değillermiş