1934'ten Beri Meclis'e Giren 10 Bin 785 Vekilden Sadece 495'i Kadın

Arşiv

Pozitif ayrımcılığa yönelik düzenlemeler ve uygulamalara rağmen kadınların iş, eğitim, siyaset ve sosyal yaşamda eşit bireyler olması konusunda dünya genelinde hâlâ istenilen seviyelere ulaşılamadı.

Söz konusu olumsuzluk, kadınların demokrasilerde temsil edilmesinde de devam ederken, Türkiye'de seçilme hakkı kazandıkları 1934'ten Kasım 2015'e kadar meclise giren 10 bin 785 vekilden sadece 495'i kadın.

İlk kadın bakan 33. Hükümet'te

Kadınların siyaset alanındaki mücadeleleri, 1971'de Nihat Erim başbakanlığında kurulan 33. Hükümet'te ilk kez bakan olarak görev almalarıyla devam etti. Parlamento dışından Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olarak görevlendirilen Türkan Akyol, ilk kadın bakan olarak tarihe geçti. 

Yıldırım Akbulut'un başbakanlığında kurulan 47. Hükümet'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev alan İmren Akyut ise 'milletvekili seçilen ilk kadın bakan' oldu.

AA

Popüler İçerikler

Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
YORUMLAR
08.03.2016

türkiyede kadına şiddet yoktur diyen insan artıgını bakan yaparsan tabi ki kadına şiddette durmaz kadının toplumda yeride olmaz....daha 1 yıl olmadı hamile kadınlar sokakta dolaşmasın diyen şerefsizi TRT te konuk yapıyor sonra çıkmışlar kadın haklarıda kadın hakları oldu canım 2 de çay söylersin artık

08.03.2016

Bu ülkede baş örtüsü yüzüne okuyamadık diye mağdura yatanların emin olun %90 ı atatürk düşmanıdır...Ulan atatürk olmasa sen zaten okuyamazdın geri zekalı, oyun yoktu oyun . Bugun insan yerine koyuluyorsan Atatürkün verdigi haklar yüzünedir. Akp'li eski kadınlardan sorumlu bakan şimdiki antep belediye başkanı çanakkale zaferinden söz ediyor uzun uzun tek bir atatürk sözcügü yok!!! çanakkale zaferinde bu kadar hayati önem taşıyan komutanın adı geçmiyor. Peki soruyorum rahmetli kamer genç gibi : Sen o atatürk olmasa kimin kaçıncı eşiydin?? yada bakan olabilirmiydin?? yada oyun olurmuydu??

08.03.2016

Peki 28 şubatta başörtülü öğrenciler okuyabildimi?

08.03.2016

Ayrışma toplum hayatında olduğu kadar siyasi yapının tamamında da var. Partilerin kadın kolları diye ayrı bir yapılanması var, daha bu noktada bir ayrışma yarattıkları görülüyor ve bunu istisnasız hepsi yapıyor...

TÜM YORUMLARI OKU (12)