1935'te Dünya Kadınlarından Yükselen Ses: Siz Yalnızca Atatürk Değil Aynı Zamanda "Ataşark"sınız!

12. Uluslararası Kadınlar Birliği Kongresi 18-24 Nisan 1935'te İstanbul'da toplanır. Kongrenin ev sahibi Türk Kadın Birliği'dir. Ve tabii ki kongrenin en büyük özelliği Genç Cumhuriyet'in ve Cumhuriyet kadınının dünyaya 'Ben de varım' demesidir!

Kaynak: Atatürk Ansiklopedisi

Bu kongre diğerlerinden farklıdır; çünkü daha önce kongrelerde bulunmayan Hindistan, Suriye ve Irak delegeleri ilk kez katılır.

Ayrıca Mısır ve El Cezire (Sudan) de oradadır. Bunun yanı sıra Seylan (Bugünkü Sri Lanka) kadınları ise kongreye gönderdikleri mektupla Türk kadınlarından yardım isterler ve kongrede alınan kararları destekleyeceklerini belirtirler.

40'a yakın ülkeden 200'ün üzerinde delegenin katıldığı ve evli kadının tabiiyeti, uluslararası barış, ekonomik kriz, silahsızlanma...

Konuları üzerinde durulan kongreye Türkiye'yi 12'si asil, 11'i yedek  23 delege temsil eder. Bu delegelerin 12'si meclise giren ilk milletvekilleridir aynı halde. Jamaika kadınlarını temsil eden Una Marson ise kongrenin tek siyahi kadınıdır.

Kongrenin açılış konuşmasını birlik başkanı Corbett Ashby yapar. Konuşma kadın-erkek eşitliğinin yanı sıra kadınların dünya barışındaki rolleri üzerine olur.

Ardından Vali Üstündağ ve Milletvekili Latife Bekir Atatürk'ü vurgulayan bir konuşma yaparlar. Bu konuşmalardan sonra Atatürk'e bir tebrik telgrafı çekilmesine karar verilir.

Atatürk'ün telgrafa cevabı şöyledir: "Bana yollamış olduğunuz cemilekâr sözler için size teşekkür ederim...

Siyasi ve içtimai hakların kadın tarafından istimalinin beşeriyetin saadeti ve prestiji nokta-i nazarından elzem olduğuna eminim. Kongre mesaisinin feyizli neticelere ulaşmasını dilerim”

İran, İtalya, Arap Birliği, Hindistan ve Filistin'in birliğe kabul edildiği kongrede ayrıca Doğu ve Batı kadınlarının adalet ve eşitlik prensiplerinde birleşmeleri kabul edilir...

24 Nisan'da Yıldız Sarayı'nda kapanan kongre 23 Nisan'ı da kutlar. Ayrıca yapılan seçimle Latife Bekir başkan yardımcılığına seçilir. Ve 30 delege Ankara'ya doğru yola çıkar.

İsmet Paşa Enstitüsü'nü, Halk Evi'ni, Ziraat Enstitülerini ziyaret eden kongre üyeleri Atatürk'ü de ziyaret ederler.

Mısır heyetinden Sitti Şaravi, Ankara ziyaretinin bitiminde ise gazetelere şöyle der: “Biz Mısırlılar zaten Atatürk’ü çok sever ve onun açtığı yolda yürümeyi şeref biliriz.'

"O yalnız Türkiye’nin değil bütün şarkın ve bilhassa kardeş Mısır’ın da Atası ve önderidir."

Ve kongreden hemen 1 ay sonra çıkan Fransız derginin özel sayısında hem kongredeki sunumların tamamı hem de Türk kadını kendisine yer bulur.

Bu arada ufak bir not, kongrenin yapıldığı tarihte yani 1935'te Fransa'da kadınların seçme ve seçilme hakkı yoktur...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Türk Halkı Olarak Çağdaş Dünyada Dört Elle Sarılmamız Gereken İki Şey: Atatürk ve Laiklik
"Erkekler İçin Bir Tehlike" Olarak Görülen Türkiye'nin İlk Kadın Hakimi: Fatma Beyhan Hanım
85 Yıl Önce Afet İnan'ın Sorduğu Kritik Soru: Modern Irklar Arasında Türklerin Yeri Nedir?
Latife Hanım'ın, Kendisi İle Röportaj Yapmak İsteyen Mete Akyol'u Azarlayıp Kovduğunu Biliyor muydunuz?
Atatürk'ün Günlüğünde Kadın Erkek İlişkilerine Dair Söyledikleri Bugün Bile Bize Yol Gösteriyor

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler